Vilniuje planuojama apgyvendinti tris lietuvių kilmės ukrainiečių šeimas

  • Teksto dydis:

Vyriausybei įgyvendinant lietuvių kilmės ukrainiečių perkėlimo iš karo nualintų Rytų Ukrainos teritorijų programą, artimiausiu metu Vilniuje sutarta apgyvendinti tris šeimas, pranešė Vyriausybės ir savivaldybės atstovai.

„Ruošiame procedūras ir galime pasakyti, kad Lietuvos ambasada Ukrainoje atrinks tris šeimas, kurias perkelsime nedelsiant: sutvarkysime dokumentus, iš pradžių juos apgyvendinsime Druskininkuose, „Dainavos“ poilsio namuose, apgyvendinimas čia truks iki mėnesio“, - BNS sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Kaip BNS sakė sostinės vicemeras Gintautas Paluckas, su ministerijų atstovais sutarta, kad šioms šeimoms bus suteikti trys savivaldybės būstai - sprendimą dėl to sostinės taryboje planuojama priimti rugsėjo viduryje.

E.Jankevičiaus teigimu, konkrečios šeimos dar nėra pasirinktos, tačiau tai greičiausiai bus „šeimos su vaikais“, kuriose iš viso gali būti nuo 12 iki 15 žmonių.

G.Paluckas tikino, kad Vilniaus valdžia palaiko tokį Vyriausybės sprendimą, o ateityje galėtų priimti ir gerokai daugiau Ukrainos lietuvių, tačiau tam turėtų būti numatytas papildomas finansavimas.

„Šiuo metu dar laukiame konkrečios informacijos, kokia šeimų sudėtis, kad galėtumėme svarstyti konkrečius pasiūlymus. Jei neklystu, visos šeimos - iš Donbaso regiono. Kol yra trys šeimos, mes esame pajėgūs tai padaryti. Būtumėme galbūt pajėgūs gal ir dešimt šeimų priimti, bet jei bus kelios dešimtys ar keli šimtai, reikėtų išsamiau šnekėti su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl finansavimo“, - tvirtino vicemeras.

Vyriausybė apgyvendinti Lietuvoje nuo karo kenčiančius lietuvių kilmės ukrainiečius iš Donecko ir Luhansko sričių bei Rusijos aneksuoto Krymo nusprendė liepos pabaigoje. Dar iki Vyriausybei patvirtinus šią programą, sostinės taryba liepos viduryje nusprendė suteikti 33 kvadratinių metrų ploto būstą Lazdynuose lietuvių kilmės Ukrainos pilietei Irynai Skrebutenas bei jos nepilnametei dukrai.

Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkst. lietuvių kilmės asmenų. Oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, iš viso pageidavimą gyventi Lietuvoje šiuo metu yra pareiškusios šeimos, kuriose yra 58 žmonės.


Šiame straipsnyje: Doneckasluhanskaskaras UkrainojeukrainiečiaiDruskininkailietuviai svetur

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Kokia nesamone musu zmones laukia eilese po 2o metu buto,o cia duoda be eiles.

2 yd

2 yd portretas
visu pirma jie nera lt pilieciai, o antra : padek, kas trukdo?

YD

YD portretas
Žmonės bėga nuo karo ir krikščioniška pareiga būtų jiems pagal galimybes padėti. Ypač LT piliečiams. Soc. būstas - nėra visiškas išsigelbėjimas, bet bent jau apšaudymų virš galvos nebus. Nežinia kaip ir kuo jie čia versis, bet iš tikrųjų, gal galima juos apgyvendinti mažesniuose miesteliuose? Vilnius ir taip ganėtinai perkrautas.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių