Visaginas kuria miesto muziejų, sieks pritraukti branduolinio turizmo mėgėjus

Visaginas kuria miesto muziejų, tikimasi, kad jis ateityje pritrauks vadinamojo branduolinio turizmo mėgėjus.

Kaip BNS sakė Visagino meras Erlandas Galaguzas, metų pradžioje muziejus jau įsteigtas kaip bibliotekos filialas, o artimiausiu metu miesto taryba turėtų apsispręsti dėl muziejaus, kaip atskiros viešosios įstaigos, suteikiant jam daugiau galimybių.

„Manau, miestas tikrai įdomus, jis turi turėti muziejų. Ir įdomus visomis prasmėmis, visų pirma – atsiradimo istorija tikrai neeilinė, gana jauna. Mes orientuotumėmės tikrai ne į kaimo turizmą, o daugiau į branduolinio turizmo turistus, nes ypač po HBO serialo „Černobylis“ pajutome didelį susidomėjimą. Tas susidomėjimas šiuo metu neslūgsta, žmonėms įdomu, ir kas įvyko pačiame Černobylyje, ir pati branduolinė energetika“, – BNS sakė meras.

Pasak E. Galaguzo, šiuo metu muziejus veikia bibliotekos patalpose, renkami eksponatai, pasakojantys apie miesto atsiradimą, nuotraukos. Ateityje tikimasi sulaukti ir valstybės ar kito finansavimo bei įstaigai skirti atskirą pastatą.

„Kalbant apie viziją, kurią turiu aš, tarybos nariai – tai turėtų būti atskiras, modernus pastatas su nauja įranga, ekspozicijomis, ne tiek rodančiomis fiziškai daiktus, o daugiau interaktyvus, kuriame pasinaudojant 3D technologijomis žmonės galėtų susipažinti su pačia branduoline fizika, energijos atsiradimo istorija, atomine elektrine ir netgi po ją pasivaikščioti nebūnant joje fiziškai“, – kalbėjo savivaldybės vadovas.

Visaginas įkurtas 1975-aisiais, kaip tuometinis Sniečkus, rengiantis greta miesto statyti Ignalinos atominę elektrinę – ji atidaryta 1983-aisiais ir energijos gamybą nutraukė 2009-ųjų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių