Svarsto griežtinti bausmes nesilaikantiems karantino: baudos išaugtų dešimt kartų

Seimas antradienį pradėjo svarstyti Vyriausybės siūlymą griežtinti bausmes karantino taisyklių pažeidėjams.

Pristatydamas projektą, teisingumo ministras Elvinas Jankevičius parlamentarus tikino, kad griežtesnė administracinė ir baudžiamoji atsakomybė atgrasys nuo pažeidimų.

Jei Seimas priims įstatymą, baudos fiziniams asmenims už taisyklių pažeidimą sieks nuo 500 iki 1500 eurų, įmonėms – nuo 1500 iki 6000 eurų, o teisę surašyti nusižengimų protokolus įgis policija.

Dabar baudos fiziniams asmenims siekia iki 140 eurų, įmonėms – iki 600 eurų, o jas gali skirti visuomenės sveikatos specialistai.

Vyriausybė taip pat siūlo griežtinti laisvės atėmimo bausmes, jei dėl taisyklių pažeidimų išplistų susirgimas ar kiltų ligos protrūkis – dabar už tai gresia iki trejų metų nelaisvės, siūloma maksimalią bausmę didinti iki penkerių metų.

Susirgusieji, kurie žinojo apie savo ligą, nesilaikė paskirtų apsaugos priemonių tuo sukėlė pavojų kitiems, taip pat galėtų būti baudžiami laisvės atėmimu iki vienų metų. Pagal dabartinį įstatymą, neįrodžius, kad užkratas išplito, laisvės atėmimo bausmė negalėtų būti skiriama.

„Bausti nėra mūsų siekis. Mūsų siekis yra apsaugoti visuomenę nuo asmenų, kurie savo neapgalvotais, pavojingais ir neteisėtais veiksmais kelia grėsmę visuomenės sveikatai“, – Seimo posėdyje kalbėjo E. Jankevičius.

Jis pabrėžė, kad griežtesnė atsakomybė galiotų tik ekstremalios situacijos atveju.

Kai kurie opozicijos politikai abejoja baudų didinimo efektyvumu. Socialdemokratas Algirdas Sysas sakė, kad svarbu ne baudos dydis, o jos neišvengiamumas.

„Valdžia nebaudė ir mažomis baudomis, tų, kurie lipdavo iš keltų ir išeidavo iš izoliavimo vietų, o dabar siūlote dvigubai didesnes baudas. Gal pradėkime taikyti tas baudas, kurios šiandien egzistuoja“, – kalbėjo parlamentaras.

Konservatorius Mykolas Majauskas retoriškai klausė, ar „baudos ir žmonių sodinimas į kalėjimą gali išspręsti pilietiškumo klausimą“.

„Ar tikrai jau Lietuvos piliečiai yra tokie necivilizuoti ir nesąmoningi, kad juos reikia gąsdinti tokiomis reikšmingomis baudomis ir kalėjimu?“, – kalbėjo parlamentaras.

Balsavimas dėl pataisų numatomas antradienio popietę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svarsto

Svarsto portretas
Svarsto, svarsto ir nieko nenusvarsto. Gerų rezultatų nesimato visose srityse. Kokios neigiamos jėgos veikia mūsų gimtinėje ?

dar tik svarsto ,iki siol nei vienas

dar tik svarsto ,iki siol nei vienas portretas
nenubaustas nesilaikes karantino,valdzia nieko nedaro.kam istatymai jei jie netaikomi realybeje? kai prie turgaus priegu kokia bobute pardavinedavo kiausinius,ar obuolius tuoj prisistatydavo pareigunai ir surasydavo administraciniu pazeidimu protokola skirdavo bauda.O cia nesilaiko karantino,platina uzkrata,kelia pavoju aplinkiniu sveikatai ir saugumui ir vaiksto nebaudziami.Tai kokia cia teisine valstybe su dvigubais standartais?

Seimo padėjėją sutvarkykit,

Seimo padėjėją sutvarkykit, portretas
parodykit pavyzdį, tuomet kitus gąsdinkit. Ir dar, įdomu kaip jūs baudas iš budulių išsieškosit, jei dabar šokat pagal jų dūdelę.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių