VPT vadovė: komunikacijos pirkimai neturi būti painiojami su parama žiniasklaidai

Vyriausybės vykdomi informavimo dėl koronaviruso prevencijos pirkimai neturėtų būti painiojami su parama žiniasklaidai, sako Viešųjų pirkimų tarnybos laikinoji vadovė Jovita Petkuvienė.

Ji sako, kad VPT nekeičia pozicijos ir nepritaria Vyriausybės sprendimams toliau viešinimo paslaugas pirkti skubiai, neskelbiamų derybų būdu, kai renkamasi tik iš vieno tiekėjo.

„Viešieji pirkimai nėra skirti paramos suteikimui, ir jei norima suteikti paramą, vis dėlto, reikėtų naudoti kitus finansinius instrumentus. O viešųjų pirkimų esmė yra priversti tiekėjus tarpusavyje varžytis ir pasiūlyti pačią geriausią paslaugą, darbus ar prekes. Todėl tikrai tam nepritariame. Neskelbiamų derybų vykdymas turi būti išimtimi ir neturėtų tapti reguliariu pirkimo būdu“, – BNS sakė J. Petkuvienė.

VPT sukritikavus Vyriausybės sprendimus pirkti komunikacijos dėl koronaviruso paslaugas neskelbiamomis derybomis, premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę įvardijo tai kaip paramą sunkumų patiriančiai žiniasklaidai, tačiau žadėjo skelbti standartinius viešuosius pirkimus, jei to ir toliau reikalaus VPT. Sprendimas dėl tolesnės komunikacijos kampanijos atidėtas iki trečiadienio.

„Numatyta parama pasieks tikrai žiniasklaidą, tik klausimas, ar greičiau, ko mes norime, ar vėliau, jei darysime nuosekliai viešųjų pirkimų procedūras“, – dėstė S. Skvernelis.

Nuogąstavimus dėl skaidrumo perkant viešinimo paslaugas išsakė ir prezidentas Gitanas Nausėda, sprendimus kritikavo žurnalistų sąjungos, organizacijos „Transparency international“ vadovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių