Varna terorizuoja vaikų darželį: paukštis užpuolė valytoją, mažylius vengiama leisti į lauką

  • Teksto dydis:

Viename iš Panevėžio darželių darbuotojus ir darželinukus puola vaikus išperėjusi ir juos ginanti varna. Vengiama darželinukus leisti į lauką žaisti, rengti šventes. Varna jau užpuolė langus valančią valytoją, o teritoriją prižiūrintys žmonės – kol varna tupi lauke – net vengia dirbti, praneša LNK.

„Išėjau langų valyti, o varna ant stogo vaikšto ir nusileidžia prie jauniklių. Vienas, berods didesnis, užskrido man ant palangės. Varnos nemačiau jau, todėl galvojau jauniklį nukelsiu ant žemės, tas pradėjo rėkti ir varna prisistatė. Kaip puolė, vos spėju pro duris įbėgti. Ji net trenkėsi į durų stiklą“, – apie nemalonią patirtį kalba darželio darbuotoja Regina.

Kiemą prižiūrintys žmonės nesuspės nuo varnos greitai pabėgti.

„Varna tupėjo ant kito namo stogo ir kaip lėkė rėkdama ir išskleidusi sparnus. Susigūži ir nežinai, ką ji mąsto ir darys“, – sako darželio darbuotoja Janina.

Varna darželio kiemo eglėje lizdą susinešė šiemet ir išperėjo jauniklius. Buvo visai ramu, kol jie augo, bet kai juos pradėjo mokyti skraidyti, darželio gyvenimas iš esmės pasikeitė. Darželinukus bijoma išleisti į lauką, į vidinį kiemą mažyliai nevedami visai.

Vaikų šventės ir net priešmokyklinukų išleistuvės iš tradicinės erdvės iškeliamos.

„Jeigu tos varnos tą dieną bus šioje teritorijoje, tikrai turėsime eiti į kitą erdvę, kurioje vyks išleistuvių šventė“, – sako vaikų darželio direktorė Aušra Bernatavičienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Darželio administracija dėl varnos kreipėsi į aplinkosaugininkus. Šie esą nuramina, kad su varnų šeimyna kol kas reikės sugyventi. Jų žodžiais, jeigu varną kas nors perkeltų  už 500 km, ji vis tiek grįš į darželio eglę.

„Vaikai ne visi supranta, bet tenka ginti, kad neužgautų, neįkirstų“, – sako darželio pedagogas Andrejus Rancevas.

Situacija darželio kieme esą nurims, kai varna išmokys varniukus skraidyti ir visi paliks lizdą. Varnos – išskirtinės motinos, besąlygiškai ginančios savo jauniklius.

„Varnos snapas yra gana tvirtas. Nežinau, ar ji pultų kirsti, bet kad gąsdina ir prie pat – tikrai esu patyrusi savo kailiu“, – dalijasi gamtininkė Rima Ivanauskienė.

Kol kas patariama varnai ir varniukams darželyje duoti erdvės ir darbus lauke planuoti, deja, ne pagal savo žmogiškus grafikus.

„Mes praktiškai negalime dirbti, nes nežinia, kad gali būti“, – nuogąstauja Janina.

Varnų jaunikliai lizdą maždaug palieka po daugiau nei mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigita

Sigita portretas
O jūs neturite vaistų nuo tokių gamtosaugininku-teroristu? Jeigu neturite, tai parašykit kurį darželį jie terorizuoja.

Vidute

Vidute  portretas
O jūs negalite tos varnos iškepti? Sako, kad jos skanios.

Alfred Hitchcock "The Birds"

Alfred Hitchcock "The Birds" portretas
Varna Argentina... ne Argentina - Albertina...
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių