Vaizdas tikrai prastas: vairuotojai kalnus senų padangų išmeta miškuose

  • Teksto dydis:

Per pirmąjį metų pusmetį Valstybinių miškų urėdijos miškininkai Lietuvos miškuose išmestų padangų surinko daugiau nei per visus 2019 m. ar 2018 m. Iki birželio 1 d.

26-iuose regioniniuose padaliniuose iš viso surinktos 173 tonos naudojimui nebetinkamų padangų. Tai reiškia, jog beveik 5,2 tūkst. automobilių savininkų nusprendė atsikratyti sudėvėtomis ar pažeistomis padangomis, išmesdami jas tiesiog miškuose.

„Mūsų miškininkai kasdien lankosi miškuose ir tokie kiekiai žmonių ar įmonių išmestų padangų, kurias jie randa – tikrai liūdina. Mes tikėjomės, kad gyventojų sąmoningumas kasmet auga, tačiau skaičiai, deja, rodo kitaip – auga tik padangų kiekiai. Dėl Covid-19 pandemijos šiais metais gyventojai daugiau keliauja ir leidžia laiką Lietuvos miškuose, todėl turėtume atsakingai pagalvoti, ką mūsų miškuose rasime juose lankydamiesi“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Daugiausia padangų surinkta Šalčininkų regioniniame padalinyje – beveik 42 tonos. Regioninio padalinio vadovė Božena Golubovska sako, jog tai – beprecedentis įvykis. Tokio kiekio neatsakingai miške išmestų įvairių dydžių automobilių padangų regioninio padalinio darbuotojai dar nematė. Kovo – gegužės mėnesiais šiukšlinimas padangomis buvo intensyviausias, o darbuotojams pašalinti tokį kiekį atliekų – didžiulis iššūkis. Šalčininkų regioninio padalinio vadovė pabrėžia, jog situaciją suvaldyti miškininkams darosi vis sudėtingiau, todėl piliečių sąmoningumas ir pilietiškumas miškui yra gyvybiškai reikalingas.

Mes tikėjomės, kad gyventojų sąmoningumas kasmet auga, tačiau skaičiai, deja, rodo kitaip – auga tik padangų kiekiai.

Valstybinių miškų urėdijos Dubravos regioninis padalinys bendradarbiaujant su Jonavos rajono savivaldybės Turto ir aplinkos apsaugos skyriumi vien liepos mėnesį Šveicarijos seniūnijoje surinko ir utilizavimui išvežė apie 10 tonų automobilinių padangų - maždaug 1000 vnt. Taip pat teritorijoje buvo įrengta miškininkų nuotolinė mobili aplinkos stebėjimo vaizdo sistema, kuri padės užkardyti neteisėtą veiką ir šiukšlinimą miškuose bei nubausti pažeidėjus.

Kituose padaliniuose surinktų padangų skaičiai taip pat įspūdingi: Nemenčinės regioniniame padalinyje miškininkai pašalino 20 tonų senų padangų, Kretingos – 16 tonų, Kazlų Rūdos – 16 tonų.

Per šį pusmetį utilizuota 71proc. (123 tonos) surinktų, miškuose paliktų padangų.

2019 m. iš viso miškuose išmestų nenaudojamų padangų rasta beveik 157 tonos, 2018 m. – 99,7 tonos.

Miškuose padangų daugiausia randama jų keitimo sezonu – pavasarį ir rudenį. Čia paliktos padangos dūla ir išskiria žmogaus sveikatai pavojingas medžiagas, sunkiuosius metalus. Karštymečiu kyla ir nemenkas gaisro pavojus, kurio metu deganti guma išleidžia itin toksiškus dūmus. Tokie gaisrai yra sunkiai gesinami ir gali užsitęsti net kelias savaites. Padangos natūralioje gamtoje irsta 120 metų.

Miškininkai primena, kad paprasčiausias būdas atsikratyti senų padangų – atiduoti jas padangų pardavėjams. Jeigu padangų yra atiduodama tiek pat, kiek perkama, ir jos skirtos to paties tipo transporto priemonei, visi pardavėjai privalo nemokamai iš vairuotojo paimti senas padangas. Tai taip pat galima padaryti automobilių remonto įmonėse – keičiant ten padangas, senosios turi būti priimamos nemokamai. Senas nenaudojamas padangas, iki penkių vienetų, taip pat galima nugabenti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Yra PAPRASTAS sprendimas

Yra PAPRASTAS  sprendimas portretas
Senas padangas turi - SUPIRKINĖTI. Kaina - 5 € arba nuolaida naujoms 10 proc. ir baigsis šitas bardakas. Pavyzdys yra taros supirktuvės - baigė mėtytis bambaliai ir skardinės.

Anonimas

Anonimas portretas
Kai perkame naujas padangas i kaina jau iskaiciuotas ir padangu utilizavimo mokestis. Dabar svolociai nori kad uz padangu perdirbima moketumem dar kelis kartus. NESULAUKSIT SVOLOCIAI. Misku kol kas Lietuvoje dar daug. Nepastatysit stribo ant kiekvieno keliuko. Kol nebus NEMOKAMO senu padangu priemimo - MESIM senas miskuose, upese ir siaip VISUR pakrumese. Voldzios isgamos tegul renka.

T

T portretas
Ne nu tai valstybei nusisikti sneka ir sneka ta pati o kad niekas nesivargina vezti padangu tai faktas del to ir matys visa gyvenima sita siukslina tai ka priziuretojai veikia tokie vaizdai turbut patinka jiems
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių