Smiltynė nuleis Mėlynąją vėliavą

Smiltynės paplūdimys dėl netvarkos prarado Mėlynąją vėliavą, o Klaipėdos savivaldybė – kelias dešimtis tūkstančių litų, sumokėtų už šią programą. Nustatyta, kad paplūdimys neatitinka privalomų kokybės standartų.

Tikrino keturis paplūdimius

Mėlynosios vėliavos programos tarptautinės tarybos pirmininkas Malcolmas J.Powellas iš Pietų Afrikos Respublikos uostamiestyje lankėsi prieš dvi savaites ir patikrino keturis paplūdimius.

M.J.Powellas esminių trūkumų nenustatė tik Nidos ir Juodkrantės paplūdimiuose. Čia rekomenduota suremontuoti aplūžusį takelį, pastatyti informacinius stendus.

Prastesnė padėtis Palangos botanikos parko Mėlynosios vėliavos paplūdimyje, kuriam grėsė netekti Mėlynosios vėliavos.

Pasak Palangos botanikos parko direktorius Antano Sebecko, M.J.Powellas atkreipė dėmesį, kad plane nepažymėta naujoji gelbėtojų posto vieta. Gauta pastabų dėl vandens kokybės ženklinimo stende. Paprašyta šiukšlių konteinerius pastumti arčiau tako, kad jie būtų gerai matomi.

M.J.Powellui užkliuvo ir Mėlynosios vėliavos paplūdimyje vedžiojamas šuo. Kaip didžiausią trūkumą pirmininkas nurodė, kad neskelbiama informacija apie savivaldybės gamtosauginę veiklą. M.J.Powell tvirtino, kad už tokį pažeidimą galima atimti Mėlynosios vėliavos statusą, bet davė laiko trūkumus pašalinti.

Aptikta aibė trūkumų

Daugiausia trūkumų aptikta viename pagrindinių Klaipėdos paplūdimių – Smiltynėje.

Pasak Mėlynosios vėliavos programos koordinatoriaus Renaldo Rimavičiaus, paplūdimys buvo nešvarus, rasta daug cigarečių nuorūkų, nenurodyta vandens kokybė, paplūdimyje buvo vedžiojami šunys, nebuvo informacijos apie savivaldybės vykdomą aplinkosauginę veiklą, nerasta konteinerių perdirbamoms atliekoms, konteinerinis tualetas prie gelbėjimo stoties buvo užrakintas.

R.Rimavičiaus tikino, kad dėl pažeidimų Smiltynės paplūdimiui Mėlynoji vėliava atimta iki sezono pabaigos, tačiau savivaldybė, pašalinusi trūkumus, ją galės bandyti susigrąžinti kitąmet.

"Atimti Mėlynąją vėliavą galima dėl poros neatitikimų, o čia jų buvo daugiau", – tvirtino R.Rimavičius.

Svarstė atsisakyti ženklo

Patikrinus Lietuvoje liko penki paplūdimiai, kuriems suteikta Mėlynoji vėliava. Už šį ženklą savivaldybės moka po keliasdešimt tūkstančių litų. Atėmus iš paplūdimio Mėlynąją vėliavą, lėšos negrąžinamos. Klaipėdos politikai, svarstydami apie biudžeto mažinimą, kalbėjo apie galimybę atsisakyti Mėlynosios vėliavos programos.

"Įtikinome, kad šiemet to nebūtų padaryta. Sutartys pasirašytos, o pinigų niekas negrąžins. Be to, Mėlynoji vėliava poilsiautojus informuoja apie paplūdimio kokybę", – aiškino I.Šakalienė

R.Rimavičius neatmetė, jog Mėlynosios vėliavos paplūdimių patikros šį sezoną gali pasikartoti.


Pagrindiniai Mėlynosios vėliavos reikalavimai paplūdimiams

Švarus paplūdimių maudyklų vanduo, paplūdimio zonai negali pakenkti nuotekos.

Paplūdimių informaciniuose stenduose skelbiami vandens kokybės rezultatai, pateikiama informacija apie Mėlynosios vėliavos programą, informacija apie gamtiškai jautrią aplinką, elgesio paplūdimyje taisyklės.

Paplūdimiai turi būti švarūs, juose rūšiuojamos atliekos. Paplūdimys sezono metu valomas kasdien.

Paplūdimys pritaikytas neįgaliesiems.

Sezono metu paplūdimyje dirba kvalifikuoti gelbėtojai.

Paplūdimiuose draudžiama vedžioti naminius gyvūnus, draudžiamas automobilių eismas.

Palapinės statomos tik specialiai tam skirtose vietose.

Paplūdimyje įrengiami geriamo vandens fontanėliai, iškabinamas paplūdimio zonos žemėlapis.

Vietos savivalda skatina naudoti ekologiškai švarias transporto priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių