Politikai po J. Poželos mirties reiškia užuojautą: jis buvo pavyzdys kitiems

  • Teksto dydis:

Reikšdami užuojautas dėl sveikatos apsaugos ministro, parlamentaro Juro Poželos mirties valstybės vadovai ir politikai prisimena jį kaip perspektyvų politiką.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės užuojautoje teigiama, kad Lietuva neteko jauno, perspektyvaus politiko, kuris, nepaisant jauno amžiaus, nemažai metų pelnydavo žmonių pasitikėjimą.

Pasak prezidentės, su J.Poželos vardu buvo siejama ir Lietuvos socialdemokratų partijos ateitis.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigė su J.Požela siejusi daug vilčių ir tikėjimo, kuriant pažangią Lietuvą.

„Visada skaudu, kai mūsų visuomenę per anksti palieka jauni, veržlūs, talentingi žmonės. J.Požela buvo ryškus, teisingas ir atsakingas jaunosios politikų kartos atstovas, su kuriuo buvo sieta daug vilčių ir tikėjimo, kuriant pažangią ateities valstybę. Jo siekiai buvo kilnūs ir prasmingi, o sprendimai – drąsūs ir ambicingi. Tai didelė netektis tiek jo šeimai, tiek ir Lietuvai. Telydi Velionį Amžinybės šviesa, o jo brangiausius žmones – širdies paguoda ir stiprybė“, – rašoma parlamento vadovės užuojautoje.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius užuojautoje sakė, kad J.Požela buvo mielas bičiulis, geranoriškas kolega, atsakingas politikas ir doras pilietis.

„Negailestinga liga šiąnakt išplėšė iš gyvųjų tarpo sveikatos apsaugos ministrą Jurą Poželą. Netekome mielo bičiulio, geranoriško kolegos, atsakingo politiko ir doro piliečio. Tai didelė ir skaudi netektis“, – pareiškė premjeras.  

Galėjo tapti prezidentu

J. Požela turėjo galimybių tapti ir ministru pirmininku, ir prezidentu, sakė A. Butkevičius.

„Jis buvo labai aktyvus politikas, labai domėjosi politika plačiąja prasme. Taip pat jis yra vienas iš kelių jaunų socialdemokratų, kuris turėjo galimybių tapti partijos pirmininku ir siekti ministro pirmininko ar prezidento posto. Jis tikrai buvo labai apsišvietęs, inteligentiškas žmogus“, – sekmadienį BNS sakė A.Butkevičius.

„Labai gaila, kad tokia jo ateitis sugriuvo“, – pridūrė jis.

Ministro pirmininko teigimu, J.Požela socialdemokratų vadovu galėjo būti renkamas jau per kitą partijos suvažiavimą.

A.Butkevičius sakė, kad J.Požela buvo nuoširdžiai kairiosioms vertybėms atstovaujantis ir labai draugiškas žmogus.

„Jis labai maloniai bendravo, buvo labai aukštos kultūros ir rodydavo pagarbą kitam žmogui. Niekada nepereidavo į asmeninius įžeidimus ir išsakydavo nuomonę kolegoms drąsiai“, – kalbėjo Socialdemokratų partijos pirmininkas.

Buvo pavyzdys socialdemokratų jaunimui

 J. Požela buvo pavyzdys socialdemokratų jaunimui, sako ilgametis Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos narys, vidaus reikalų viceministras Justas Pankauskas.

„Tai buvo žodžio žmogus, labai įžvalgus, turintis analitinį ir strateginį mąstymą. Jis buvo pavyzdys mums, jaunimui, kaip reikia dirbti, kovoti, siekti tikslo ir nors tikrai pats Juras buvo jaunas, bet jo gyvenimiška patirtis ir patirtis politinėje arenoje buvo sukaupta didžiausia“, – BNS sekmadienį sakė 33-erių J.Pankauskas.

„Tai žmogus, kuris galėjo rasti kalbą su bet kuo – jaunimu ar senjoru, mokslininku, su bet kuriuo sutiktu gatvėje žmogumi“, – pridūrė jis.

Artimas J.Poželos draugas prisiminė 2003 metus, kai politikas pradėjo eiti pirmas renkamas pareigas, tuomet jis tapo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu.

„Tada jam buvo tik 21-eri. Ir visa tai vyko prieš 13 metų, kai jauni politikai dar nebuvo taip įprasta“, – kalbėjo J.Pankauskas.

Jis teigė, kad partijos kolegos netektis yra didžiulis praradimas Lietuvai: „Tokių gabių žmonių tikrai trūksta ir Lietuvoje nėra daug“.

Politologė: jis buvo kylanti socialdemokratų žvaigždė

J. Požela buvo kylanti socialdemokratų žvaigždė, politikas, atspindėjęs socialdemokratų, ypač jaunimo, veidą, sako Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos profesorė Jūratė Novagrockienė.

„Tai buvo kylanti socialdemokratų žvaigždė, tikrai atspindintis socialdemokratų veidą žmogus“, – sekmadienį BNS sakė politologė.

Ji teigė J.Požėlą pažinojusį ne tik kaip politiką, bet ir kaip kaimyną, aktyvų vietos bendruomenės veikėją.

„Mes gyvenome viename rajone, Antakalnyje. J.Požela buvo labai aktyvus per savivaldos rinkimus, dažniausiai patekdavo į Vilniaus miesto tarybą, buvo aktyvus tarybos narys tiek už kultūrą atsakingas, tiek už jaunimo reikalus. Be to, jis labai aktyviai reiškėsi Antakalnio bendruomenės veikloje ir gyvenime. Antakalniečiai yra sukūrę gana aktyviai veikiančią bendruomenę, kur šalia kultūrinių dalykų, pavyzdžiui, svarstyti ir rajono užstatymo klausimai. Juras Požela labai dažnai dalyvaudavo tose veiklose ir būdavo vienas iš tokių bendruomenės aktyvistų“, – pasakojo J.Novagrockienė.

Anot jos, J.Poželai netrūko įvairiausių idėjų, tapęs sveikatos apsaugos ministru buvo pasiryžęs tobulinti sveikatos apsaugą. Be to, jis prisidėdavo prie įvairių partijos programų kūrimo. Politologės teigimu, J.Poželą vertino ir Socialdemokratų partijos vadovybė.

„Manau, kad ir pati partija ir suprato, ir pripažino, kad, viena vertus, reikia jaunų veidų, kita vertus, paskyrimas į sveikatos apsaugos ministro postą rodo ir įvertinimą, ir tam tikrą brandą. Nes vis tiek reikia patirties, kad galėtumei eiti ministro pareigas, būdamas gana jauno amžiaus“, – BNS sakė J.Novagrockienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad J.Požela atitiko per šių Seimo rinkimų turą išryškėjusius rinkėjų lūkesčius.

„Pirmasis Seimo rinkimų turas parodė, kad rinkėjas nori matyti naujo elito, jaunesnių aktyvesnių žmonių, kurie turi idėjų. J.Požela būtų atitikęs tokio politiko tipą Socialdemokratų partijoje“, – sakė ji.

Partijų lyderiai: J.Požela siekė pokyčių Lietuvos politikoje

Sekmadienio naktį miręs parlamentaras, sveikatos apsaugos ministras J. Požela siekė pokyčių tiek Socialdemokratų partijoje, tiek Lietuvos politikoje, sako politinių partijų vadovai.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis prisimena J.Poželą kaip iniciatyvų ir nuolat idėjų turintį politiką.

„Mačiau jame Socialdemokratų partijos atsinaujinimą, šiandien tas klausimas yra ypač svarbus. J.Požela šiandien žymi apgailestauti verčiantį simbolizmą, jog socialdemokratai yra krizėje dėl to, kad negeba atrasti ir padėti lipti į viršų tiems jauniems žmonėms, kurie pakeistų sovietų laikus menančią nomenklatūrinę partijos vadovybę“, – BNS sekmadienį sakė G.Landsbergis.

Laikinasis „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas parlamentaras Remigijus Žemaitaitis savo ruožtu teigė, kad J.Poželos netektis yra svarbi ne tiek patiems socialdemokratams, kiek visam ateitį siejančiam su politika jaunimui ir pačiai Lietuvos politikai.

„Savu laiku Juras, aš, Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, Seimo narys Paulius Saudargas buvome tie neapsiplunksnavę viščiukai, kurie žengė pirmą žingsnį į politiką kartu. Labai gaila, kad vieno bendraminčio jau nebeturime, labai skaudi netektis“, – BNS teigė R.Žemaitaitis.

Jis prisiminė J.Poželą kaip veržlų, šiltą ir komunikabilų žmogų.

Vilniaus meras, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius kalbėjo apie J.Poželą kaip apie dalykiškai sukalbamą ir entuziastingą politiką.

„Nors politika čia šiandien ne esminis dalykas, galima pasakyti, kad socialdemokratų ir įvaizdis, ir veikla atrodytų gerokai kitaip, jeigu ten dominuotų tokie žmonės, kaip Juras Požela. Ir akivaizdu, kad J.Požela galėjo įkvėpti daugiau gyvybės šiai partijai ir apskritai kairiajai Lietuvos politikos spektro pusei“, – BNS sakė R.Šimašius.

„Jis buvo labai entuziastingas ir linksmas, su dideliu entuziazmu darė tai, kas jam tuo metu priklausė daryti – ar tai būtų Vilniaus skyriaus pirmininkas, (…) ar būdamas sveikatos ministru – išskirčiau labai didelį entuziazmą, tai, ko imdavosi, atrodė, kad darė tai labai iš širdies“, – pridūrė jis.

J.Požela niekada neatsisakydavo pagelbėti, sakė Darbo partijos laikinasis pirmininkas Vytautas Gapšys.

„Mes buvome gal nelabai artimi draugai, bet tikrai pabendraudavome. Turbūt mes bendraamžiai arba prasilenkiame labai nedaug amžiuje, tai tekdavo vis susidurti, aišku, Seime gal daugiau. Tikrai džiaugiausi, kad jauni kolegos dalyvauja ir daro tikrai gražią karjerą. Manau, kad tai buvo žmogus, kuris norėjo gero, aplinkiniams visiems norėjo padėti ir visada būdavo, kad pasikalbėdavome, niekada neatsisakydavo padėti“, – kalbėjo V.Gapšys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau, kad

Manau, kad  portretas
10 kartų šiltesnis, humaniškesnis, taktiškesnis jaunas politikas už Gabrielių Landsbergį - arogantišką jaunuolį, kurio beribis pasitikėjimas savimi tiesiog sklinda iš TV ir radijo laidų. Nuoširdi užuojauta šeimai ir artimiesiems.

elena

elena portretas
subinlaiziai kaip graziai sneka kai pamire
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių