Užimti aukščiausias pozicijas darbe moterims kliudo stereotipai

Užimti aukščiausias pozicijas darbe moterims kliudo stereotipai, rodo atlikta studija.

Ji penktadienį pristatyta Prezidentūroje. Studijos autorės – viena iš nevyriausybinės organizacijos „Lyderė“ steigėjų Milda Dargužaitė bei lyčių lygybės analitikė Ugnė Litvinaitė.

„Jeigu pasižiūrėtume į pačias didžiausias korporacijas Lietuvoje, moterų vadovių yra apie 30 proc., bet kuo aukštesnė pozicija, tarp direktorių, tai jų iš viso nėra arba yra labai mažai“, – pristatydama studiją sakė M. Dargužaitė.

Anot jos autorių, vieni iš stereotipų – šališkumas, dažna moterų kritika, skirtingas auklėjimas vaikystėje, stereotipinis moterų vaizdavimas reklamose.

„Ypatingai stereotipo grėsmės poveikis rezultatams išauga, kai moterys užima aukštas pozicijas arba užsiima veikla, tipiškai priskiriama vyriškai lyčiai“, – teigė U. Litvinaitė.

Moterys šiuo metu Lietuvoje uždirba apie 13 proc. mažiau nei vyrai.

Studija atskleidžia ir atlyginimų skirtumus tarp moterų ir vyrų. Jos duomenimis, moterys šiuo metu Lietuvoje uždirba apie 13 proc. mažiau nei vyrai.

Labiausiai – vidutiniškai 759 eurais – moterų algos nuo vyrų skiriasi finansų ir draudimo sektoriuje.

Vidutiniškai 271 euru mažiau gauna sveikatos srities darbuotojos, nors šiame sektoriuje vyrauja moterys.

„Moterys pagal išsilavinimą ir patirtį turėtų uždirbti 10 proc. daugiau negu vyrai“, – sakė M. Dargužaitė.

Teigiama, kad nelygybė išlieka ne tik darbe, bet ir namuose – 58 proc. lietuvių sutinka, kad moters pareiga – pasirūpinti vyro buitimi.

Studija atskleidė, kad moterys dažniau nei vyrai užsiima namų ruoša, dar dažniau ja užsiimama susilaukus vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Dirbkit kaip vyrai ir uždirbsit kaip jie. Pliurpalai ir apkalbos į darbą neįeina.

Anonimas

Anonimas portretas
Mildute, pasipasakok, dėl ko buvai išgrūsta iš Barclays banko ir kokie ten prisiminimai apie tave...o tada jau čiulbėk savo feministines giesmeles...

...

... portretas
JEI moterys bent pusę to laiko kurį jos skiria verkimui dėl ESĄ 'diskriminacijos' skirtų tobulėjimui, joms nereiktų dėl kažkokios 'diskriminacijos' verkt. Bet kai jos nesupranta kas yra Darbas, tai ir... - niekada moterys nebus keliamos į pozicijas kur Dirbti reikia, o ne vien 'lūpytes' kraipyt (aišku, jei tai ne viešnamis).
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių