Sudaryti šių metų šauktinių sąrašai: jaunuoliai gaus skiepą nuo COVID-19

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerijoje ketvirtadienį sudaryti 2021 metų šauktinių sąrašai, juose – 38 tūkst. 177 jaunuoliai, kuriems 18-23 metai.

„Tai yra pirmas žingsnis prieš pradedant šaukimą ir simboliškai visa tai sutampa su sausio įvykių 30-mečiu, kuomet savanoriai stojo ginti savo beatsikuriančios valstybės“, – žurnalistams sakė ministras.

Jis džiaugėsi, kad didžioji dalis jaunuolių tarnybą vis dar renkasi savo noru.

„Didžioji dalis šauktinių yra savanoriai (...) Jaunų žmonių apsisprendimas būti savanoriais, būti šauktinių sąraše, nevengti Konstitucinės pareigos yra labai nepaprastai svarbus“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė ministras.

Tarnybą įvairiuose šalies kariniuose daliniuose šiemet pradės per 3,8 tūkst. jaunuolių. Dar iki sąrašų sudarymo savanoriškai tarnybą pasirinko apie 200 jaunuolių.

Pirmieji šauktiniai tarnybą pradės kovo mėnesį, paskutiniai – lapkritį.

Jaunų žmonių apsisprendimas būti savanoriais, būti šauktinių sąraše, nevengti Konstitucinės pareigos yra labai nepaprastai svarbus.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vadovas Arūnas Balčiūnas teigė, kad sudarant šių metų sąrašus buvo atsižvelgiama į praėjusių metų rezultatus.

Anot A. Balčiūno, pernai 54 proc. šauktinių buvo savanoriai, vos 52 jaunuoliai buvo pašaukti privalomai.

Tarnybos vadovas tikino, kad tarnyba kariuomenėje kasmet domisi ir vis daugiau merginų.

„Merginos tikrai nesnaudžia, labai domisi kariuomene. Nuo 2015 metų merginų skaičius kasmet didėja“, – žurnalistams sakė A. Balčiūnas.

Šauktiniams – skiepas nuo COVID-19

Ministras A. Anušauskas tikino, kad šauktinius ketinama skiepyti nuo COVID-19 ir sakė, kad koronaviruso situacija kariuomenėje yra „gerėjanti“.

Ministras tikisi, kad šauktinius galbūt bus galima paskiepyti anksčiau nei numatyta.

„Kol kas jie yra dešimtoje eilėje, tai yra gana toli, tačiau mes žinome, kad skiepų gavimo ir pandeminė situacija gali keistis. Galbūt tas eiliškumas ir pasikeis. Juoba, kad pirmieji šauktiniai bus pakviesti kovo mėnesio antroje pusėje. Tikimės, kad šitoje vietoje situacija gali pasikeis“, – teigė A. Anušauskas.

Kol kas jie yra dešimtoje eilėje, tai yra gana toli, tačiau mes žinome, kad skiepų gavimo ir pandeminė situacija gali keistis.

Jis taip pat pranešė, kad kitą savaitę ketinama pradėti skiepyti karo medikus.

Ministerijos teigimu, nuo šių metų sausio didėja ir išmokos kariams – gerai atlikę tarnybą šauktiniai, pasirinkę ją atlikti savo noru, iš viso galės gauti kiek didesnę nei 3,2 tūkst. eurų išmoką, o turintiems nepilnamečių vaikų yra skiriama 60 eurų išmoka per mėnesį už kiekvieną vaiką.

Ketvirtadienį sudaryti 2021 metų karo prievolininkų sąrašai maždaug po savaitės bus paskelbti interneto svetainėje https://sauktiniai.karys.lt. Prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu.

Planuojama, kad šių metų šauktinių sąrašai ir pirmieji nurodymai bus paskelbti iki sausio 18 dienos. Studentams, kurie pateks į šaukiamųjų sąrašus, jiems nurodymai susisiekti nebus skiriami, o tarnyba atidedama iki metų pabaigos.

Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa jiems aktuali informacija bus pateikta internete adresu www.karys.lt. Ją taip pat bus galima sužinoti paskambinus nemokamu telefonu 8 800 12340, atvykus arba paskambinus į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius.

Anot KAM, sudarius ir paskelbus karo prievolininkų sąrašus, į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų ir toliau galės teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 metų pavasarį. Tai padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Grąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai įdomu

Labai įdomu portretas
Jaunuoliai,18-20m,kurie slampinėja gatvėmis, turėtų tarnauti, bet šaukti 30-38 m amžiaus vyrus, kurie turi šeimas, darbus, įsipareigojimus bankams???? Grįžtam į rusų armijos laikus

Kęstas

Kęstas portretas
Galėtų Anušauskas savo vaiką paskiepyti ir pats pasiskiepyti prie to pačio

Chi

Chi portretas
Gal antraštę pataisykit, nevykėliai rašeivos. Iš kur trauksite tuos 38 tūkstančius būsimų karių?? Tai visgi gal tik 3.800??
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių