Tyrė, kaip su korupcija kovoja gynybos srityje veikiančios įmonės

  • Teksto dydis:

Apie pastangas išvengti korupcijos skelbia kas trečia gynybos srityje veikianti Lietuvos įmonė, pirmadienį pranešė su korupcija kovojančios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyrius.

Tyrimo metu vertinta, kiek dėmesio korupcijos klausimams skiria kai kurios viešuosius pirkimus gynybos ir saugumo srityje 2014 – 2015 metais laimėjusios įmonės.

Anot nevyriausybininkų, daugiausiai informacijos, kaip užkerta kelią korupcijai savo įmonės veikloje, skelbia bendrovės „Telia“, „Ericsson Lietuva“, „Lietuvos monetų kalykla“ ir „Fima“. Pagal tyrimo metodologiją jos surinko nuo 74 iki 45 taškų.

Du trečdaliai visų vertintų įmonių gavo nulį taškų.

2014 – 2015 metais vertintos įmonės laimėjo pirkimų už 90,6 eurų, o tai sudaro 57 proc. visų per tą laikotarpį gynybos ir saugumo srityje viešųjų pirkimų metu išleistų lėšų.  

Bendras įmonių atskaitingumo rodiklis siekia 9 balus iš 100 galimų. 

Anot „Transparency International“ Lietuvos skyriaus, apie įmonės vadovybės poziciją skaidrumo ir antikorupciniais klausimais, bendrovės vidinius antikorupcinius tyrimus bei mokymus darbuotojams išsamiausiai skelbia „Telia“, apie verslo etiką - „Garsų pasaulis“.

Apie tai, kaip saugiai pranešti dėl galimos korupcijos, išsamiausiai skelbia „Telia“ ir „Ericsson Lietuva“.

Daugiausiai taškų visos įmonės surinko informuodamos apie verslo etiką. Penktadalis įmonių skelbia, kad visiškai netoleruoja korupcijos, taip pat viešina, kokias dovanas galima priimti jų darbuotojams, kaip jiems išvengti interesų konfliktų savo darbe. Šioje skiltyje bendrovės vidutiniškai surinko 13 balų iš 100 galimų.

Mažiausiai informacijos įmonės teikia apie konkrečias tvarkas ir planus, kurių laikosi siekdamos išvengti korupcijos. Šioje skiltyje įmonės vidutiniškai surinko 3 balus iš 100 galimų.

„Pasaulyje verslui keliami vis didesni skaidrumo reikalavimai, tad džiaugiuosi, jog vis daugiau Lietuvos įmonių rūpinasi savo atskaitingumu ir supranta, kad tai didina pasitikėjimą bei mažina terpę korupcijai. Labai norėčiau, kad mūsų pasiūlytas standartas prigytų gynybos sektoriuje veikiančiose įmonėse ir jas vienijančiose asociacijose“, - pranešime sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Tyrime vertintos 46 Lietuvoje įsteigtos įmonės, teikusios orlaivių dalis, šaudmenis, minų detektorius, programinę įrangą, kalvystės paslaugas, šalmus, spausdinimo, apsaugos ir kitas paslaugas. 

Vertinimo metodologija paremta „Transparency International” Gynybos ir saugumo programos tyrimu „Defence Companies Anti-Corruption Index (CI)“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Korruption ?

Korruption ? portretas
Lietuvoje klesti ovietiniu zmogeliu mastymas. Yra sukuriama tokia HYDRA , pavadinta KORRUPTION ir pries ta HYDRA visi turi kovoti, skelbti beprasmes ataskaitas, daryti beprasmius posedzius ir tt ir tt. Kas masto tas supranta , kad ta HYDRA niekuomet nebus nugaleta, nes tos HYDROS tai nera. Visa tai ISGALVOTA!!! Jus Kollega, jusu virsininkas arba to virsininko virsininkas arba dar kiti,-kiti galimai yra Corruption dalis. Stai tuos galimai korumpuotus asmenis ir reikia atskleisti, istirti ir jei nusikalto nuteisti su zalos atlyginimu efektyviai isieskant paslepta turta. Bet tam reikalinga ne sovietine teisesauga, tam reikalingi vakarieciai specialistai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių