STT pasiklausė vicemerės pokalbio: „Zitute, vaikeli...“

„Man reikia dėl to, kad man gi ateis zysti, kur mums gauti pinigų šitam ir eiti į rinkimus, mums reikia kalendoriukų“, - Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pasiklausytame pokalbyje apie viešuosius pirkimus kalbėjo jau buvusi Panevėžio vicemerė Zita Kukuraitienė. Pokalbis, prasidėjęs žodžiais „Zitute, vaikeli“, politikę gerokai įklampino, tačiau tyrėjams nepavyko surinkti pakankamai įrodymų, ir teisiamųjų suolo buvusi vicemerė išvengė.

Portalui delfi.lt pavyko gauti Z. Kukuraitienės atžvilgiu vykdyto ikiteisminio tyrimo medžiagą. Pokalbis apie pinigus ir kalendoriukus – galbūt spalvingiausia, bet ne vienintelė šio tyrimo detalė.

„Gavo Valentas, nemažai jau gavo“

STT specialiosiomis priemonėmis užfiksavo 2009 m. spalį vykusį pokalbį tarp liberalės Z. Kukuraitienės ir kito tuomečio vicemero, korupcija taip pat įtarto „tvarkiečio“ Kastyčio Vainausko. Pašnekesį K. Vainauskas pradėjo familiariai: „Zitute, vaikeli“. O visa pokalbio išklotinė atrodė štai taip (kalba netaisyta):

K. Vainauskas (K. V.): Zitute!
Z. Kukuraitienė (Z. K.): Aš.
K. V.: Zitute, vaikeli.
Z. K.: Kas?
K. V.: Ta kompanija kaip?
Z. K.: „Steiga“.
K. V.: „Steiga“. (užsirašo ant popieriaus lapelio – tyrėjų pastaba)
Z. K.: Aš taip galvoju, o ten ta, ten kur Visvaldas sakė, tai ten kompanija nėra mažytė ta kompanija, tai gal tada.
K. V.: „Valrestą“ tai žinau, aš Valentą pažįstu.
Z. K.: Nu tai tegul tada jinai, tada gali ji mažesnę gauti kažkokią?
K. V.: Gavo Valentas, nemažai jau gavo.
Z. K.: Nu.
K. V.: Gauna pastoviai, mes jiems pastoviai duodame ir taip.
Z. K.: Man kaip, man reikia dėl to, kad man gi ateis zysti, kur mums gauti pinigų šitam ir eiti į rinkimus, mums reikia kalendoriukų ir... (neaiškus žodis – tyrėjų pastaba)
K. V.: Gerai, pašnekėsim.

Pokalbis, kaip matyti, sukosi apie bendrovę „Steiga“, kuri vėliau laimėjo Panevėžio savivaldybės skelbtą viešojo pirkimo konkursą statybos darbams Lėlių vežimo teatre. Tyrėjai nurodė nustatę, kad Z. Kukuraitienė susitarė su šios bendrovės direktoriumi Juozu Latvėnu ir „pažadėjo jiems padėti laimėti Lėlių vežimo teatro darbų viešąjį pirkimą“.

„Ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia teigti, kad vėliau, vykdydama duotą pažadą, Z. Kukuraitienė nurodė Panevėžio miesto savivaldybės mero pavaduotojui K. Vainauskui bei Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėjui Mykolui Buzui UAB „Steiga“ (išrinkti – red.) kaip viešojo pirkimo Lėlių vežimo teatro statybos darbams atlikti nugalėtoją, t.y. ėmėsi konkrečių veiksmų duotam pažadui įvykdyti“, - teigiama turimame Generalinės prokuratūros rašte apie šio ikiteisminio tyrimo aplinkybes.

Būtent aiškinantis šias aplinkybes ir buvo užfiksuotas minėtas pokalbis tarp Z. Kukuraitienės ir K. Vainausko.

Direktorius: vicemerė prašė paremti partiją

Tyrimo metu liudytoju apklaustas „Steigos“ vadovas J. Latvėnas. Jis, kaip rodo turima medžiaga, paliudijo sulaukęs Z. Kukuraitienės pažado padėti su Lėlių vežimo teatro konkursu, o mainais vicemerė esą prašė paremti jos partiją.

„Liudytojas J. Latvėnas parodė, kad jis, būdamas UAB „Steiga“ gen. Direktoriumi, 2008 m. vasarą, bendraudamas su Z. Kukuraitiene sužinojo, kad Panevėžio m. savivaldybė yra numačiusi skirti 350 000 Lt Lėlių vežimo teatro pastato rekonstrukcijai. Z. Kukuraitienė patvirtino jam, kad savivaldybė iš tiesų yra numačiusi apie 350 000 litų Lėlių vežimo teatrui ir paklausė jo – ar jie nori gauti Lėlių vežimo teatro remonto darbus. J. Latvėnas atsakęs Z. Kukuraitienei, kad nori gauti minėtą objektą ir paprašė Z. Kukuraitienės kaip nors jiems pagelbėti. (...) Į pastarajį J. Latvėno prašymą Z. Kukuraitienė paklausė jo – ar jų bendrovė už tai galėtų paremti jos partijos Panevėžio skyrių. Minėto susitikimo metu Z. Kukuraitienė paprašė jo, kad jie apmokėtų už jos partijos lankstinukus, lipdukus ar panašius dalykus, tačiau neįvardino konkrečios sumos, kuria turėtų jiems atsidėkoti“, - rašoma turimame dokumente.

Liudijimai – vienareikšmiški

Apklaustas buvo ir „Steigos“ vadovo brolis bei įmonės akcininkas Stasys Latvėnas.

„S. Latvėnas parodė, kad 2008 metais UAB „Steiga“ laimėti viešųjų pirkimų konkursą dėl Lėlių vežimo teatro pastato rekonstrukcijos projektavimo ir statybos darbų atlikimo 349 925,50 litų sumai padėjom protegavo Panevėžio m. savivaldybės mero pavaduotoja Z. Kukuraitienė. Vėliau, už Lėlių vežimo teatro pastato rekonstrukcijos viešojo pirkimo konkurso laimėjimą, jis Panevėžio miesto savivaldybės Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėjui M. Buziui davė 5000 Lt kyšį“, - teigiama dokumente.

Kyšio gavėjas M. Buzys taip pat liudijo Z. Kukuraitienės nenaudai. Be to, svarbų žodį esą tarė ir tuometis savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas.

„M. Buzys paaiškino, kad kartą jam būnant pas vicemerę Z. Kukuraitienę, ji jam pasakė, kad viešąjį konkursą dėl šio objekto turėtų laimėti UAB „Steiga“. Kadangi dėl rangovo šiam objektui buvo ir kitų siūlymų, jis apie tai pasakė administracijos direktoriui S. Karčinskui, kuris jam atsakė, kad jis tuo klausimu išsiaiškins ir pasakys, kurią įmonę parinkti laimėtoja. Po kurio laiko S. Karčinskas jam pasakė, kad viskas tvarkoje, gali laimėtoja būti UAB „Steiga“, - rašoma dokumente.

Negalėjo paaiškinti savo pačios žodžių

Z. Kukuraitienei buvo pareikšti įtarimai. Apklausoje politikė patvirtino, kad minėtas pokalbis tarp jos ir K. Vainausko gal ir buvo, tačiau daugiau ji negalėjo pasakyti.

Dokumente nurodoma, kad buvusi vicemerė negalėjo paaiškinti savo žodžių: tiek pasvarstymų apie „kalendoriukus“, tiek kai kurių kitų savo pačios teiginių.

Pritrūko vienintelės detalės

Nors duomenys, liudytojai ir kyšio gavėju įvardintas M. Muzys liudijo vicemerės nenaudai, jos atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Prokurorai tokį savo sprendimą argumentavo įrodymų trūkumu. Mat „Steigos“ vadovas J. Latvėnas paliudijo, kad jo įmonė „Z. Kukuraitienės neparėmė, o Z. Kukuraitienė daugiau jų nebeprašė paremti jos partijos“. Tyrėjai taip pat nerado „Steigos“ tarp Liberalų sąjūdžio rėmėjų.

„Iš ikiteisminio tyrimo metu gautų duomenų matyti, kad Z. Kukuraitienė pažadėjo padėti UAB „Steiga“ laimėti Lėlių vežimo teatro darbų viešąjį pirkimą už šios bendrovės generalinio direktoriaus J. Latvėno pažadč paremti Z. Kukuraitienės partijos Panevėžio skyrių, tačiau dėl konkrečios paramos sumos jie nesusitarė, o vėliau tokia parama ir nebuvo suteikta. (...). Dėl nurodytų aplinkybių yra neįmanoma nustatyti Z. Kukuraitienės kaltės, (...) nes nenustatyta, už kokios vertės kyšį ji pažadėjo paveikti atitinkamus Panevėžio miesto savivaldybės tarnautojus, atitinkamai nėra galimybės teisingai ir tinkamai kvalifikuoti jos padarytą nusikalstamą veiką“, - teigia prokurorai.

Tačiau kiti šios istorijos dalyviai sėdo į teisiamųjų suolą: byloje, apimančioje kur kas daugiau, nei „Steigos“ ir lėlių teatro istorija, kaltinimai pareikšti buvusiam vicemerui K. Vainauskui bei buvusiam administracijos direktoriui S. Karčinskui. STT 2011 m. rudenį, kai byla perduota teismui, informavo, kad korupcija galėjo paliesti net 27 Panevėžio savivaldybės viešuosius pirkimus. Politikų nenaudai liudijo ir savo kaltę pripažino net trylikos statybų įmonių vadovai – jie nuo atsakomybės atleisti.

Šioje istorijoje minimas M. Buzys 2011 m. kovą nuteistas pusantrų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant dvejiems metams, konfiskuota dalis jo turto – 38,4 tūkst. Lt. Tarp motyvų, dėl kurių valdininkui neskirta reali laisvės atėmimo bausmė, teismas nurodė ir tai, kad jis pripažino savo kaltę ir padėjo tyrėjams atskleisti organizuotos grupės nusikalstamas veikas.

Z. Kukuraitienė: viskas laužta iš piršto

Buvusi Panevėžio vicemerė, o dabar – eilinė miesto tarybos narė Z. Kukuraitienė teigė, esą įtarimai jai buvo pareikšti be jokio realaus pagrindo.

„Ten viskas laužta iš piršto. Aš iš viso su nieko nebendravau iš tos įmonės („Steiga“ – red.), kaip ten teigia. Koks direktorius? Aš jo net akyse nesu mačiusi. Ir iš viso – ką jūs čia keliat iš mirusių kažkokią temą?“ - stebėjosi politikė.

Pašnekovė teigė savo iniciatyva pateikusi visus reikiamus paaiškinimus prokurorams.

„Nuvažiavau pati, savo noru, į Generalinę prokuratūrą ir išaiškinau, kad čia yra įvykęs kažkoks tai nesusipratimas. Ten net negalėjo būti jokios kalbos apie tai“, - tikino Z. Kukuraitienė.

Panevėžio tarybos narė neneigė bendravusi su K. Vainausku, tačiau pokalbis esą nebuvo apie „kažkokius pinigus ar dar ką“.

„Pokalbių galėjo būti užfiksuota, kiek tik nori. Todėl, kad mes dažnai bendravome, nes abu buvome vicemerai. Bet apie tai, apie kažkokius pinigus ar dar ką, niekada nebuvo kalbos“, - reziumavo buvusi vicemerė.


Šiame straipsnyje: Zita KukuraitienėSTTpokalbis

NAUJAUSI KOMENTARAI

jurgis

jurgis portretas
Ta moteriškaitė ir per adatos skylutę išlys dėl pinigų

p

p portretas
Tegyvuoja pats teisingiausias teismas pasaulyje, valio tavarisciai!

Nuomonė

Nuomonė portretas
Na ir ką jūs čia naujo atradote???????? pasiklausykite jūs jų pokalbių dažniau, dar ne to išgirsite. O nesiklausote jūs jų todėl, kad nesugebate įrodyti kaltės ir niekada to negalėsite, nes esate tame prasiskolinimo šūde visi paskende iki ausų :(
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių