URM viceministras: „žaliasis pasas“ turėtų apimti tik ES patvirtintas vakcinas

Europos Sąjungos (ES) svarstomas įvesti skaitmeninis žaliasis sertifikatas  turėtų apimti tik ES patvirtintas vakcinas, sako Lietuvos užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos (URM), antradienį dalyvaudamas ES Bendrųjų reikalų tarybos ministrų vaizdo konferencijoje, skirtoje pasiruošti Europos Vadovų Tarybos susitikimui, viceministras pabrėžė, kad Lietuva palaiko EK pasiūlymą dėl skaitmeninio žaliojo sertifikato ar „žaliojo paso“ sukūrimo.

Lietuva siūlo, kad iniciatyva turėtų apimti  ne tik informaciją apie skiepijimą, bet ir persirgimą bei testavimą.

„Viceministras papildė, kad itin svarbu sutarti dėl bendro požiūrio į atvykstančius trečiųjų šalių piliečius – sertifikatai turėtų apimti tik Europos vaistų agentūros patvirtintas vakcinas“, – teigiama ministerijos pranešime.

A. Pranckevičius taip pat akcentavo, kad vakcinų tiekimas išlieka „pagrindiniu iššūkiu“ bendrijoje, vakcinų gamintojai, anot jo, „privalo vykdyti savo sutartinius įsipareigojimus, o vakcinos tiekimo grandinėse turi būti pašalintos esamos kliūtys“.

„Lietuva ragina partnerius nepanaudotą vakcinų perteklių laikinai perskirstyti tarp ES šalių“, - teigė A. Pranckevičius.

Viceministras atkreipė delegacijų dėmesį į trijų Baltijos valstybių premjerų kvietimą Europos Komisijai (EK) sukurti mechanizmą, kuris laikinai paskatintų vakcinų tiekimą sudėtingoje epidemiologinėje situacijoje esančioms ES valstybėms narėms.

Susitikimo metu be ES atsako į koronaviruso pandemiją, ES skaitmeninės ir vidaus rinkos bei pramonės modernizavimas, ES išorės klausimai, taip pat Europos semestras ir konferencija dėl Europos ateities.

A. Pranckevičius pabrėžė, kad nesikeičiant Rusijos elgesiui, ES turi ir toliau didinti paramą Rusijos opozicijai ir pilietinei visuomenei. Viceministras taip pat teigė, kad reikia siekti konstruktyvaus dialogo su Turkija, tačiau jis turi remtis aiškiais principais, vertybėmis, pagarba žmogaus teisėms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha  portretas
Rusai ir kinai neįsileis nei vieno , jei bus skiepyti europietiškom vakcinom. Teks persiskiepyt rusiškom ir kiniškom.

AR ŽINOTE KODĖL JIS TOKS PATENKINTAS?

AR ŽINOTE KODĖL JIS TOKS PATENKINTAS? portretas
Jis įsivaizduoja, kad prisidėjo prie vakcinos "SputnikV" niekinimo. Tik...nesidžiaug - tik laiko klausimas, kol tą vakciną patvirtins Europos sąjunga. Apsidairyk bent šiek tiek aplinkui ir praplėsk akis - Europa šiandien kritinėje padėtyje kovoje su koronavirusu. Neabejoju, ji pati prašys Rusiškos vakcinos. Tik...ar ją gaus Lietuva - čia jau didelis klaustukas. Lietuvą "aprūpins" Amerika...kaip ir dujomis iš "Independens"....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių