Vietoje kambario – nakvynė kopose ir mašinose

Perpildytoje Palangoje ne visi poilsiautojai ieško stogo nakvynei. Skaičiuojama, kad karštų savaitgalių naktimis po atviru dangumi ar gatvėse stovinčiuose automobiliuose miega apie pusė tūkstančio atvykėlių.

Perpildytoje Palangoje ne visi poilsiautojai ieško stogo nakvynei. Skaičiuojama, kad karštų savaitgalių naktimis po atviru dangumi ar gatvėse stovinčiuose automobiliuose miega apie pusė tūkstančio atvykėlių.

Surasti vietą sunku

Didžiausiame šalies kurorte savaitgalį buvo ankšta. Surasti vietą nakvynei – sunku, viešbučiai pilni, kaip ir privatus sektorius.

"Apsigyventi savaitgalį išties buvo sunku. Pirmadienį kai kurie poilsiautojai išvažiavo, – vis dėlto didžiąją dalį turistų sudaro lietuviai iš kitų miestų. Vilioja geri orai. Žinoma, kasdien pas mus užsuka ir daug užsieniečių", – pasakojo Palangos turizmo informacijos centro direktorės pavaduotoja Egidija Smilingienė.

Tačiau, E.Smilingienės teigimu, negalima sakyti, kad pirmadienį situacija dėl apgyvendinimo skiriasi žymiai, palyginti su savaitgaliu.

"Vietos paieškoti vis tiek reikia", – tvirtino pavaduotoja.

Vienus keičia kiti

Smulkaus apgyvendinimo paslaugų teikėjų organizacijos "Svetingas šeimininkas" pirmininkė Irena Švanienė pabrėžė, kad praėjęs savaitgalis buvo svariausias šią vasarą, įvertinus poilsiautojų skaičių.

"Palanga jau buvo prisipildžiusi. Visada sakau, kad mes esame priklausomi nuo oro. Jei šilta, saulėta, būna daug žmonių. Pirmadienį dalis žmonių išvyko, bet sulaukiame naujų poilsiautojų. Žmonės skambina, domisi apgyvendinimu, atvyksta", – pasakojo pirmininkė.

I.Švanienė prognozavo, kad kitą savaitgalį Palangoje taip pat turėtų būti tiršta, jei nesubjurs orai.

Teigiama, jog viešbučių kambarių kainos savaitgalį nesikeitė, jų nekeitė ir dauguma nuomotojų privačiame sektoriuje. Dviviečio kambario kaina svyruoja iki 150 litų už parą. Viskas priklauso nuo paslaugų kokybės.

"Gal kai kurie smulkieji verslininkai ir padidina kainas, tačiau tai normalu. Juk pabrango ir elektra, ir dujos. Niekas nenori dirbti nuostolingai. Be to, poilsiautojai stengiasi nusiderėti. Pasakai, kad dviviečio kambario nuoma kainuos 120 litų per parą, o prašo, kad nuleistų iki 80 litų", – tvirtino pirmininkė.

Namo neneša kojos

Tačiau dalis į kurortą užsukusių poilsiautojų visiškai nesuka galvos dėl gyvenamojo ploto. Nakvynei jie renkasi miškelius, kopas, savo automobilius.

"Nuo liepos vidurio savaitgaliais Palangos teritorijoje miega apie 500 žmonių. Kažkada net bandėme suskaičiuoti", – pasakojo kurorto tvarka besirūpinančios įmonės direktorius Konstantinas Skierus.

Vadovas pastebėjo, kad paprastai vieni prigula pailsėti apie 1 val. ir išmiega iki 7–8 val. Kiti prisnūsta apie 4 val. ir pamiega, kad galėtų po naktinių linksmybių sugrįžti namo, nes nebelaiko kojos.

Miegančiųjų nežadina

Iš naktinių klubų išėję jaunuoliai trumpalaikiam poilsiui renkasi medžiais apaugusią teritoriją prie buvusio muzikinio klubo "Anapilis".

Norintieji ilgesnio miego eina į pliažus, kopas, atokiau nuo J.Basanavičiaus gatvės esančius miškelius ar įsikuria gatvėse stovinčiuose automobiliuose.

Kai kurie net įsirengia nedideles stovyklas, atsiveža nedidelius miegmaišius.

K.Skierus pasakojo, kad dažniausiai nakvynę po atviru dangumi renkasi jaunimas.

"Atvažiuoja į Palangą ir negalvoja, kad ateis naktis ir reikės kur nors miegoti. Svarbiausia, jog pabuvo kurorte ir galės pasigirti draugams. Kita priežastis, kodėl jie taip elgiasi, – taupymas.

Tai tikrai nėra todėl, kad trūksta vietų išsinuomoti. Kam ieškoti, jei šiltos naktys", – teigė direktorius.

K.Skierus pasakojo, kad dažniausiai nežadina miegančių jaunuolių: "Stengiamės jų neužkliūti, nes neaišku, kaip galime patys nukentėti".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių