V. Tutkus neatlaikė suinteresuotų grupių spaudimo

  • Teksto dydis:

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktorius, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas atsargos generolas leitenantas Valdas Tutkus teigia besitraukiantis iš asociacijos veiklos dėl patiriamo spaudimo iš kai kurių finansinių grupių. Konkretesnes detales ir duomenis jis žada paskelbti po to, kai jau bus atsiribojęs nuo asociacijos.

„Asociacijos valdybai pateikiau prašymą sustabdyti mano, kaip direktoriaus, įgaliojimus. Šis mano sprendimas susijęs su tuo, kad pastaruoju metu asociacija ir aš patiria didelį ir agresyvų spaudimą iš kai kurių suinteresuotų grupių, kurios viešojoje erdvėje reiškiasi užkulisiniais ir neskaidriais veiksmais, sąmoningai iškraipo mano žodžius, siekiant manipuliuoti ir daryti poveikį viešajai nuomonei“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime nurodė V.Tutkus.

Kiek vėliau spaudos konferencijoje V.Tutkus teigė, jog išsamiau situaciją komentuos po to, kai asociacijos valdybos bus atleistas iš jos direktoriaus pareigų.

„Turiu pakankamai dokumentalios ir rašytinės informacijos, kurią paneigti būtų sunku“, - sakė V.Tutkus, žadėjęs vėliau įvardinti „ir organizacijas, ir pavardes, ir visus kitus dalykus“.

„Nesitariau nei su valdyba, nei su asociacijos prezidentu. Tačiau pajutau, kad prasidėjo labai nepadorus nepatenkintų ir suinteresuotų grupių, tame tarpe ir finansiškai, puolimas viešojoje erdvėje, daugiausia internete, naudojant mano požiūriu absoliučiai neleistinas juodąsias technologijas, kai tu esi nekaltinamas niekuo, bet skleidžiama informacija įvairuose lygiuose, ne tik viešojoje erdvėje, bet ir kai kur kitur ir atsakyti į tai nelabai gaunasi“, - spaudos konferencijoje kalbėjo V.Tutkus.

V.Tutkus užsiminė, jog vadovaudamas asociacijai visuomet laikėsi pozicijos, jog viešuosiuose pirkimuose Lietuvos gamintojams, verslo įmonėms turėtų tekti svarbus vaidmuo.

„Mano pozicija gal per griežta kartais buvo, bet manau, kad ji yra teisinga - kad Lietuvos kompanijos (pirkimuose) turi būti pagrindinio vaidmens, o užsienio kompanijos galėtų būti subkontraktorius, kurios turi know - how. Bet ne atvirkščiai. Iki šiol kol kas vyksta atvirkščiai“, - kalbėjo V.Tutkus.

Klausiamas, ar nėra sulaukęs kaltinimų dėl galimo bendrovių protegavimo, ar spaudimo pirkimus atliekančioms valstybės institucijoms, V.Tutkus tikino niekuomet nedaręs niekam spaudimo ir nieko neprotegavęs.

„Aš gana aiškiai įvardinau, kad yra grupė arba grupės suinteresuotos. Jie kažkaip apsuka atgal - kad lyg mes kažkaip suinteresuoti. Aš suinteresuotas dėl vieno dalyko, kad Lietuvos verslas turėtų vietą Lietuvoje“, - užuominomis kalbėjo atsargos generolas.

„Mūsų asociacija niekada nebandė įtakoti sprendimo, kokią ginkluotę, uniformą, batą, ekipuotę turi pasirinkti viena ar kita institucija. Ne mūsų tai yra reikalas", - pabrėžė V.Tutkus.

V.Tutkus asociacijos direktoriumi buvo paskirtas šių metų liepos 1 dieną, jis pakeitė prieš tai šias pareigas ėjusį atsargos pulkininką Vaidotą Malinionį.

Ketvirtadienį V.Tutkus teigė, jog panašų spaudimą yra patyręs ir jo pirmtakas V.Malinionis. Tačiau pastarasis BNS ketvirtadienį šiuos generolo teiginius paneigė ir patikino jokio spaudimo nepatyręs.

„Jokio spaudimo aš nebuvau patyręs, iš jokių partijų, vyriausybinių ar nevyriausybinių organizacijų ar iš kokių kompanijų. Tai tiesiog tuomet buvo toks valdybos sprendimas, jie (asociacijos valdyba -- red.) nutarė tam tikru momentu pakeisti direktorių ir man buvo pasiūlyta išeiti iš tų pareigų. Iš esmės tai buvo valdybos valia. (...) Galbūt valdyba matė, kad būsimas asociacijos vadovas jiems sudarys geresnes sąlygas vystyti verslą, Be abejo, jie tikėjosi kažkokios didesnės naudos iš to“, - ketvirtadienį savo pasitraukimo iš asociacijos vadovo pareigų aplinkybes aiškino V.Malinionis.

Atsargos generolas leitenantas V.Tutkus 2004-2009 metais ėjo Lietuvos kariuomenės vado pareigas, prieš tai, 2001-2004 metais buvo Lietuvos kariuomenės lauko (sausumos) pajėgų vadas, prieš tai dirbo Lietuvos kariniu atstovu prie NATO ir Vakarų Europos Sąjungos, gynybos atašė Belgijos Karalystėje.

Po valstybinės karo tarnybos V.Tutkus dirbo privačioje transporto ir logistikos bendrovėje „Hoptrans Projects“ - kaip nurodo LGSPA, jis šiuo metu yra bendrovės valdybos narys. „Hoptrans Projects“ dirba su Rusijos ir kitų Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) geležinkelių operatoriais.

Nuo praėjusių metų kovo mėnesio veiklą pradėjusi LGSPA šiuo metu jungia 50 narių. Pastarieji atstovauja per 100 įmonių – įvairių gamintojų, paslaugų teikėjų, mokslo įstaigų– dirbančių tiek kariuomenei svarbiose srityse (lazeriai, IT, ryšių technologijos, ginkluotė, šarvuotė, speciali apranga ir kt.), tiek ir civiliams gyventojams (maitinimas, apgyvendinimas, teisinės paslaugos ir kt.).

2014 metais visų LGSPA priklausančių įmonių pajamos siekė 120 mln. eurų, iš kurių eksportas sudarė 30 mln. eurų, nurodo asociacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauska

Nezabitauska portretas
Pardon, čia kito straipsnelio komentaras.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Nelabai tikiu buvusiu sovietiniu majoru Tutkumi. Atsimenu, kad tai juo buvo pakeistas tikras kariuomenės vadas generolas Kronkaitis, ir nuo tada prasidėjo mūsų kariuomenės nykimas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių