Vienintelę lietuvišką mokyklą Rusijoje ketinama jungti su rusiška

  • Teksto dydis:

Rusijoje vykstanti švietimo reforma palies ir Jurgio Baltrušaičio vidurinę mokyklą – vienintelę viešąją mokyklą Rusijoje, kurioje mokoma lietuvių kalbos. Neatmetama, kad sujungus ją su rusiška mokykla nebeliks ir vieno pirmųjų Lietuvos diplomatų Rusijoje J. Baltrušaičio pavadinimo.

Darželiai Rusijoje jau anksčiau prijungti prie mokyklų. Dabar stambinamos ir šios.

„Manau, kad visada galima surasti kompromisą ir kažkokius variantus – ar tai būtų padaliniai susijungus, kur kiekvienas išlaikys savo vardą, nes ta mokykla taip pat turi vardą“, – sako J. Baltrušaičio vidurinės mokyklos direktorė Solveiga Valatkaitė.

1992-aisiais prie Lietuvos ambasados įsikūrė lietuviška mokyklėlė „Šaltinėlis.“ Vėliau ji tapo vidurine mokykla. 20 metų mokyklą išlaiko Maskvos miestas, Lietuvos vyriausybė padeda mokymo priemonėmis, finansuoja projektus, rengia kursus mokytojams.

Čia mokiniai lietuviškai mokosi istorijos ir geografijos, lietuvių kalbos ir etninės kultūros. Didelis dėmesys skiriamas tautinei savimonei ugdyti – pamokos vyksta ir prie lietuvių mitologijos motyvais išausto gobeleno, nuolat veikia lietuvių menininkų parodos.

Mokykloje mokosi beveik 400 lietuvių verslininkų, mišrių ir lietuviškų šaknų turinčių šeimų, lietuvių diplomatų vaikų. Dirba 38 mokytojai, dalis jų atvykę iš Lietuvos.

„Iš rusų girdėjau labai gerus atsiliepimus, jie visi veržiasi į šią mokyklą, jie nori čia būti, nori mokytis lietuvių kalbos, nori važiuoti į Lietuvą. Ir jie mato visai kitą kultūrinį pagrindą, kitą mentalitetą, ypač su mūsų mokytojų pagalba“, – sako Lietuvos ambasados Rusijoje kultūros atašė Aleksandras Šimelis.

Pasak mokyklos direktorės, kitą savaitę su šalia esančios rusų mokyklos taryba pradedamos pirmosios konsultacijos dėl mokyklų sujungimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pas save uždaro lietuviu mokykla o pas mus nori steigti savo

to SS

to SS portretas
gerai cesnakais o tavo mizalais.

SS

SS portretas
Ir tegul uzdaro. Nera ko lietuviams toje cesnakais pasmirdusiame mieste veikti. Geriau stiprinsime tautine mokykla Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių