Viceministras ragina visuomenę nepanikuoti ir vadovautis tik oficialia informacija

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis ragina visuomenę dėl koronaviruso nepanikuoti ir vadovautis tik oficialia informacija, kuri paskelbus ekstremalią padėtį bus dar labiau koncentruota.

Viceministras taip pat ramina, kad valstybė yra apsirūpinusi apsaugos priemonėmis, bei džiaugiasi, kad iš rezervo prevencinėms priemonėms įsigyti yra skirta papildomai lėšų.

„Nereikėtų panikuoti, vadovautis reikėtų tik oficialia informacija, kuri yra pateikiama. Dabar ta galimybė bus dar labiau koncentruota, bus atitinkami šaltiniai, kurie koordinuos informacijos pateikimą. Manau, kad tikrai nereikėtų baimintis dėl kažko, mes kiek galėdami stengsimės kuo operatyviau ir plačiau pateikti informaciją, jeigu ji kis ir atsiras kažkokios naujos informacijos“, – patikino A. Šešelgis.

Sveikatos apsaugos viceministras taip pat akcentuoja, kad valstybė yra užtektinai apsirūpinusi apsaugos priemonėmis. Visgi, pasak jo, džiugina ir tai, kad Ekstremalių situacijų centrui yra skirta papildomų lėšų.

Nereikėtų panikuoti, vadovautis reikėtų tik oficialia informacija, kuri yra pateikiama.

„Šiandien tikrai yra visko pakankama ir be jokios abejonės Ekstremalių situacijų sveikatos centrui yra iš rezervo papildomai skirta lėšų ir tai tikrai labai džiugi naujiena ir tai yra tik pradžia, kiek aš žinau, bus pinigų skiriama tiek, kiek reikės“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministras.

Ministrų kabinetui trečiadienį dėl koronaviruso Lietuvoje paskelbus ekstremalią padėtį, iš Vyriausybės rezervo numatoma skirti 150 tūkst. eurų papildomoms apsaugos priemonėms įsigyti.

„Tai yra tik pradžia, bus pinigų skiriama tiek, kiek reikės. Rytoj bus sušauktas Valstybės ekstremalių operacijų centras, be jokios abejonės, matyt, bus rekomenduota, kokių priemonių reikia įsigyti už tuos pinigus“, – spaudos konferencijoje sakė A. Šešelgis.

„Mano manymu, būtų tikslingiausia pradėti apsaugos priemonių papildymą, kad esant labai kritinei situacijai, tų priemonių pakaktų“, – pridūrė jis.

Papildomoms apsaugos priemonėms įsigyti Vyriausybė pinigus skirs Sveikatos apsaugos ministerijai.

100 tūkst. eurų ministrų kabinetas numatė ir Užsienio reikalų ministerijai. Jai pinigai bus skiriami tam, kad ministerija suteiktų humanitarinę pagalbą Kinijai, pervesdama lėšas tarptautinei Raudonojo kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijai.

Ketvirtadienį numatoma surengti Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro posėdį, kuriame bus oficialiai įsteigtas ir Visuomenės informavimo centras. Jam vadovaus premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Pasak A. Šešelgio, ketvirtadienį greičiausiai bus sušauktas Valstybės ekstremalių situacijų centro posėdis, kurio metu bus dalinamasi rekomendacijomis, kokių priemonių reikėtų įsigyti už paskirtus pinigus.

„Rytoj bus sušauktas jau Valstybės ekstremalių situacijų centras, kurio vadovu yra paskirtas sveikatos apsaugos ministras, nes, matyt, bus rekomenduota Ekstremalių situacijų centrui, kokių priemonių reikėtų įsigyti už tuos skirtus pinigus“, – kalbėjo A. Šešelgis.

„Mano manymu, tikslingiausia būtų pradėti apsaugos priemonių didesnį papildymą, tam, kad nekeltų abejonių ir kad esant kažkokiai labai kritinei situacijai tų priemonių pakaktų“, – pridūrė jis.

Sveikatos viceministras taip dar kartą atkreipė dėmesį, kad pagrindinis apsisaugojimas nuo koronaviruso yra atsakingas higienos laikymasis.

„Pagrindinis apsisaugojimas nuo šio viruso yra kiekvieno atsakingas naudojimas higienos priemonių, rankų plovimas“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

A. Šešelgis taip pat patikino, kad kol kas Lietuvoje nėra identifikuota koronavirusu užsikrėtusių asmenų.

„Vakar turėjome 11 tepinėlių, atvežtų į mūsų Nacionalinio visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją. Visi jie buvo neigiami. Šiandien mane informavo Visuomenės sveikatos priežiūros direktorius, kad buvo iš ryto atvežti 4 mėginiai, visi jie ištirti ir visi jie buvo neigiami. Ir mes labai džiaugiamės, kad kol kas tyrimų rezultatai yra būtent tokie“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministras.

Prašo nebarti dėl nesklandumų

A. Šešelgis sako, kad, ministerijai patvirtinus daugiau nerimą dėl koronaviruso keliančių regionų, į gydytojus kreipiasi itin didelis skaičius grįžusių keliautojų, norinčių gauti nedarbingumo pažymą.

Vis dėlto jis pažymi, kad visi procesai bus lengvinami, o kilę nesklandumai sprendžiami.

 

 

„Mes pasižiūrėjome visus teisės aktus, pakalbėjome su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, „Sodra“ ir radome, kad teisės aktai būtent tokiais atvejais leidžia žmogui turėti nedarbingumo lapelį“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio, kurio metu buvo pritarta ekstremalios situacijos valstybės mastu paskelbimui, patikino A. Šešelgis.

Tai yra pradžia, mes nesitikėjome tokio antplūdžio.

Vis dėlto, sveikatos viceministro teigimu, nebuvo tikėtasi, kad tiek žmonių kreipsis dėl nedarbingumo pažymos, ir pažadėjo, kad visi nesklandumai bus sprendžiami, o sistema – tobulinama.

„Tai yra pradžia, mes nesitikėjome tokio antplūdžio. Tai yra fantastinis kiekis žmonių, jeigu mes skaičiuosime, kad kiekvieną savaitę į Lietuvą iš Italijos tiesioginių skrydžių yra 15 lėktuvų ir jie visi skrenda pilni, tai yra nemažai žmonių, kurie kreipiasi, užpildė (dokumentus – ELTA) ir tam tikrų nesklandumų toje pirminėje organizacinėje stadijoje tikrai, labai nebarkite, bus neišvengta. Bet manau, kad tobulėsime ir kiek įmanoma greičiau ne tik spartinsime šiuos procesus, bet ir teiksime daugiau pajėgų, sutelksime jas“, – pridūrė A. Šešelgis.

Koronavuruso epidemijai kilus Šiaurės Italijoje, apie sukėlėją praneša vis daugiau Europos šalių. Apie Covid-19 atvejus antradienį skelbė Austrija, Kroatija, žemyninė Ispanija, Šveicarija ir Graikija. Virusas gresia išplisti ir Persijos įlankose regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Valkataujantys turistai tikrai tikrai parvez virusa.

Rimantas

Rimantas portretas
Valstybė apsirūpinusi, o tai žmonės ne valstybė. Apskritai šis asmuo nuolat kalba, tačiau vis įžūliai meluoja: apsirūpinę viskuo, nors taip nėra, kaukių yra, nors vaistinės jau seniai jų neturi, problemų nėra, nors valstybėje jau paskelbta ekstremali situacija!?

Pavojus

Pavojus portretas
Jeigu vadovausimies oficelia informacija - išmirsime.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių