Socialinė darbuotoja: nuteistiesiems vaikystėje stigo motiniškos meilės

Pirmuosiuose Lietuvoje pusiaukelės namuose dirbanti socialinė darbuotoja sako, kad ruošdama savarankiškam gyvenimui nuteistuosius susiduria su dar vaikystėje labai daug skaudžių išgyvenimų patyrusiais vyrais.

„Graudžios istorijos – be tėvų, augę vaikų namuose, labai nepasitikintys ir nusivylę žmonės. Labiausiai jiems trūko motinos. Turim vaikinų, kuriuos prasigėrusios alkoholikės motinos paliko 14-mečius vienus nuomojamuose butuose – gyvenk kaip nori. Viskas prasidėjo nuo vaikystės“, – BNS pasakojo Alytuje veikiančiuose pusiaukelės namuose dirbanti Asta Abramavičienė.

Prieš metus prie Alytaus pataisos namų pradėjo veikti pusiaukelės namai, kurie padeda paruošti nuteistuosius gyvenimui laisvėje. Pusiaukelės namuose negali apsigyventi asmenys, kurie yra nuteisti už labai sunkius nusikaltimus ir kuriems paskirta laisvės atėmimo bausmė viršija dešimt metų, taip pat nuteisti už nusikaltimus žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, nuteisti už nusikaltimus, padarytus priklausius nusikalstamam susivienijimui, arba nuteistieji, įtraukti į linkusiųjų pabėgti ar užpulti įskaitą. Penktadienį buvo minima šios įstaigos metų veiklos sukaktis.

„Jie mėnesį adaptuojasi, vyksta individualūs pokalbiai. Iš pradžių visko vengia – eina kampais, ratais. Jie vengia susibūrimų, svetimų žmonių. Jeigu šis renginys būtų įvykęs praėjus po poros mėnesių nuo atidarymo, nė vienas nebūtų čia atėjęs“, – pasakojo A.Abramavičienė.

Pasak socialinės darbuotojos, praleidę pusmetį pusiaukelės namuose, nuteistieji ima keistis.

„Pradeda tartis kiekviename žingsnyje – dėl visko: išvykų, dėl mokslo, darbo, net apsipirkimų. Mes lydim net į gydymo įstaigas“, – teigė ji.

Moteris sako neretai likusi viena su pusiaukelės namų gyventojais, nes kolegos tuo metu sirgo, ir niekada nesijautė nesaugiai.

„Jie niekada nėra įžeidę, užgavę, aš ramiai einu į darbą“, – sakė socialinė darbuotoja.

Pusiaukelės namų gyventojais gali tapti tie, kuriems iki lygtinio paleidimo liko ne daugiau kaip pusantrų metų ir ne mažiau pusė metų. Nuteistuosius, kurie gali gyventi pusiaukelės namuose, atrenka speciali komisija. Ją sudaro visuomenės atstovai ir pareigūnai.

Į pataisos namus patekęs verslininkas patyrė šoką, iš naujo mokosi gyventi pusiaukelės namuose

Su BNS žurnaliste sutiko pasikalbėti vienas iš pusiaukelės namuose gyvenančių nuteistųjų. Klaipėdietis nesutiko, kad jį fotografuotų žurnalistai, nes jį atpažinusi jo šeimai su mažais vaikais butą nuomojanti moteris gali nuomininkus išmesti į gatvę. Vyras sakė jau patyręs neigiamą požiūrį į nuteistuosius.

„Nusikaltimas – įmonės. Turėjau savo verslą dešimt metų, picerijų tinklą, dirbau. Kai prasidėjo ekonominė krizė, ėmė stipriai tikrinti įmones. Mokesčių inspekcija patikrino sąskaitas ir pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už sukčiavimą 6 metus gavau. Patekau į Alytaus pataisos namus“, – sakė nuteistasis.

Jis iki tol nebuvo teistas, į kalėjimą pateko pirmą kartą.

„Nežinojau, kas yra kalėjimas. Susirgau depresija, žvyneline. Buvo sunku adaptuotis, aš nerūkantis, narkotikų nevartojantis, o ten tokių pilna. Sunku buvo, bet nepradėjau vartoti“, – džiaugėsi klaipėdietis.

Vėliau jis įsidarbino pataisos namų virtuvėje. Jo pastangas įvertino kalinimo įstaigos vadovybė, socialinės reabilitacijos darbuotojai. Vyras gavo pasiūlymą toliau gyventi pusiaukelės namuose.

„Šokas vėl – nemačiau tokių lovų, čia prabanga. Geros sąlygos, socialinės darbuotojos“, – savo įspūdžius apie pusiaukelės namus pasakojo vyras.

Jis sako, kad pusiaukelės namai išmoko bendrauti, čia nekalbama kalinimo įstaigose būdingu žargonu.

„Padedi piniginę, telefoną – niekas nedings, galima internetu naudotis. Reikia lapus grėbiam, visur dalyvaujam – socialiniuose projektuose, kur tik kviečia. Geriau mokėti mokesčius valstybei, nei sėdėti“, – BNS sakė savo klaidą supratęs verslininkas.

Vyras neketina grįžti į Klaipėdą, o su jį visą laiką palaikiusia šeima įsikurti Alytuje, čia gyventi ir dirbti.

Nuteistasis viliasi, kad teismas jį paleis į laisvę anksčiau laiko.

Pusiaukelės namų gyventojai naujų nusikaltimų neįvykdė

Pirmuosiuose Lietuvoje atidarytuose pusiaukelės namuose Alytuje gyvenantys nuteistieji neįvykdė naujų nusikaltimų. Šie pusiaukelės namai veikia metus, juose gyvena 13 nuteistųjų.

Kaip paskelbta vienerių metų sukakties renginyje, nuteistieji buvo pažeidę vidaus tvarką, už tai jiems buvo apribotos kelionės į namus ar į miestą. Dešimt nuteistųjų dirba, du mokosi Alytaus profesinio rengimo mokymo centre, vienas yra užsiregistravęs Alytaus darbo biržoje ir mokosi virėjo specialybės.

„Turime lengvųjų automobilių kėbulų remontininką, turime automobilių plovėją, plataus profilio statybininką, baldų surinkėją, kuriuo labai džiaugiasi darbdaviai. Turime stalių, jis dirba pagal verslo liudijimą. Turime pagalbinį darbuotoją ir labai jauno amžiaus šaltkalvį, kurį nori pasilikti darbdavys“, – renginyje paskelbė darbuotojai.

Nuteistiems pagalbą nuolat teikė psichologai, penkiems nuteistiesiems taikyta elgesio korekcijos programa, dar trims ši programa vykdoma. Nuteistieji taip pat mokyti planuoti savo išlaidas ir pajamas, motyvuoti mokėti jiems pareikštus civilinius ieškinius. Trys nuteistieji lanko anoniminių alkoholikų grupę, vienas susigrąžino vairuotojų pažymėjimą, kitas siekia įgyti teisę vairuoti. Vienas šių namų gyventojas lanko gitaros pamokas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių