Slaptos ausys girdės mažiau

Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija (OVPKK) siūlys pakeisti įstatymus taip, kad būtų užtikrinta efektyvesnė priežiūra institucijų, vykdančių piliečių telefoninių pokalbių klausymą.

Prokurorai nekomentavo

"Komisija po pokalbio su generaliniu prokuroru Algimantu Valantinu ir jo pavaduotoju Gintaru Jasaičiu nusprendė kreiptis į Seimo pirmininkę, kad ji sudarytų darbo grupę, kuri parengtų Operatyvinės veiklos įstatymo pataisas, kurios leistų visiškai kontroliuoti tokią operatyvinę veiklą kaip telefoninių pokalbių klausymas", – vakar po OVPKK posėdžio, kuriame dalyvavo Generalinės prokuratūros vadovai, žurnalistams sakė šios komisijos pirmininkas Aleksandras Sacharukas.

p>Pasak jo, dėl tokių pataisų būtinybės yra sutarta su generaliniu prokuroru. "Jis iš dalies sutiko, kad pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą neįmanoma visiškai ir efektyviai sukontroliuoti tokios operatyvinės veiklos", – teigė A.Sacharukas.

Pats A.Valantinas nekomentavo savo vizito komisijoje ir pusantros valandos trukusio posėdžio. "Viską pasakys komisijos pirmininkas", – bent keturis kartus pasakė jis žurnalistams vilkdamasis paltą ir išskubėjo su G.Jasaičiu iš Seimo.

Idėjos sklando nuo 2000-ųjų

OVPKK pirmininkas nekonkretizavo, kokios pataisos bus rengiamos, tačiau užsiminė, kad visi leidimų klausytis pokalbių telefonu išdavimo etapai turi trūkumų. "Yra vidinė, prokuratūros ir teismų kontrolė. Mes išanalizuosime, kur yra spragos, ir pateiksime pasiūlymus dėl to, ką reikia pataisyti, kad kontrolė būtų kuo efektyvesnė", – tvirtino A.Sacharukas.

Jis užsiminė, kad generalinio prokuroro ir anksčiau OVPKK posėdyje apsilankiusio Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro Anatolijaus Mirnio pateikti atsakymai į komisijos narių klausimus "buvo prieštaringi". Tačiau kur slypi prieštaravimai, komisijos vadovas nedetalizavo.

A.Sacharukas paminėjo, kad jau nuo 2000 m. kartais vis iškeliamas klausimas, kad nepakankamai kontroliuojamas leidimų klausytis pokalbių išdavimas, tačiau iki šiol šioje srityje pokyčių nėra. OVPKK pirmininkas sakė nežinąs, kodėl taip atsitiko.

D.Kuolio kaltinimai

Seimo pirmininkės Irenos Degutienės prašymu OVPKK tyrė įtarimus, kad pastaruoju metu galėjo būti išduodami leidimai klausytis kai kurių žurnalistų pokalbių telefonu.

Tokius įtarimus paskleidė visuomenės veikėjas Darius Kuolys, tvirtindamas, kad kai kuriuose teismuose masiškai išduodami leidimai klausytis tų žurnalistų, kurie neva neparankūs Valstybės saugumo departamentui (VSD). Pasak D.Kuolio, leidimai klausytis keliolikos Vilniuje ir kituose miestuose dirbančių žurnalistų telefoninių pokalbių buvo neva išduodami Šiaulių apygardos teisme, atsižvelgiant į Šiaulių apygardos prokurorų teikimus. Į šiauliečių pareigūnus esą kreipdavosi VSD.

A.Sacharukas tvirtino, kad komisijoje nebuvo tirti konkretūs atvejai, kai VSD prašymu teismuose buvo išduodami leidimai klausytis pokalbių. "Mūsų tyrimas buvo plataus pobūdžio, tai reiškia, kad mes tiriame, kaip apskritai kontroliuojama operatyvinė veikla. O tai, ko buvo klausomasi – ar žurnalistų, ar Seimo narių, ar ko nors kito – ir kodėl, mes nenagrinėjome", – pabrėžė OVPKK pirmininkas.

"Mes tik kalbėjome, kad nėra tam tikrų mechanizmų, kurie leistų kontroliuoti šį procesą, ir kad reikia tokius mechanizmus sukurti. Kalbėjome apie visas grandis, pamatėme, kad visur yra trūkumų ir kad reikia juos šalinti", – pridūrė jis.

Žino, bet nesako

A.Sacharukas sakė žinąs, kiek per metus Lietuvoje išduodama leidimų klausytis pokalbių telefonu, tačiau tvirtino nesakysiąs to, nes tai esą tarnybinė paslaptis.

OVPKK dar vasarį žada paskelbti savo išvadas, kuriose gali būti surašyta, kur yra šalintinų operatyvinės veiklos kontrolės trūkumų.

Be to, apie telefoninių pokalbių klausymosi sankcijas OVPKK nariai kitą savaitę žada pasikalbėti su teismų vadovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Straipsnis aktualus, TIK! jo nurodytam laikraščio numery (2010-02-02) NĖRA - KAM kaunadinei reikėjo savo archyvuose nurodyt neteisingą informaciją???
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių