Teismas atmetė „Laisvė ir teisingumo“ skundą ginče su VRK dėl finansavimo

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė partijos „Laisvė ir teisingumas“ skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kad Artūro Zuoko vadovaujama „Laisvė ir teisingumas“ per praėjusius savivaldos rinkimus padarė pažeidimų finansavimą gaudama per trečiuosius asmenis, ketvirtadienį pranešė teismas.

Išnagrinėjęs šią administracinę bylą, teismas konstatavo, kad VRK tinkamai nustatė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo ir Politinių partijų įstatymų pažeidimus, nes Artūro Zuoko ir Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) 2019 metų savivaldybių tarybų rinkimų politinės kampanijos finansavimas vyko per trečiuosius asmenis.

Pasak teismo, esant tokioms aplinkybėms VRK ginčo sprendime dėl minėtų įstatymų pažeidimų privalėjo informuoti Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Generalinę prokuratūrą apie nustatytus pažeidimus.

Partija buvo apskundusi VRK pernai rugsėjį priimtą sprendimą, kuriuo konstatuota, kad ji pažeidė rinkimų finansavimo tvarką, tačiau šiurkštaus pažeidimo nepadarė.

VRK anksčiau buvo atlikusi A. Zuoko rinkimų kampanijos į sostinės merus ir partijos rinkimų finansavimo tyrimą. Darbo grupė buvo nustačiusi, kad dalį išlaidų apmokėjo su A. Zuoku susijusios viešosios įstaigos „Azzara“, Jono Meko fondas ir „Vilnius 2035“.

Komisijos duomenimis, šios įstaigos sumokėjo bendrovei „Baltijos tyrimai“ už A. Zuokui ir jo vadovautai partijai naudingą sociologinę apklausą, bendrovei „Civitta“ – už nemokamo transporto Vilniuje studiją, kuri intensyviai naudota per rinkimų kampaniją, diskusijų rengimo išlaidas, publikacijos parengimą apie A. Zuoką.

Beveik 17 tūkst. eurų buvo pripažinti A. Zuoko ir tuomet jo vadovautos partijos nepiniginėmis kampanijos aukomis, kurias apmokėjo juridiniai asmenys. Dar 1,3 tūkst. eurų pripažinti neteisėtu Lietuvos laisvės sąjungos finansavimu.

VRK ne visas išlaidas pavyko nustatyti, nes negauta dalies prašytų duomenų.

Įstatymai nurodo, kad visos su rinkimų kampanija susijusios išlaidos turi būti apmokamos per specialią rinkimų sąskaitą, o finansavimas per trečiuosius asmenis draudžiamas.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS

JONAS portretas
Žiurejau pern LRTplius apie Orbano pergale vengrijoje Šis žmogus ne vienus metus kovojo žmones pamatė jo siekius dirbti šaliai ir dėka daugumos verslininku nutarė paremti ta protinga vengra ir šalis patraukė paskui juos Omusu verslininkai tai kažkokie tai sukčiai nemylintis savo šalies jeigu susideda su tokiu Zuola juk gerai žino kas tai du paukštis

onute

onute portretas
Jau tas vyriokas visai ipuole i nesekmes šeima prašiko i merus nepateko teisma pralošė Zuoka ar nejauti kad tavo žvaigždė užgeso bet kaip įdomei savo partija pavadinai LAISVĖS IR TEISINGUMO ar negėda apie koki rubikone teisinguma vapi Atsisesk ant savo šikines ir nurimk o taip ir tesis jaunikio dienos teismuose

Vilnietis

Vilnietis portretas
Vilniečiai mastykit Zuokai mirties klausimas butinai patekti i merus matot kiek prasiskolines jei pateks iš jusu qalės išskaičiuoti Matot net trys verslo bendrovės jau turėjo su zuokeliu bizniuka sekmingai varyti Vinius mastykit
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių