Su Rusijoje likusiais giminaičiais nebesusikalba: dėl propagandos netiki net artimaisiais

  • Teksto dydis:

Į protesto akciją Vilniuje prie Rusijos ambasados susirinkę keliasdešimt dalyvių liejo kritiką Kremliaus režimui dėl karo Ukrainoje. Didžioji dalis mitinguotojų – Rusijos opozicijos nariai ir politiniai pabėgėliai, negalintys šiuo metu grįžti į savo gimtinę. Protestuotojai pristatė ir naują Kremliui oponuojančia vėliavą, kurioje išimta raudona spalva, simbolizuojanti neteisėtai pralietą kraują ir karo agresiją, praneša LNK.

Daug rusų ir ne tik opozicijos narių visame pasaulyje išeina į Ukrainos palaikymo akcijas ir protestus prieš karą. Kremlių kritikavęs ir dėl to iš Rusijos pabėgęs Ivanas Tyutrinas jau beveik aštuonerius metus glaudžiasi Lietuvoje.

„Aš privalėjau pabėgti iš Rusijos dėl persekiojimų už protestų organizavimą. Kai kuriuos mano kolegas už tai pasodino į kalėjimą, o aš pabėgti spėjau. Kurį laiką keliavau po pasaulį. Galiausiai atsidūriau Lietuvoje, kurioje šiuo metu ir gyvenu“, – pasakojo I. Tyutrinas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

I. Tyutrinas tikino, kad į Rusiją grįžti, kol valdžioje bus V. Putinas, jis nei gali, nei nori. Tiesa, šiuo metu jo gimtinėje vis dar gyvena likę šeimos nariai.

„Iki šiol jie ten. Sužinojau, kad jie vis dar negali skristi, kadangi atšaukė jau trečią reisą. Šiuo metu jie negali gauti vizų, todėl dabar bandau spręsti šią problemą, kad jie spėtų iš ten išvykti“, – atviravo vyras.

Sunku pasakyti, kas bus su Rusija, tačiau norėtųsi, kad ateityje šalis visiškai atsisakytų senų sovietinių simbolių.

Išskirtine vėliava pasipuošęs I. Tyutrinas ir kiti mitingo prie Rusijos ambasados dalyviai tikino, kad tai naujas kovos prieš Kremlių simbolis – iš oficialios Rusijos vėliavos išimta raudona spalva, kuri simbolizuoja nekaltai pralietą kraują ir karinę agresiją.

„Daugelis aktyvistų teigia, kad raudona spalva yra kraujo spalva, kurią mums reikia nuplauti. Ir ne tik nuo dabartinės Rusijos, bet ir visos imperialistinės istorijos, kuri užkariauja kaimynines šalis. Už tai Rusija kol kas taip ir neatsakė“, – šnekėjo I. Tyutrinas.

Tokia vėliava buvo sugalvota vos prieš porą savaičių, tačiau Rusijoje ji jau uždrausta. Agresoriaus šalyje jau netgi yra suimtų žmonių, kurie buvo pasipuošę tokiu simboliu.

G. Skaraitienės / BNS nuotr.

„Ji panaši į laisvosios Baltarusijos vėliavą, kuri turi baltą, raudoną ir baltą spalvas. Galiausiai ši vėliava tapo simboliu, su kuriuo žmonės išeina jau visame pasaulyje“, – kalbėjo politinis pabėgėlis iš Rusijos Jurijus Terechovas.

Rusų opozicijos atstovai teigė, kad vėliava jau naudojama dešimtyse Rusijos miestų ir Europos sostinių. Tačiau akcijose Vilniuje jos dar nebuvo.

Jie sako: nepasakok mums, ką tu čia išsigalvoji. Tu išvis amerikietišką spaudą skaitai.

„Sunku pasakyti, kas bus su Rusija, tačiau norėtųsi, kad ateityje šalis visiškai atsisakytų senų sovietinių simbolių, pavyzdžiui, sovietinio himno ar trijų spalvų, kurios suteptos Ukrainos krauju. Vienu iš naujų simbolių gali tapti ši vėliava, kuri vis populiarėja“, – kalbėjo I. Tyutrinas.

Pasak Rusijos politinių pabėgėlių, aiškinti gimtinėje likusiems artimiesiems apie V. Putino nusikaltimus yra beveik beprasmiška. Dėl ten veikiančios propagandos jie netiki net ir savo giminaičiais.

„Labai tikiuosi, kad jie galiausiai praregės. Su jais bendrauti labai sunku. Tai žmonės, kurie nenori klausytis. Jie sako: nepasakok mums, ką tu čia išsigalvoji. Tu išvis amerikietišką spaudą skaitai. Labai sunku apie tai kalbėti, tačiau niekur nepasislėpsime. Rusijai ir kas su tuo susiję reikės už viską atsakyti“, – sakė politinė pabėgėlė iš Rusijos Tatjana Darutina.

Protesto akciją netikėtai užbaigė prie rusų ambasados neaišku iš kur atsiradusi kiaulė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių