VRK: pirmoji rinkėja, balsavusi Seimo rinkimuose užsienyje, gyvena Ispanijoje

Pirmoji rinkėja, balsavusi Seimo rinkimuose užsienyje, gyvena Ispanijoje. Ja tapo Lietuvos Respublikos pilietė Vaiva Laučytė, informuoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Savo balsą specialiuose balsavimo vokuose į konsulatą Valensijoje ji atsiuntė paštu iš Barselonos. Visi paštu atkeliavę piliečių vokai su jų balsais iki Seimo rinkimų dienos bus saugomi konsulato balsadėžėje ir atplėšiami tik rinkimų dieną.

VRK dėkoja V.  Laučytei už pilietiškumą ir kviečia visus Lietuvos Respublikos piliečius, kurie spalio 11 d. vyksiančių Seimo rinkimų metu gyvens ar viešės užsienyje, registruotis ir balsuoti rinkimuose.

Registracija dar galima šiose valstybėse: Ispanijoje, Kazachstane, Norvegijoje, Latvijoje, Azerbaidžane, Čekijoje, Danijoje, Sakartvele, Vengrijoje, Ukrainoje, Austrijoje, Švedijoje, Nyderlanduose, JAV, Šveicarijoje, Baltarusijoje, Graikijoje, Airijoje, Estijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Rusijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Suomijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje.

Kaip primena VRK, užsiregistruoti balsuoti užsienyje galima Vyriausiosios rinkimų komisijos elektroninių paslaugų portale rinkejopuslapis.lt Čia užsiregistravę rinkėjai bus įtraukti į atitinkamos Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos rinkėjų sąrašus.

Norint jungtis prie sistemos pakanka įvesti asmens tapatybę patvirtinančius duomenis – vardą, pavardę, asmens kodą bei Lietuvos Respublikos asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento numerį.

Registracijos prašyme rinkėjas turi nurodyti užsienio valstybę, kurioje jis gyvena ar yra laikinai apsistojęs ir įvesti adresą. Pildydamas duomenis registracijos prašyme rinkėjas taip pat turi pasirinkti, kokiu būdu jis pageidauja balsuoti: paštu, atvykstant į diplomatinę atstovybę, konsulinę įstaigą ar balsavimo punktą. Jei rinkėjas pageidauja balsuoti paštu, reikėtų įrašyti savo nuolatinės ar laikinos gyvenamosios vietos užsienio valstybėje adresą bei pateikti savo kontaktinius duomenis.

Atsižvelgdami į tai, kad dėl COVID-19 situacijos balsavimas ambasados ar konsulinės įstaigos patalpose gali būti apribotas, VRK  rekomenduoja registruotis balsuoti paštu.

VRK duomenimis, šiuo metu prašymus balsuoti jau pateikė daugiau kaip 28 tūkstančiai užsienyje gyvenančių Lietuvos Respublikos piliečių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkejai

rinkejai portretas
kad ner uzka balsuoti senu pirdilniku tikrai nereikianebent uz venskienes partija

Kažin

Kažin portretas
kam labiausiai reikalingi emigrantų balsai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių