Teisingumo ministrė I. Vėgėlei iškėlė drausmės bylą, advokatas įžvelgia interesų konfliktą

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska iškėlė drausmės bylą advokatui Ignui Vėgėlei dėl jo viešų pasisakymų, šis įžvelgia galimą ministrės interesų konfliktą.

Apie iškeltą bylą BNS penktadienį patvirtino ministrės patarėjas Paulius Žeimys.

„Teisingumo ministrė įvertino Andriaus Tapino pateiktą skundą ir nusprendė iškelti drausmės bylą, kurią nagrinės Advokatų garbės teismas“, – sakė jis.

Drausmės byla advokatui iškelta dėl to, kad jis viešojoje erdvėje pasisakydamas apie asmenų, kurie organizavo paramą COVID-19 pandemijos metu ir karo Ukrainoje metu, veiklą galėjo suklaidinti visuomenę, sudarydamas prielaidas nepagrįstai abejoti nurodytų asmenų veiklos sąžiningumu ir skaidrumu.

„Vertinant advokato Igno Vėgėlės veiksmus ypač svarbu tai, kad advokatas yra buvęs Lietuvos advokatūros advokatų tarybos pirmininkas, šiuo metu Advokatų garbės teismo narys. Dėl to jo vardas viešoje erdvėja tampa sunkiai atsiejamu nuo Advokatūros, o jo, kaip aktyviai advokatų savivaldos veikloje dalyvaujančio advokato, etikai taikomi aukščiausi reikalavimai“, – savo sprendimo motyvą „Facebook“ paaiškino teisingumo ministrė.

I. Vėgėlė penktadienį BNS sakė, kad, jo nuomone, E. Dobrowolska, iškeldama jam drausmės bylą pagal „Laisvės TV“ įkūrėjo, visuomenininko Andriaus Tapino skundą, gali patekti į interesų konfliktą.

„A. Tapinas, kuris, kiek man žinoma, yra vienas iš „Laisvės TV“ dalyvių, atvirai rėmė dabartinę ministrę, kuri yra Laisvės partijos deleguota atstovė Vyriausybėje, per rinkimus į Seimą 2020 metais. Mano įsitikinimu, tai galėtų būti ne tik interesų konfliktas, bet galėtų būti ir kai kas daugiau. Derėtų prisiminti ir pono Pakso apkaltą“, – tvirtino advokatas.

Pasak jo, įprasta, kad dėl advokatų veiklos skundžiamasi Advokatų tarybai, kuri sprendžia dėl drausmės bylos kėlimo.

Mano įsitikinimu, tai galėtų būti ne tik interesų konfliktas, bet galėtų būti ir kai kas daugiau. Derėtų prisiminti ir pono Pakso apkaltą.

„Ministras, mano žiniomis, iškėlęs bylas advokatams, yra ko gero ne daugiau kaip tris kartus. Ir tas pono Tapino kreipimasis į ministrę, o ne į Advokatų tarybą rodo jo norimą padaryti įtaką ir ministrės pasidavimą įtakai tuose kontekstuose, kur, mano įsitikinimu, yra interesų konfliktai“, – sakė I. Vėgėlė.

Jo teigimu, pirmą kartą Lietuvos istorijoje advokatui keliama drausmės byla už valdžios kritiką.

„Iš esmės ji keliama dėl straipsnio, kuriame ironiškai nagrinėjau Lietuvos, kaip gerovės valstybės, padėtį ir valdymo sprendimus. Jeigu konkrečiai, tai keliama drausmės byla už tai, kad atskleidžiau Labdaros ir paramos įstatymo neskaidrumą, kurį vėliau patvirtino STT savo antikorupciniame vertinime“, – tvirtino advokatas.

I. Vėgėlė BNS sakė, kad jei A. Tapinas mano, kad buvo pažeminta jo garbė ir orumas, turėjo kreiptis į teismą ir civiline tvarka spręsti ginčą.

„Mano įsitikinimu, to nedaroma, nes nėra net prielaidų kalbėti ir galvoti, kad šitame kontekste, kokiame yra mano parašytas straipsnis, kad jame yra šitų pažeidimų“, – teigė advokatas.

A. Tapinas savo „Facebook“ paskyroje rugsėjo 19 dieną pranešė išsiuntęs teisingumo ministrei prašymą iškelti drausmės bylą advokatui I. Vėgėlei „dėl galimai pažeistos advokato priesaikos ir, atitinkamai, advokatų veiklą reglamentuojančių teisės aktų“, kurie įpareigoja jį elgtis sąžiningai, nemenkinti visuomenės pasitikėjimo advokatais.

„Advokatas Ignas Vėgėlė, manipuliuodamas informacija, siekia sudaryti klaidinamą įspūdį, kad paramos teikėjai, įskaitant ir VšĮ „Laisvės TV“ bei mane patį, neva veikia neskaidriai, tariamai pažeidinėja įstatymą tariamai nevykdydami pareigos teikti ataskaitas Valstybinei mokesčių inspekcijai“, – rašė A. Tapinas.

Viešame komentare liepos viduryje I. Vėgėlė kėlė abejones dėl paramos medikams per koronaviruso pandemiją ir Rusijos užpultiems ukrainiečiams rinkimo skaidrumo.

„Atskleidžiu paslaptį – nė vienas subjektas, teikęs paramą ar labdarą per pandemiją, šios pareigos laiku (iki gegužės 1 dienos) neatliko. Gal nebuvo jokios paramos? Tas pats ir su pagalba Ukrainai? Atviras ir viešas klausimas: ar VMI nubaudė kokią įstaigą ar įmonę, gal girdėjome apie patikrinimus? Ne, baikit, kam? Gavai labdaros ir – į užsienį pokerio žaisti. Žiūrėk ir išloši labdaringus pinigus...“ – naujienų portale „Delfi“ paskelbtame komentare teigė I. Vėgėlė.

Pagal įstatymą, drausmės bylą advokatui gali iškelti arba Advokatūra, kaip savivaldos institucija, arba teisingumo ministras, sulaukęs skundo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Manau, kad būsimoji valdžia išmėš visas svetimas raides iš LT dokumentų.

Teisingumo ministrė-

Teisingumo ministrė- portretas
kuri ,pagal kompetenciją,niekada neturėjo tapti teisingumo ministre .Visas ,šitos lenkomanės nuopelnas- sudarkyta lietuviška abecelė.

Matosi

Matosi portretas
kokia ministrė, dirbusi advokato padėjėja, net neišlaikiusi advokato egzamino, bet neabejojanti savo kompetencijomis. Laisvės partijos steigėja, Tapinui įsižeidusiam atidirbinėja. Laisvės partijai rūpi tik keistuolių LGBT reikaliukai, dar žolytės rūkytojai rūpi.
VISI KOMENTARAI 91

Galerijos

Daugiau straipsnių