Streikavę mokytojai iš R. Masiulio išgirdo žinią apie kompensacijas

Laikinai Švietimo ir mokslo ministerijai vadovaujantis susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad pasibaigus dalies mokytojų streikui mokiniai vis tiek turės pasivyti ugdymo programą.

Tai gali reikšti papildomą uždarbį ir streikavusiems pedagogams už papildomas darbo valandas.

„Mokyklos privalo užtikrinti, kad mokiniai tas žinias įgytų. Kaip jos tai padarys, čia yra jų klausimas“, – žurnalistams trečiadienį sakė R. Masiulis.

„Kaip tai mokykla organizuos, ar tai darys streikuojantys, ar nestreikuojantys mokytojai, čia yra kiekvienos mokyklos klausimas“, – pridūrė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad nemokės algų mokytojams už  dienas, per kurias mokytojai streikavo.

Andriaus Navicko vadovaujama profsąjunga daugiau nei mėnesį trukusį streiką ketina baigti penktadienį, o trečiadienio pavakare jie paliko Švietimo ir mokslo ministerijos patalpas.

„Šiandien ši įvykusi pilietiškumo pamoka baigėsi, bet pamokos tęsiasi“, – pareiškė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis.

Jis tvirtino, kad po kurio laiko vertins, kiek prarasto darbo užmokesčio pedagogai susigrąžino per papildomą darbo krūvį, o algų skirtumas jiems bus išmokėtas iš streiko fondo ir profsąjungos nario mokesčio.

A. Navickas teigė besitikintis, kad tokiu būdu per streiką prarastas pedagogų darbo užmokestis bus grąžintas per kelis mėnesius.

Dovanos ir padėkos

Streiką dėl didesnių algų ir etatinio darbo apmokėjimo inicijavę pedagogai trečiadienį dėkojo R. Masiuliui už suvaldytą situaciją.

Jis šiose pareigose prieš kelias savaites pakeitė atstatydintą Jurgitą Petrauskienę.

„Tas šiltumo ir artumo jausmas, kad santykiai gali būti ne paremti pykčiu, neapykanta, bet geranoriškumu ir noru girdėti vienas kitą, padėjo mums (...) užbaigti diskusiją dėl etatinio apmokėjimo“, – sakė A. Navickas.

Mokytojai R. Masiuliui įteikė knygų ir duonos.

Šią savaitę profsąjungos ir ministras sutarė, kaip tobulinti etatinį modelį. Nauja tvarka įsigaliotų nuo kitų metų rugsėjo.

Ministro įsakyme modelis bus detaliau išaiškintas. To siekė profsąjungos, besiskundusios palikta per didele laisve mokyklų administracijoms skaičiuoti mokytojo krūvį ir atlyginimą.

R. Masiulis žada, kad etatinis modelis ir toliau bus tobulinamas.

„Šio streiko pabaiga nereiškia nei derybų, nei diskusijų pabaigos“, – kalbėjo ministras.

Tuo metu A. Navickas džiaugėsi, kad pedagogai po streiko taps labiau girdimi.

„Kaip šito neterminuoto streiko rezultatą gavome neterminuotą leidimą patekti į Švietimo ir mokslo ministeriją“, – juokavo profsąjungos lyderis.

Po spaudos konferencijos mokytojai, skambindami varpais, išėjo iš Švietimo ir mokslo ministerijos, kur juos pasitiko kelios dešimtys šalininkų. Lauke jie sugiedojo Tautišką giesmę.

Pasak A. Navicko, profsąjunga dėl streiko atnaujinimo gali spręsti vėliau, kai matys, kaip įgyvendinami papildomo finansavimo reikalaujantys prašymai.

Be kitų dalykų, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga reikalauja penktadaliu didinti mokytojų algų koeficientus, mažinti mokinių skaičių klasėse.

Vyriausybės duomenimis, įgyvendinti šiems reikalavimams reikėtų apie 300 mln. eurų, nors profsąjunga sako, kad šis skaičius yra išpūstas.

Finansų reikalaujantys mokytojų prašymai aptariami neseniai Vyriausybės sudarytoje darbo grupėje dėl viešojo sektoriaus finansavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Įvesti Sodros mokesčių lubas geriausiems specialistams Lietuvoje yra klaida. Nes tai nepaskatins tuos specialistus atnešti daugiau naudos darbdaviams, o Sodros resursus sumažins: "S. Stantcheva studijuoja mokesčius, galbūt mažiausiai mielą temą ekonomikoje. Taip pat tiriant viešąsias nuomones ir vertybes, kurios formuoja šiandienos mokesčių sistemas, ji nagrinėja netiesiogines ir ilgalaikes mokesčių pasekmes. Pavyzdžiui, didelis apmokestinimas gali trukdyti investicijoms į mokymą arba išgąsdinti išradėjus, kurie kuria naujoves.

Kęstas

Kęstas portretas
Kita vertus, sėkmingai dirbantiems specialistams dažnai reikia sunkiai dirbti, nes tai įrodo šių specialistų sugebėjimus jų viršininkams, kurie negali tiesiogiai stebėti tų jų sugebėjimų. Ji nurodo, kad šios žiurkių lenktynės riboja specialistų galimybę patinginiauti, net jei specialistai susiduria su didžiausiomis mokesčių normomis. Su Thomas Piketty iš Paryžiaus ekonomikos mokyklos ir kitu bendraautoriumi, ji ištyrė, kaip mokesčių normos įtakoja turtingųjų žmonių paskatas dirbti, neatsižvelgiant į pajamas ir siekiant didesnio atlygio savo kolegų ir akcininkų sąskaita. Kai dominuoja trečioji paskata, aukščiausi 80% mokesčių tarifai gali būti pateisinami." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Kas ne dirba - tas sociai valgo

Kas ne dirba - tas sociai valgo  portretas
Tie parazitai, net pagarbos ne verti, gulejo kiauras dienas ir dar pinigu gaus. Saunuoliai zmones, kad emigruoja, kam veltui dirbti ir dar dykaduonius islaikyti. Kas sunkiai dirba ir mazai gauna jos ne palaiko. Uz ka jos gerbti - uz tai kad prastai moko.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių