Dėl nelegalų iš Vietnamo išpuolio pradėtas ikiteisminis tyrimas

  • Teksto dydis:

Po nelegalų vietnamiečių šeštadienį sukeltų neramumų Užsieniečių registracijos centre pasieniečiai dėl pasipriešinimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės pareigūnai tyrimą pradėjo VSAT vado Renato Požėlos pavedimu. Už šį nusikaltimą gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės atėmimas iki trejų metų, teigiama VSAT pranešime.

Užsieniečių registracijos centre šeštadienį neramumus sukėlusius nelegalus iš Vietnamo pasieniečiai sutramdė panaudodami jėgą, ašarines dujas, gumines lazdas ir elektros šoko prietaisą.

Maištaujantiems ir pasipriešinusiems užsieniečiams apraminti aliarmo metu atskubėjo ir Ignalinos bei Vilniaus rinktinių Specialiosios paskirties užkardų pasieniečiai bei kinologai su tarnybiniais šunimis, pranešė Valstybinės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Incidentas kilo šeštadienio pavakarę VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje. Tuo metu budėję pasieniečiai užfiksavo, kaip apie 10 čia apgyvendintų nelegalų iš Vietnamo pradėjo laužyti apsauginę tvorą, keli iš jų norėjo tvorą perlipti ir pasišalinti iš URC teritorijos.

Atskubėjusi pamaina, 5 VSAT pareigūnai, paklusti atsisakiusius, pasipriešinusius ir garsiai šaukusius vietnamiečius tramdė kovinių imtynių veiksmais, ašarinėmis dujomis, guminėmis lazdomis. Incidento metu buvo panaudotas ir elektros šoko prietaisas „Taser“.

Apramintas vietnamiečių dešimtukas buvo suvestas į sulaikytų užsieniečių bendrabučio vidinį kiemą. Staiga būrelis nepasitenkinimą reiškusių nelegalų puolė vieną iš VSAT pareigūnų. Vėliau paaiškėjo, kad vėl ėmus tramdyti maištininkus buvo sudaužytas pasieniečio laikrodis ir sumušta ranka, tačiau kreiptis į medikus dėl to pasieniečiui nereikėjo.

Ramindami nelegalus VSAT pareigūnai vėl naudojo jėgą ir ašarines dujas. Nepaklusnus užsieniečių dešimtukas buvo suvestas į gyvenamąsias nelegalų patalpas. Čia vėl kilo neramumai, todėl buvo paskelbtas aliarmas ir į URC iškviesti Ignalinos bei Vilniaus Specialiosios paskirties užkardų pareigūnai bei šių padalinių kinologai su tarnybiniais šunimis.

Kol šios pajėgos vyko į Pabradę, į bendrabutį suvaryti nelegalai ir kiti čia buvę užsieniečiai į pareigūnus pradėjo mėtyti kėdes, medinių lovų lentas, metalines stalo kojas. Užsieniečiai taip pat pradėjo daužyti langus. Vėliau nustatyta, kad buvo sudaužyti trijų langų stiklo paketai. Vis dėlto centre budėję pasieniečiai neleido riaušėms plisti ir sugebėjo laikinai stabilizuoti padėtį.

Netrukus į URC atvyko pastiprinimas - dešimtys specialiosiomis priemonėmis apsirūpinusių ginkluotų VSAT pareigūnų. Priešintis jiems bei grupei VSAT kinologų su tarnybiniais šunimis jau niekas nebandė. Tuo incidentas baigėsi.

Tuomet pasieniečiai nelegalų bendrabutyje surengė prevencinę priemonę – buvo patikrinti kambariai, kuriuose gyvena sulaikyti užsieniečiai, bei kitos patalpos. Rasti 4 mobilaus ryšio telefonai ir 4 jų pakrovėjai. Tokius daiktus nelegalams URC turėti yra draudžiama. Pasieniečiai rado ir kitų uždraustų laikyti daiktų – peilių ir metalinių strypų.

Įsivyravus ramiai padėčiai, papildomos VSAT pajėgos iš URC išvyko. Po incidento nė vienas užsienietis nusiskundimų dėl sveikatos nepareiškė. Šeštadienio vakarą, naktį į sekmadienį bei sekmadienį priešpiet situacija centre buvo rami.

Užsieniečių registracijos centras yra specializuotas VSAT padalinys, skirtas laikyti sulaikytus užsieniečius ir teismo arba Migracijos departamento sprendimu laikinai apgyvendinti prieglobsčio prašytojus, vykdyti užsieniečių grąžinimą bei išsiuntimą iš Lietuvos.

URC šiuo metu gyvena 195 užsieniečiai. 136 iš jų yra sulaikyti nelegalūs migrantai, likusieji - prieglobsčio prašytojai. Pagal pilietybes centre daugiausiai yra Vietnamo piliečių – 99.



NAUJAUSI KOMENTARAI

savas

savas portretas
Jau prasideda.

joana

joana portretas
tai kas bus kai atvarys dar 250 babaju ,jai daber vyksta riauses reiks po viena kariski pastatyt prie kikvieno
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių