Tikisi, kad Seimas priims įstatymų pataisas dėl viešinimui skirtų lėšų skaidrumo

Seimas toliau svarstys įstatymų projektus, didinančius visuomenės informavimui skirtų lėšų skaidrumą, sako Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, dar praėjusiais metais įregistravusi Visuomenės informavimo ir Vietos savivaldos įstatymų pataisas.

Jomis siūloma numatyti, kad valstybės ir savivaldybių duomenys apie veiklos viešinimui, įvaizdžio formavimui ir visuomenės informavimui skirtas ir panaudotas lėšas yra vieši. Šiuos projektus pagrindinis Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlė atmesti, tačiau ketvirtadienį Seimas tam nepritarė ir paskyrė naują pagrindinį – Teisės ir teisėtvarkos – komitetą projektui tobulinti.

„Pagrindinis projektus nagrinėjęs komitetas nusprendė nueiti lengviausiu keliu ir, užuot ėmęsis tobulinti projektus pagal pateiktas pastabas, pasiūlė Seimui juos atmesti. Džiaugiuosi, kad kolegos Seime nusprendė kitaip ir nori situaciją taisyti, juolab kad šių įstatymų projektų tikslui pritarė ir Vyriausybė. Tikiuosi, kad po svarstymo komitete šie projektai bus tinkamai patobulinti ir netrukus Seime priimti, o ne numesti į šoną“, – pažymėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Visuomenės informavimo įstatyme R. Morkūnaitė-Mikulėnienė siūlo numatyti, kad valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, siekiančių informuoti visuomenę apie savo veiklą, duomenys apie visuomenės informavimui skirtas ir panaudotas lėšas, sudarytas sutartis, informacijos rengėjus bei paslaugos teikėjus yra vieša ir skelbiama šių institucijų ir įstaigų interneto svetainėse. Kartu parlamentarė siūlo viešąją informaciją, apmokėtą valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų lėšomis, aiškiai žymėti kaip užsakomąją informaciją.

„Informacija apie ministerijos, savivaldybės tarybos priimtus sprendimus ar savivaldybės vykdomas veiklas yra reikalinga, bet pirmiausiai turi suteikti piliečiams naudingą, nešališką, objektyvią informaciją. Tokia informacija yra finansuojama mokesčių mokėtojų lėšomis – tad turi atitikti viešąjį, o ne siaurą politinį interesą. Tačiau dažnai kyla įtarimas, kad pinigai leidžiami ne informavimui, o reklamai, kokia gera yra valdžia. Politikai, vadovaujantys ministerijoms, savivaldybėms, gali piktnaudžiauti savo įtaka sprendžiant, kas gaus šias lėšas, o kas - ne, siekti paveikti turinį sau naudinga linkme. Iki šiol buvusi spraga – kai gali per įstaigas ir ministerijas leisti mokesčių mokėtojų pinigus savo politinei reklamai – niekieno neprižiūrima ir netikrinama. Įtarimą dar labiau sustiprina tai, kad įstaigos ir įmonės labai nenoriai atskleidžia, o kai kurios apskritai atsisako pateikti informaciją, kiek ir kur išleido veiklos viešinimo tikslams“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Vietos savivaldos įstatyme siūloma aiškiai nurodyti, kad savivaldybė ir jos kontroliuojamos įmonės savo interneto svetainėje skelbia ir nuolat atnaujina informaciją apie suplanuotas ir panaudotas lėšas (sumas, sudarytas sutartis, informacijos rengėjus, paslaugų teikėjus), skirtas veiklos viešinimui, įvaizdžio formavimui ir visuomenės informavimui, dalį kasmetinio biudžeto viešinimui skiriant savivaldybės mažumos (opozicijos) veiklos viešinimui. Finansų dalies dydis būtų nustatomas proporcingai savivaldybės tarybos narių, priklausančių mažumai (opozicijai), skaičiui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

 Skaitytojas  portretas
Politikai anksčiau savo darbus reklamavo.Už reklamą partijos mokėjo iš savo turimų lėšų.Dabar reklama iš politikų žodyno dingo.Atsirado viešinimas.Kodėl pasikeitė? Pavadinus viešinimu mūsų išrinktieji seimūnai naudoja ne savo partijos lėšas,o glėbiais be jokio sąžinės graužimo , švaisto biudžeto,t.y.mūsų mokesčių mokėtojų pinigus.Tas pakeitimas įvykdytas praitos kadencijos metu.

NA NA

NA  NA portretas
na kai apie sąžinę bando kalbėti landsberginių gaujos nariai tai tik be lieka patarti ,patys savo kieme trvarką įveskite ,vien anūkėlio šeimyninis biznis laukia teisėsaugos patikrinimo ir įvertinimo ,dar pačio anūkėlio milijonas uždirbtas machinacijų dėka ,o pati Mikulėnienė ar jau baigei žiurkes deginti ,kaip papuolei į kandidates į Briuselį ,ar gražu būdama nėščia deginti gyvus padarus ,,ką dar dėl reklamos padarysi ,,,sėkmės ,saugok savo dar negimusi ,o tai degindama gali susimaišyti ,,

Idomu

Idomu portretas
O kaip bus su LRT kasmet issvaistomais 40 mln eu, kuriuos pasisavina su koserwatomis susije sukciai ir banditeliai?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių