Skulptūra „Laisvės žinia“ po mirties skirta žurnalistui A. Seikaliui

Skulptūra „Laisvės žinia“ šiemet po mirties skirta žurnalistui, rašytojui, buvusiam politiniam kaliniui Antanui Seikaliui, pranešė komisijos pirmininkas signataras Saulius Pečeliūnas.

Apdovanojimas penktadienį per iškilmingą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo minėjimą Seime įteiktas A. Seikalio žmonai ir sūnui.

A. Seikalis įvertintas už nuopelnus saugant Lietuvos laisvę.

Pasak S. Pečeliūno, A. Seikalis būdamas 17-metis buvo suimtas ir nuteistas dešimt metų kalėti už antisovietinių nuotaikų skleidimą ir ryšininko pagalbą Lietuvos partizanams. Jis kalėjo Altajaus, Omsko, Kazachstano lageriuose.

Į Lietuvą A. Seikalis grįžo 1955 metais, baigė žurnalistikos studijas Vilniaus universitete.

A. Seikalis dirbo Lietuvos nacionalinio dramos teatro direktoriaus pavaduotoju, su žymiausiais Lietuvos aktoriais nusifilmavo dešimtyse Lietuvos kino studijos ir Lietuvos televizijos vaidybinių filmų ir serialų.

Atgimimo metu jis vadovavo kultūros ir teatro susivienijimui „Sietynas“, rengė tuomet svarbių Lietuvai knygų leidybą, dalyvavo Tremtinių ir politinių kalinių grįžimo fondo veikloje ir ekspedicijose po tremčių bei lagerių vietas, organizavo paminklų statybą žuvusiems patriotams ir tremtinių grįžimą į tėvynę.

A. Seikalis yra apdovanotas Vyčio kryžiaus ordino Riterio kryžiumi, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių, Sausio 13-osios, Politinių kalinių ir tremtinių bendrijos „Vilties žvaigždė“, A. Sacharovo žmogaus teisių gynimo medaliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių