VMVT: patvirtinta dar 20 paukščių gripo atvejų laukiniams paukščiams

  • Teksto dydis:

Paukščių gripas patvirtintas dar 20-čiai laukinių paukščių, penktadienį pranešė Valstybinė ir maisto veterinarijos tarnyba (VMVT).

Anot tarnybos, ketvirtadienį ištyrus mėginius nustatytas labai patogeniškas paukščių gripas (LPPG) H5N1 laukinių paukščių gaišenoms.

Gaišenos rastos daugiausiai Rytų Lietuvoje – Zarasų rajono saloje, vandenyje, aptikta 11 rudagalvių kirų gaišenų. Jonavos rajone aptiktos dviejų paukščių gaišenos, jos rastos Bartonių karjere. Praėjusią savaitę šioje vietoje, tik kitoje pakrantėje, aštuonioms kirų gaišenoms buvo nustatytas paukščių gripas.

Dar vienas nugaišęs kiras rastas Visagino ežero pakrantėje.

Kaip pranešama, specialistai H5N1 paukščių gripo virusu užkrėstas vietas pažymėjo informaciniais ženklais. Židinių vietose nerekomenduojamas žmonių lankymasis, laukinių paukščių lesinimas. Taip pat informuotos vietos savivaldybės.

Anot VMVT, šiuo metu vykstančios laukinių paukščių migracijos laikotarpiu labai svarbu užkirsti kelią šios pavojingos ligos plitimui, todėl specialistai dar kartą primena pagrindines apsaugos priemones – nesilankyti vietose pažymėtose „LPPG užkrėsta vieta“, nelesinti laukinių paukščių, vengti kontakto su laukiniais paukščiais.

Turėjus kontaktą su laukiniais paukščiais svarbu laikytis griežtos asmens higienos, nesilankyti naminių paukščių vietose su galimai virusu užteršta avalyne ir rūbais.

Esant galimybei rekomenduojama apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietą, eliminuoti bet kokią kontakto su laukiniais paukščiais galimybę. Laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose. Nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti.

Paukščių gripą, anot VMVT, galima parsinešti ir įsigijus jau sergančių naminių paukščių iš neregistruoto augintojo ar prekybininko. Naminius paukščius rekomenduojama pirkti tik iš legalių pardavėjų.

Medžiotojams rekomenduojama elgtis atsargiai apdorojant paukščius, laikytis biologinio saugumo priemonių, išsivalyti ir dezinfekuoti naudotą inventorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių