Vadovybės apsaugos departamentas taps savarankiška institucija?

Vyriausybė iš esmės pritaria, kad šalies vadovus saugantis Vidaus reikalų ministerijai pavaldus Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) taptų savarankiška institucija.

Pasak vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, VAD yra specifinė institucija, dažnai nepatenkanti į Vidaus tarnybos statuto ar ministerijos koordinavimo sričių apibrėžtas ribas, ji taip pat nėra susijusi su įprastais sistemos įstaigų uždaviniais – užtikrinti viešąjį saugumą ir vykdyti ikiteisminio tyrimo įstaigų funkcijas.

„Dėl to siekiama pertvarkyti departamentą į Vadovybės apsaugos tarnybą, kuri vykdytų specifinę (...) funkciją – Lietuvos vadovų bei užsienio valstybių vadovų, oficialių svečių apsaugą. Taip pat numatoma priskirti šiai tarnybai diplomatinių atstovybių, prireikus – ambasadorių, konsulinių įstaigų, specialiųjų misijų pastatų, turto ir asmenų apsaugos funkcijas“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį sakė R. Tamašunienė.

Pataisomis siūloma įtvirtinti naują pareigūnų karjeros ir darbo apmokėjimo sistemą, nustatant kintamą pareiginę algą, priklausančią tik nuo pasiekimų tarnyboje.

Vadovybės apsaugos tarnybos direktorių penkerių metų kadencijai skirtų ir atleistų Vyriausybė.

Tikimasi, kad savarankiškumas bei galimybė pačiam valdyti asignavimus leis departamentui užtikrinti efektyvesnę veiklą, pagerinti darbuotojų sąlygas, pakelti įstaigos prestižą.

Galutinį sprendimą Vyriausybė turėtų priimti artimiausiuose posėdžiuose, įvertinus įvairių institucijų, ministerijų pastabas. Pavyzdžiui, Valstybės saugumo departamentas (VSD) įspėja, kad naujoji tarnyba gali dubliuoti dalį jo funkcijų, ir prašo palikti būtent departamentui vertinti patalpų ir teritorijų tinkamumą darbui su slapta informacija.

Planuojama, kad policijos pareigūnai, šiuo metu saugantys ambasadas, Į Vadovybė apsaugos tarnybą būtų perkelti su visu finansavimo krepšeliu, o Vyriausybė spręstų dėl papildomų lėšų jų atlyginimams, skatinimui.

Po pertvarkos būtų atsisakoma šiuo metu pareigūnams mokamų butpinigių ir važiavimo išlaidų kompensavimo, dalis pareigūnų netektų turėtos priemokos už darbą, kuris tiesiogiai susijęs su saugomų asmenų fizine apsauga.

VRM tvirtina, kad nepaisant to, iš karto įsigaliojus įstatymui pareigūnų darbo užmokestis smarkai nesikeistų, tačiau „jiems atsivertų didesnės karjeros perspektyvos, o maksimalus siūlomas darbo užmokestis galėtų būti pasiektas per kelerius ar net keliolika metų“.

Reikšmingiau, t. y. kiek daugiau nei ketvirtadaliu, atlyginimas vos įsigaliojus įstatymui didėtų tik žemiausias pareigas einantiems pareigūnams arba į jas pretenduojantiems asmenims.

Vyriausybei patvirtinus projektą, pataisoms dar turės pritarti Seimas.

Vadovybės apsaugos departamentas saugo Lietuvos prezidentą, ministrą pirmininką ir Seimo pirmininką bei oficialius Lietuvos svečius. Institucija taip pat saugo Prezidentūrą, Vyriausybę, Seimą, Turniškių rezidencijas, kitus objektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
o kas saugo brazauskiene su bergeriu?.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių