T. Kosčiuškai skirtame forume – diskusija apie šiandienos kovą su diktatūromis

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį vyks tarptautinis laisvės ir demokratijos forumas, skirtas Lietuvos ir Lenkijos politiniam, kariniam veikėjui, JAV nepriklausomybės karų dalyviui Tadui Kosčiuškai.

Pagrindinį dėmesį forumo dalyviai skirs kovai su šių laikų diktatūromis.

Virtualus forumas „Laisvės siekiai: Tado Kosciuškos palikimas” rengiamas 275-osioms T. Kosčiuškos gimimo metinėms paminėti.

„Tarptautinio forumo tikslas – pabrėžiant Tado Kosciuškos laisvės siekių palikimą aptarti, kaip bendros dalyvaujančių tautų akcentuojamos vertybės gali paskatinti demokratijos raidą Vidurio ir Rytų Europoje (ir pasaulyje), aktualizuojant baltarusių kovą prieš diktatūrą ir Baltijos šalių nepriklausomybės trisdešimtmetį bei pabrėžiant laisvės siekius, kaip bendro Europos ir JAV kelio pagrindus“, – teigia rengėjai.

Tarptautiniame forume dalyvaus teisės, politikos, istorijos, žmogaus teisių ekspertai iš Europos šalių, JAV ir kitų regionų. Tarp jų – Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, pirmoji Lenkijos premjerė Hanna Suchocka, Europos Sąjungos Teisingumo Teismo pirmininkas Koenas Lenaertsas (Kunas Lenartsas), Vokietijos parlamento narys Karlas Lamersas, JAV saugumo ekspertas Ianas Brzezinskis (Janas Bžežinskis), kt.

T. Kosčiuška (1746–1817) – karininkas, inžinierius, 1775–1783 metais dalyvavo Jungtinių Amerikos Valstijų nepriklausomybės kare, vienas 1794 metų sukilimo prieš carinę Rusiją ir Prūsiją organizatorių. 1794 metais Krokuvoje paskelbtas sukilėlių ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu diktatoriumi, palaidotas Vavelio katedroje Krokuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pašnekėkite apie diktatūrą LR, kaip kolukiečiai su lyberkoncervais iš Lietuvos konclagerį padarė ir daro psichologinius ir medicininius eksperimentus su jos gyventojais Mengelė nervyngai rūko kampelyje....

dvigubi standartai.

dvigubi standartai. portretas
Jie mat šneka apie diktatūras, - Ukrainoje prezidento įsakymų uždarytos trys opozicinės valdžios atžvilgiu TV stotys, pasaulyje kas nors apie tai pakėlė kažkokius klausymus? kas nors pradėjo šaukti, - laisvę Ukrainos žiniasklaidai? visiems dzin, - tai neįdomu, vat jieigu tai vyktų Rusijoje, - tuomet visai kitas dalykas, tuomet apie žodžio laisvę šaukti galima.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių