Ugniagesiai gelbėtojai skelbs naują dronų konkursą

  • Teksto dydis:

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) nurodžius nutraukti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento skelbtą dešimties bepiločių orlaivių pirkimo konkursą, jis bus skelbiamas iš naujo.

Tarnyba nustatė, kad preliminarios beveik 103 tūkst. eurų (be PVM) vertės konkurse dalis siūlomos įrangos neatitiko specifikacijos, pasiūlymai buvo vertinami neskaidriai.

PAGD Viešųjų pirkimų skyriaus patarėjas Antanas Paulikas teigė, kad departamentas sutinka su VPT išvada, o pažeidimai galėjo būti dėl neatidumo ar patirties trūkumo.

„Tikrai taip, sutinkame su išvada (...) Čia, matyt, gal iš nepatyrimo komisijos nariai, gal pražiūrėjo (...). Buvo priimtas sprendimas komisijoje nutraukti pirkimo procedūras. Jos nebuvo neužbaigtos“, – BNS sakė A. Paulikas.

Pasak jo, konkurse dalyvavo šešios bendrovės, o laimėtoja paskelbta „Promaksa“  pasiūlė mažiausią kainą. Tačiau sutartis su ja nebuvo pasirašyta. Jo teigimu, naujas konkursas tikriausiai bus skelbiamas po Naujųjų metų, peržiūrėjus jo sąlygas.

PAGD Pajėgų valdymo valdybos viršininkas Laimonas Tubis BNS sakė, kad dronai būtini didelių gaisrų gesinimo, ir didelio masto gelbėjimo operacijose.

„Mūsų dronai naudojami žvalgybai, didesnio masto gaisrų, didesnei teritorijai stebėti, įvertinti situaciją ir priimti sprendimus, iš kokios pusės tikslingiau gesinti ir atlikti gelbėjimo darbus“, – sakė L. Tubis.

Departamentas ketina pirkti 10 dronų su visa įranga.

„Kiek teko susipažinti dėl 10 dronų pirkimų, jie skirtingo galingumo ir tas galingumas lemia didesnį atstumą – vienas gali pusę valandos skraidyti, kitas 100 km ar 140 km gali nuskristi. Tai tas yra skirtumas – kaina ir galingumai“, – pridūrė L. Tubis.

Kiek departamentas šiuo metu turi dronų, neskelbiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių