Skaitmeniniai COVID-19 pažymėjimai oro uostuose jau tikrinami elektroniniu būdu

Nuo šios savaitės keliautojų turimus Europos Sąjungos skaitmeninius COVID-19 pažymėjimus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai šalies oro uostuose pradėjo tikrinti elektroniniu būdu.

„Praėjusią savaitę tikrinimo programėle buvo pristatyta NVSC specialistams ir pasieniečiams, o nuo pirmadienio ji jau yra pradėta naudoti šalies oro uostuose“, – BNS antradienį sakė sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atstovė Aistė Šuksta.

Kaip BNS informavo NVSC atstovė Justina Petravičienė, įstaigos specialistai atsitiktine tvarka patikrina apie tūkstantį keliautojų.

„Pirmąją programėlės veikimo dieną maždaug trečdalis šių žmonių turėjo skaitmeninį pažymėjimą, kurį galėjome patikrinti programėle. Tai užtikrina tiek greitesnį patikros procesą, tiek patikimesnę informaciją apie keliaujančiuosius“, – aiškino ji.

Anot NVSC atstovės, visų patikrintųjų ES skaitmeniniai pažymėjimai buvo galiojantys, taip pat nekilo jokių techninių nesklandumų.

Iki šiol ES skaitmeniniai COVID pažymėjimai bei kiti dokumentai, leidžiantys atvykti į šalį ar išvengti privalomos izoliacijos, buvo tikrinami rankiniu būdu.

Tai užtikrina tiek greitesnį patikros procesą, tiek patikimesnę informaciją apie keliaujančiuosius.

„Tačiau specialistai, atliekantys atsitiktinę kontrolę, neturėjo galimybės patikrinti, ar pateikiamas dokumentas nėra padirbtas. Su šia programėle tokia galimybė atsiranda“, – kalbėjo J. Petravičienė.

Savo ruožtu Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje Linas Pernavas antradienį pranešė turintis informacijos, kad „lietuviai bando vykti iš JK su padirbtais COVID testais“, taip rizikuodami gauti baudas.

„Testai yra sugeneruojami pasinaudojant svetimais duomenimis arba išvis sukuriami neegzistuojančiais duomenimis. Skanuojant QR kodą arba tikrinant identifikavimo numerį, iš karto matosi, kad testas netikras. Šiuo metu ypač sustiprinta patikra Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos pasienyje vykstant Eurotuneliu arba keltu“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė L. Pernavas.

Atvykstantieji į Lietuvą iš šalių, priskiriamų raudonai ar pilkai zonai, privalo turėtų neigiamą koronaviruso testo rezultatą, jiems taikoma 10 dienų izoliacija.

Kai atvykstama iš geltonai zonai priskiriamų šalių, būtina turėti neigiamą koronaviruso testo rezultatą. Izoliacija tokiems žmonės netaikoma, tačiau privalomas antras tyrimas dėl COVID-19, kuris turi būti atliktas 3–5 dieną po atvykimo.

Atvykstantiems iš žalios zonos šalių, reikalingas tik testas dėl koronaviruso.

Pilnai paskiepytiems ar persirgusiems keliautojams testavimasis ir izoliacija nėra taikomi. Be to, visi atvykstantieji į Lietuvą turi užpildyti specialią NVSC anketą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių