Širvintų rajone – įtampa dėl COVID-19: nustatyta daugiau atvejų, atšaukiami renginiai

  • Teksto dydis:

Širvintų rajone nustatytas dar vienas užsikrėtimo koronavirusu atvejis. „Nauja diena, nauja nerami žinia. Turime dar vieną registruotą COVID-19 atvejį Kernavėje“, – trečiadienio rytą feisbuke rašė Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

Širvintų rajone iš viso nustatyti 8 koronaviruso atvejai.

Širvintų rajono savivaldybė feisbuke antradienio vakarą pasidalijo įrašu, kuriame skelbiama, kad dėl apylinkėse plintančio koronaviruso ir didelio su užsikrėtusiais COVID-19 kontaktavusių asmenų sąrašo nuspręsta imtis priemonių.

„Imtis visų įmanomų priemonių, išlikti ramiems, susitelkti, išlaukti. Padėtis Kernavėje kelia nerimą. Po šio vakaro Širvintų rajono savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro posėdžio nekantriai laukiame Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atsakymų ir sprendimų. Šiandien po pietų gavus pranešimą, kad Kernavėje užfiksuoti dar 3 nauji koronaviruso atvejai, iš viso – 7, sušauktas antrasis šią savaitę Operacijų centro posėdis“, – skelbiama pranešime.

Teigiama, kad naujai nustatyti atvejai yra asmenims, susijusiems su pirmaisiais šeimos ryšiais. Tačiau nerimą kelia stipriai išsiplėtęs kontaktų sąrašas: asmenys dalyvavo kultūros renginiuose, Sporto centro užsiėmimuose ir pan. Sergančiųjų kontaktai buvo ne tik Kernavėje, bet ir Širvintose. Šią informaciją renka tiek NVSC, tiek įstaigų, kuriose buvo kontaktai, vadovai, tačiau aišku, kad skaičius artėja prie 100.

Galima tik įsivaizduoti, kaip sutriktų rajone tiek viešame, tiek privačiame sektoriuje veikiančių įstaigų veikla, atsiradus daugiau užsikrėtusiųjų.

Pasak rajono merės Ž. Pinskuvienės, Širvintų rajonas yra labai mažas, žmonės tarpusavyje glaudžiai susiję, todėl, esant tokiam skaičiui kontaktinių asmenų, kyla grėsmė didėti ir sergančiųjų skaičiui. „Galima tik įsivaizduoti, kaip sutriktų rajone tiek viešame, tiek privačiame sektoriuje veikiančių įstaigų veikla, atsiradus daugiau užsikrėtusiųjų. Juo labiau, jog kai kurių veikla jau sustabdyta (pvz. Kernavės muziejus). Aptarus susidariusią situaciją dėl COVID-19 grėsmės ir siekiant užbėgti įvykiams už akių Savivaldybės merė dar kartą kreipėsi į NVSC atstovę Kotryną Žigaitę dėl mobilios brigados, atliekančios COVID-19 tyrimus, organizavimo – taip būtų užtikrintos sąlygos saugiai žmonių patikrai tiek Kernavėje, tiek Širvintose“, – vardijama savivaldybės pranešime.

„Suprantu, kad NVSC vadovaujasi nustatytais algoritmais, tačiau kalba eina apie didžiulį skaičių žmonių, dirbančių įvairiose įstaigose. Savivaldybės administracijos komanda yra pasirengusi skirti visas pajėgas padedant sudaryti kontaktinius sąrašus ir prašė Centro sprendimo organizuoti mobilią komandą. Tai būtų operatyviausia ir saugiausia priemonė kuo platesniam žmonių rato ištyrimui. Suprantu, kad visus sprendimus priima NVSC, todėl prašiau ne formaliai pažiūrėti į šią rimtą situaciją, o atsižvelgti, jog tai liečia jau ir vaikus“, – sakė merė Ž. Pinskuvienė.

Operacijų centro posėdžio metu nutarta:

– nuo šiandien keturiolikai dienų atšaukti kultūros ir sporto renginius visame Širvintų rajone.

– keturiolikai dienų atšaukti stovyklas, treniruotes ir varžybas.

– keturiolikai dienų uždaryti darželio grupę Musninkuose.

Primename, kad antradienio popietę skelbta, jog penki iš septynių naujų koronaviruso atvejų patvirtinti asmeninių švenčių dalyviams Kalveliuose ir Kernavėje arba su jais susijusiems asmenims, antradienį BNS informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

„Du susirgimo atvejai patvirtinti su švente Kalveliuose susijusiems asmenims, kurie užsikrėtė nuo šventės dalyvių, taip pat koronavirusas per vakar patvirtintas dviem Kernavės šventės dalyviams ir vienam susijusiam asmeniui“, – sakė NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Anot jos, Kalveliuose šventėje dalyvavo 15 asmenų, iš jų koronavirusas nustatytas septyniems. Taip pat kol kas iš viso užsikrėtė 10 sąlytį turėjusių asmenų.

Skaičiuojama, kad sąlytį iš viso galėjo turėti apie 150 žmonių, iš jų izoliuota yra apie 80.

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje sakė R. Lingienė, manoma, jog protrūkis Kalvelių kaime yra susijęs su protrūkiu Kernavėje, nes šventėse dalyvavo skirtingi Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai.

Kernavėje šventėje iš viso dalyvavo aštuoni asmenys, iš jų užsikrėtė šeši. Taip pat kol kas susirgo trys sąlytį turėję artimieji.

Nustatyta, kad sąlytį su užsikrėtusiaisiais šventės dalyviais iš viso galėjo turėti apie 40 asmenų.

Nors NVSC antradienį pranešė apie du naujus koronavirusu šventėje Kernavėje užsikrėtusius asmenis, bendras infekcine liga susirgusių šventės dalyvių skaičius nuo pirmadienio nepakito.

Anot R. Lingienės, taip yra todėl, jog pirmadienį, apibendrinant duomenis iš židinio Kernavėje, buvo įtraukta ir naujausia turima informacija apie susirgusius šventės dalyvius.

„Taip gavosi, jog vakar, skelbiant apibendrintą židinio informaciją, į bendrą susirgusių šventės dalyvių statistiką įtraukėme ir du šiandien patvirtintus atvejus, apie kuriuos buvome šviežiai sužinoję“, – kalbėjo NVSC atstovė.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas Lietuvojekoronavirusas ŠirvintoseCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Grikis

Grikis portretas
Taip jiems ir reikia, jei dar nesupranta slypiciu pavoju . Jau atsibodo organizatoriu (i cype juos) kvailumas , neatsakingumas, atsakomybes najautimas , tik babkes, babkes .... Kiti del ju kencia vis pratesiamame karantine , prastovose gaudami minimuma .

Kernavė

Kernavė portretas
Šventėje dalyvavo Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai... Panašu, kad vėl medicinos įstaigos darbuotojai paplatino užkratą. Įdomu ar plinta užkratas Vilniuje, mieste-kavinėje po atviru dangumi, o gal verslo struktūros užkratui atsparios...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių