Švietimo ministras įvardijo nemokamų magistrantūros ir doktorantūros vietų skaičių

Valstybės finansuojamų magistrantūros ir doktorantūros vietų skaičius šiemet nesikeis, teigia švietimo ministras Algiras Monkevičius.

„Šiais metais suplanuota tiek pat vietų, kiek pernai: 3808 – magistrantūrai, 477 – doktorantūrai. Tačiau universitetai patys sprendžia, kiek studentų priima – svarbu, kad tilptų į bendrą valstybės skiriamą lėšų sumą“, – BNS atsiųstame komentare cituojamas ministras Algirdas Monkevičius.

Ministerijos patvirtintų finansuojamų vietų skaičius pagal normines kainas nesikeis antrus metus iš eilės, o doktorantūros vietų skaičius išlieka stabilus nuo 2016 metų.

Anot ministerijos, magistrantūrai ir doktorantūrai skiriamos lėšos šių metų priėmimui lyginant su pernai padidėjo apie 13 proc., nes buvo padidintos 2019 metų norminės studijų kainos.

Pasak ministro A. Monkevičiaus, dalis magistrantūros ir doktorantūros vietoms skirtų lėšų nepanaudojama – užpernai liko nepanaudota 217 tūkst. eurų valstybės skiriamų lėšų studijų vietoms, o pernai – 64,5 tūkst. eurų.

„Šiais metais norima, kad visos skiriamos valstybės lėšos studijų vietų finansavimui būtų įsisavintos“, – teigia A. Monkevičius.

Ministerijos duomenimis, šiemet magistrantūros ir doktorantūros vietoms valstybė skirs 13,08 mln. eurų – beveik milijonu daugiau nei pernai.

Užpernai valstybė tam skyrė kiek daugiau nei 10,2 mln. eurų, panašus skaičius buvo skirtas ir 2016 metais, o dar metais anksčiau – 9,5 mln. eurų.

Universitetai vietas gali perskirstyti

Pagal esamą tvarką, aukštosios mokyklos turi galimybę perskirstyti vietas, todėl realus nemokamų magistrantūros ir doktorantūros vietų skaičius išauga.

Šiais metais norima, kad visos skiriamos valstybės lėšos studijų vietų finansavimui būtų įsisavintos.

„Po perskirstymo gali susidaryti toks skaičius, kad tų vietų yra daugiau, negu Vyriausybė skyrė. Tačiau tai susiję su tuo, kad tos vietos tiesiog nuėjo iš brangesnių mokslų į pigesnius ir virto didesniu vietų skaičium“, – BNS paaiškino Vilniaus universiteto studijų prorektorius Valdas Jaskūnas.

„Aišku, yra nustatyti apribojimai, kiek tų vietų galima perskirstyti“, – pridūrė jis.

Po perskirstymo, pagal aukštųjų mokyklų nusistatytas kainas, šiemet į nemokamas magistrantūros vietas bus kviečiami 4166 studentai – 66 mažiau nei pernai.

Nemokamų magistrantūros vietų skaičius 2015 metais siekė 4,5 tūkst., tačiau 2016 metais krito iki 4290. Prieš dvejus metus vietų padaugėjo iki 4362, tačiau pernai skaičius krito iki 4210.

„Aukštosios mokyklos įvertina galimybes priimti studentus. Poreikis yra dinamiškas, nes nė viena metodika negali sureaguoti iš anksto ir numatyti, koks poreikis bus šiais metais“, – teigia V. Jaskūnas.

Tuo metu realus valstybės finansuojamų doktorantūros vietų skaičius 2015-2017 metais išliko stabilus – 502, pernai pakilo iki 504.

Šiemet valstybės finansuojamų doktorantūros vietų po universitetų perskirstymo bus 497 – septyniomis mažiau nei praėjusiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių