Žiema – ant nosies, o Tytuvėnų vienuolyne šildymo sistema dar nesutvarkyta

Tytuvėnų vienuolyno ir bažnyčios kompleksas baigia atsigauti po gaisro, tačiau vis dar nepavyksta sutvarkyti šildymo sistemos, nors žiema čia pat.

Kol kas vienuolynas nešildomas. Darbuotojai baiminasi, kad gesinant gaisrą vandeniu sulietos sienos dar nėra iki galo išdžiūvusios, ir džiaugiasi, kad bent ruduo nešaltas. Turimų trijų kietu kuru kūrenamų katilų paleisti nepavyksta.

„Jie pasiekė per aukštą temperatūrą, ir mes turėjome juos išjungti. Tai buvo bandymai, ir šiuo metu yra pakviesti subrangovai, rangovai, darbų priežiūros specialistai, kurie turi pašalinti gedimus“, – aiškina Tytuvėnų vienuolyno Ūkio dalies vedėjas Virginijus Plonutis.

Visus darbus vienuolyno ir bažnyčios ansamblyje tikimasi užbaigti kitąmet. Jau uždengtas vienuolyno, dengiamas ir bažnyčios stogas, sutvarkyta vienuolyno vėdinimo sistema, o kitąmet darbai dar paspartės.

„Gavome iš Vyriausybės per Ūkio ministeriją milijoną litų – yra skirta kitų metų biudžete. Mums tada trūks tik 200 tūkst. litų, kad užbaigtume [darbus]“, – teigia Kelmės r. savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė.

Tytuvėnų vienuolyną ir bažnyčią nuniokojęs gaisras kilo pernai sausį, išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė bažnyčios medžio stogo konstrukcijos, sunaikinta dalis Sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, o gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos. Prieš tai vienuolynas buvo restauruotas, pastato sutvarkymas atsiėjo bemaž 10 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių