Tokio masto nelegalų problema – pirmą kartą Lietuvos istorijoje

  • Teksto dydis:

Varėnos rinktinės pasienio vadas Virgilijus Raugalė sako, kad su tokia nelegalų problema, kokia ištiko Lietuvą pastarosiomis savaitėmis, susiduriama pirmą kartą Lietuvos istorijoje, praneša LNK žinių tarnyba.

Pareigūnas atskleidė, kokias pagrindines priežastis įvardija iš Baltarusijos plūstantys neteisėti migrantai.

„Tokio masinio migrantų antplūdžio per Nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje dar nėra buvę. Anksčiau pasitaikydavo nelegalių migrantų grupių, tačiau jos būdavo nedidelės, maždaug penkių asmenų.

Tačiau praėjusių metų rudenį jau pastebėjome, kad migrantų grupės didėja iki 20 žmonių. O šių metų vasarą, ypač praėjusią savaitę, skaičiai pašoko iki 100 ir daugiau“, – pasakojo Varėnos rinktinės pasienio vadas Virgilijus Raugalė.

Pasak jo, Varėnos rinktinės Druskininkų užkardoje yra įdiegta moderni valstybės sienos saugos sistema, kuri fiksuoja sienos kirtimo atvejus.

„Mums keista, kad migrantai renkasi šį ruožą, kur mes galime nesunkiai juos pastebėti ir sulaikyti. Manau, čia yra organizuotas reiškinys ir pasirinkta ta kryptis, nes migrantai studijuoja Gardine“, – sakė V.Raugalė. 

Dalis šių piliečių, kurie prisistato iš Afrikos šalių, teigia, kad atvyko studijuoti į Gardiną, Minską. „Šiuo metu režimas jiems pakėlė už mokslą kainas ir jie nebegali susimokėti. Todėl jie buvo išvaryti, automobiliais, autobusais išvežami iš Gardino link valstybės sienos. Taip pasakojo patys migrantai“, – paaiškino Varėnos rinktinės pasienio vadas.

Pabėgėliai tvirtina, kad jie tiesiog stumiami iš Baltarusijos.

Ar vietos bendruomenės nebijo atvykėlių? „Laiko pasikalbėti su gyventojais nebuvo. Mes turėjome greitai priimti sprendimus. Pirmoji mums padėjo Lazdijų rajono savivaldybė, dabar bendraujame su Varėnos savivaldybe, su Alytaus rajono ir miesto savivaldybėmis. Nebuvo laiko bendrauti su bendruomenėmis, bet dabar tas daroma. Aiškiname, kokios to priežastys ir ką mes darome, kad žmonės jaustųsi saugūs“, – teigė V.Raugalė.

Kita nelegalių migrantų grupė bus apgyvendinta prie Simno.

V.Raugalė paaiškino, kodėl negalima neįleisti tų migrantų.

„Yra Europos Sąjungos teisės aktai, mes esame Europos Sąjungos šalis, todėl turime priimti pabėgėlius, kurie ateina ir prašo pagalbos. Kitos išeities nėra“, – sakė jis.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

,,Klaipėdos" Redakcijai

,,Klaipėdos" Redakcijai  portretas
Kam klaidinate žmones skelbdami pasenusius straipsnius?

Anonimas

Anonimas portretas
CIA tikrai ne LIETUVOS PASIENO APSAUGOS tarnybos problema jei visokio plauko politikieriai suEuropos sajungos teises aktais ir savo visiskai neatsakingomis kalbomis nevirtu tos koses o leistu pasenieciams sava galva spresti ta problema ,galvoju kad tos problemos nebeliktu.Aisku reiketu ir geresnes uzsienio politikos nes tas papelejas obalsis kad visos bedos tik del ruso jau tikrai nisibodo.

Jonis

Jonis portretas
Pirmas butinas žingsnis - vyti piemenis nuo lovio.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių