A. Veryga po užfiksuoto audinių užsikrėtimo Lietuvoje: kol kas nėra pagrindo nuogąstauti

Kol kas nėra pagrindo nuogąstauti, kad nuo audinių žvėrelių ūkiuose koronavirusu užsikrės žmonės, sako laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Kelia nerimą tai, kad ir į Lietuvos audinių ūkius atkeliavo virusas, jis prieš tai buvo nustatytas ir keletoje kitų valstybių. (...) Bet matome iš tarptautinės bendruomenės, iš tarptautinių organizacijų, kad vis tik rekomendacijų, kažkokių papildomų saugumo priemonių imtis šiame etape dar nereikia“, – LRT radijui penktadienio rytą sakė ministras.

„Mūsų veterinarijos tarnyba ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras aiškinasi situaciją, bus atlikti tyrimai ir tada galėsime daugiau pasakyti. Kol kas, kiek stebiu rekomendacijas tarptautines, didelio pagrindo jos nuogąstavimui dėl žmonių užsikrėtimo nuo žvėrelių, neduoda“, – kalbėjo jis.

"Kauno dienos" nuotr.

Ketvirtadienį koronavirusas nustatytas Jonavos rajone esančiame ūkyje laikomoms audinėms. Virusas nustatytas ištyrus staiga nugaišusių gyvūnėlių mėginius.

Lietuvoje auginamos audinės nuo koronaviruso tirtos prevenciškai, kai Danijos, o vėliau ir Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų, Švedijos ir Graikijos audinių fermose nustatyta šio viruso protrūkių.

Didelio pagrindo jos nuogąstavimui dėl žmonių užsikrėtimo nuo žvėrelių, neduoda.

Danijos valdžia lapkričio pradžioje pranešė, kad koronavirusas audinėse mutavo, o tai kelia rizikų, jog pakitęs virusas gali būti visiškai ar iš dalies atsparus šiuo metu kuriamoms vakcinoms, taip paverčiant jas neveiksmingomis arba veiksmingomis tik iš dalies.

Lietuvos audinių augintojai kiekvieną savaitę turi tarnybai pateikti duomenis apie nugaišusias audines. Be to, Lietuvoje lapkričio viduryje įsigaliojo draudimas įvežti gyvas audines iš šalių, kur nustatyta viruso protrūkių.

Tarnybos duomenimis, šiuo metu 86 Lietuvos ūkiuose laikoma daugiau kaip 1,6 mln. audinių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi

Chi portretas
Šis ministras bent jau nekelia panikos. Nežinia, kiek šposų prisikrės naujai paskirtas. Jei virusas tas pats, tai kaip prasidėjo, taip ir nuslops per savaitę, nereikia triesti į batą. Ūkiuose žvėrelių mirčių būna kasdien, kas ten nedirba, nesupras..

K

K portretas
Kada dinks tas plikis nuo vaizdo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių