Vyriausybės nemokamai naudota sistema „Palantir“ vėliau įsigyta už 3,3 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Statistikos departamentas už 3,3 mln. eurų iš kompanijos „Palantir“ įsigijo duomenų valdymo sistemos licenciją, kurią Vyriausybė pusmetį naudojo nemokamai, skelbia LRT Tyrimų skyrius.

Balandį pradėjus nemokamai naudoti šią sistemą, Vyriausybės kanceliarijos Projektų valdymo grupės vadovu dirbti pradėjo Aistis Šimaitis, anksčiau dirbęs „Palantir“ verslo vadovu Rytų ir Vidurio Europai. A. Šimaitis kelis kartus buvo pristatytas kaip vyriausiasis COVID-19 analitikas, rengiantis koronoviruso plitimo Lietuvoje prognozes. Pareigybės aprašyme nurodoma, kad jis organizuoja informacinės duomenų valdymo sistemos „Palantir“ techninį įgyvendinimą.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, dėl centralizuotos platformos kūrimo ir licencijos įsigijimo Vyriausybė pasitarime nusprendė gegužę. Lapkričio 6-ąją Statistikos departamentas sudarė 3,267 mln. eurų vertės sutartį su konkurso nugalėtoja „Palantir Technologies UK Ltd.“. Rezultatams palaikyti kasmet 15 metų reikės mokėti dar po 3,62 mln. eurų. Nors konkurse buvo du dalyviai, vienas jų atkrito nespėjęs pasiruošti procedūroms.

„Esmė ta buvo, kad iš karto reikėjo produkto. Nes visos patirtys, kiek mes patys esam irgi kūrę sistemų ir kiek mūsų kaimynai kūrė, ir taip toliau, tai nėra vienos dienos darbas. Tai didžiulis darbas. Ir tiesiog buvo žinoma, kad yra pasaulyje, nekalbant apie „Palantir“, man atrodo, keturios ar penkios institucijos tokio lygio, kaip čia, organizacijos, kurios turi tokį produktą, ir tikrai nėra pasauly viena „Palantir“, – LRT Tyrimų skyriui sakė Statistikos departamento vadovė Jūratė Petrauskienė.

Jos teigimu, A. Šimaitis prie šios paslaugos įsigijimo neprisidėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Masiulijus Elyga

Masiulijus Elyga portretas
Viskas cia normaliai, tik durniai dirba uz 5000 pinigu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių