Sutriko svetainės, skelbiančios KGB darbuotojų sąrašus, veikla

Dėl didelio lankytojų srauto ketvirtadienio rytą sutriko interneto svetainė, kurioje pirmą kartą paskelbti KGB padalinių miestuose ir rajonuose kadrinių darbuotojų sąrašai.

„Tikrai „užlūžo" dėl didelio srauto. Šiandien tiesiog apgulė interneto svetainę. Tikimės, kad per valandą bus sutvarkyta“, - BNS sakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Teresė Birutė Burauskaitė.

Trečiadienį pranešta, kad interneto svetainėje „KGB veikla Lietuvoje“ ( www.kgbveikla.lt) įkelti 628 dokumentai, kurie atspindi KGB padalinių Lietuvos miestuose ir rajonuose veiklą, jos specifiką ir agentūros sąrašus XX amžiaus 9-ajame dešimtmetyje.Iš viso sovietų okupuotoje Lietuvoje veikė penki didžiųjų miestų skyriai ir 44 miestų bei rajonų poskyriai. Jų pasiskirstymas atitiko Lietuvos teritorinį administracinį suskirstymą.

T.B.Burauskaitė sakė negalinti pasakyti, kiek asmenų iš viso yra sąrašuose, tačiau jie skaičiuojami šimtais. BNS skaičiavimais, paskelbti 53 Vilniuje, apie 300 Kaune, 98 Klaipėdoje dirbę kadriniai darbuotojai.

1954–1967 metais veikė KGB miestų ir rajonų įgaliotinio įstaigos, o 1967 metais įkurti KGB miestų skyriai ir rajonų poskyriai. Išskirtinas Vilniaus miesto padalinys, įkurtas tik 1981 metais. Iki tol ši teritorija priklausė centriniam LSSR KGB padaliniui.

Miestų skyriai ir rajonų poskyriai savo veiklą organizavo pagal kontržvalgybos ir ideologinės kontržvalgybos linijas bei konkrečius objektus (pramonės įmonės, organizacijos, transporto, karinio pramoninio komplekso objektai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

cirkas

cirkas  portretas
pavesino darbuotoju -- he he .... pavesinkit agentu neetatiniu .. atsakikit koks buvo vaidmuo kuriant kooperativus lietuvuoja ?atsakikit kaip buvo verbuojami valiutos prekeiviai ?atsakikit kaip buvo kuruojami sporto klubai /////ir kaip susikure reketininku gaujos kas ju kuravoir kaip buvo vygdoma privaizacija ? kas sovetmeciu kuravo prostitucija ?

2442

2442 portretas
po 20 metu paskebe ir tai del vaizdo .....

1am

1am  portretas
kelias klases baigei ?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių