V. Rupšys: JAV Pensilvanijos gvardija – vienas saugumo garantų Baltijos regione

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų (JAV) Pensilvanijos nacionalinė gvardija yra vienas iš saugumo garantų Baltijos regione, artėjant bendradarbiavimo 30-mečiui su šia gvardija sako JAV apsilankęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Kitais metais švęsime bendradarbiavimo 30-metį, kai gvardija stiprina Lietuvos kariuomenę ir yra vienas iš saugumo ir gynybos garantų Baltijos šalių regione“, – kariuomenės pranešime spaudai ketvirtadienį sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

„Dėkojome Pensilvanijos nacionalinei gvardijai už visą skiriamą paramą Lietuvos karinių pajėgumų vystymui ir infrastruktūrai. Tokia finansinė, ekspertinė bei tarpusavio sąveikos patirtis mūsų kariuomenę stiprina visapusiškai“, – teigė V. Rupšys.

Vizito Jungtinėse Valstijose metu V. Rupšys susitiko su Pensilvanijos nacionalinės gvardijos (PANG), kuri yra viena didžiausių JAV gynybos sistemoje, vadu generolu majoru Marku J. Schindleriu (Marku J. Šindleriu).

Dėkojome Pensilvanijos nacionalinei gvardijai už visą skiriamą paramą Lietuvos karinių pajėgumų vystymui ir infrastruktūrai.

Susitikimo metu aptarta įvairiapusė parama Lietuvos kariuomenei, instruktorių mokymai, bendradarbiavimas kibernetinio saugumo srityje, dalyvavimas bendrose pratybose, ateities planai bei karių veteranų socialinės gerovės klausimai, rašoma pranešime.

Anot Lietuvos kariuomenės, bendradarbiavimo su gvardija aktualumas dar labiau išaugo 2019 metais, kai Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos ir PANG 28-oji pėstininkų divizija pasirašė susitarimą. Juo patvirtintas siekis išvystyti divizijos lygmens vadovavimo ir valdymo pajėgumą.

Bendradarbiavimą su gvardija taip pat vysto Krašto apsaugos savanorių pajėgos bei Mokymo ir doktrinų valdyba. 2018 metas minėtos gvardijos pastangomis Kazlų Rūdos poligone įrengta šaudymo iš oro į antžeminius taikinius šaudykla.

V. Rupšys taip pat lankėsi PANG Karinių oro pajėgų pilotų ir priežiūros specialistų rengimo centre, kur bus ruošiami Karinių oro pajėgų kariai iš Lietuvos. Jie bus mokomi valdyti įsigyjamus UH-60 „Black Hawk“ sraigtasparnius.

Pasak kariuomenės, viena svarbiausių JAV ir Lietuvos bendradarbiavimo sričių yra kibernetinis saugumas ir kibernetinės gynybos pajėgumų vystymas. 1993 metais prasidėjęs bendradarbiavimas augo ir plėtėsi patirties apsikeitimo mokymais įvairiose Lietuvos kariuomenės pajėgose bei dalyvaujant bendrose pratybose.

Pensilvanija turi stiprius ryšius su Lietuva, ten įsikūrusi seniausia lietuvių išeivių bendruomenė už Lietuvos ribų. Pensilvanijoje ir dabar didžiausia procentinė dalis gyventojų, laikančių save lietuvių kilmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių