Sveikatos ministerija ir LSMU pasirašė sutartį dėl populiacijos tyrimo

Sutartis su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU) dėl populiacijos tyrimo, skirto nustatyti, kokia gyventojų dalis galėjo persirgti koronavirusu to nežinodama, – pasirašyta, penktadienį informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

„Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas pasirašė sutartį dėl populiacijos tyrimo iš abiejų pusių“, – BNS teigė ministerijos atstovas Vytautas Beniušis.

Anot jo, pasirašytas ir operacijų vadovo sprendimas skirti 10 tūkst. greitųjų teistų populiacijos tyrimui.

LSMU tyrimą atliks su Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centru.

Siekiant išsiaiškinti, kokia visuomenė dalis persirgo koronavirusu, bus atliekami serologiniai COVID-19 testai, jie rodo organizme susidariusius antikūnus. Šių tyrimų metu analizuojamas žmogaus kraujas.

Iš viso planuojama ištirti apie 6,5 tūkst. žmonių.

Lietuvos bioetikos komitetas mokslininkams leidimą vykdyti tokį tyrimą išdavė trečiadienį.

LSMU profesorius, populiacijos tyrimo projekto vadovas Mindaugas Stankūnas BNS penktadienį sakė, kad pirmuoju etapu kvietimai išsitirti bus išsiųsti maždaug 13 tūkst. gyventojų.

„Tai yra dvigubai daugiau, nei dabar reikia, bet greičiausiai ne visi atsilieps. Patirtis rodo, kad atsiliepia tik apie pusę. Gal vieni nenorės, gal dėl kitų priežasčių negalės dalyvauti. Jei nesurinksime reikiamo žmonių skaičiaus, bus siunčiami kvietimai pakartotinai“, – teigė jis.

Pirmuosius savanorius testuoti planuojama pradėti maždaug po dviejų savaičių.

„Kitą savaitę kreipsimės į Registrų centrą, prašysime, kad jie atsitiktine tvarka atrinktų žmones tyrimui, tas gali užtrukti kelias dienas. Kai gausime adresus, tuomet kvietimus reikės suruošti, įdėti į vokus ir išsiųsti“, – kalbėjo M. Stankūnas.

Anot LSMU profesoriaus, tyrimui žmonės bus kviečiami iš šešių regionų.

„Imami didieji miestai: Vilnius, Kaunas Klaipėda, ir imami trys rajonai: Ukmergės, Tauragės ir Zarasų“, – aiškino jis.

„Žmonės turės atspindėti tų regionų gyventojų sudėtį pagal amžių ir lytį. Kad nebūtų, pavyzdžiui, per daug vyrų, per mažai vyresnio amžiaus žmonių. Vieno dalyko, ko netirsime – vaikų iki 18 metų“, – pridūrė M. Stankūnas.

Tyrėjo teigimu, žmonės regionuose bus tiriami maždaug mėnesį, o galutinius populiacijos tyrimo rezultatus planuojama turėti rugpjūčio pabaigoje.

„Iš mokslinės pusės mes norime padaryti kokybiškai, nenorime skubos“, – komentavo jis.

Penktadienio duomenimis, koronavirusu iš viso Lietuvoje užsikrėtė 1861 žmogus, tebeserga 202 asmenys, 1569 – pasveiko.

Nuo COVID-19 mirė 79 asmenys, dar 11 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

B

B portretas
Tai negi ekstremaliu situaciju vadovas rasysis su vu

susirupinusi

susirupinusi portretas
idomu, ar bus galima issitirti , jeigu sirgai ir niekur nesikreipei, gal tai buvo lengvos formos kov.gripas, idomu , nes nori zinoti ar turo imuniteta
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių