Šiaulių meras prašo užtikrinti vairuotojų užsieniečių izoliavimosi kontrolę

  • Teksto dydis:

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą prašydamas užtikrinti galimybę kontroliuoti Lietuvos įmonėse dirbančių užsieniečių izoliacijos reikalavimų laikymąsi.

„Daugiausia problemų kyla su transporto-logistikos įmonėse dirbančias atvykėliais. Žinoma, kad iš reisų grįžę arba įsidarbinti atvykę užsienio šalių piliečiai – vairuotojai – dažnai nepaiso izoliacijos reikalavimų, gausiai lankosi žmonių susibūrimo vietose, apsipirkinėja prekybos centruose“, – teigia meras.

Anot jo, praktika parodė, kad apie 80 proc. Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVCS) pateikiamose tokių asmenų anketose nurodyti duomenys yra netikslūs: neveikiantys telefonai, kaip izoliavimosi adresas nurodomas įmonės administracinio pastato adresas.

„Klausimai įmonėms dėl duomenų apie jų darbuotojus vairuotojus, turinčius užsienio pilietybę, tikslinimo yra atmetami, kaip neturintys teisinės prievolės“, – rašo meras.

Iš reisų grįžę arba įsidarbinti atvykę užsienio šalių piliečiai – vairuotojai – dažnai nepaiso izoliacijos reikalavimų, gausiai lankosi žmonių susibūrimo vietose, apsipirkinėja prekybos centruose.

Jis prašo įpareigoti užsienio piliečių darbdavius atsakyti į saviizoliacijos kontrolę vykdančių institucijų užklausas apie jų darbuotojų buvimo vietą, kontaktinius duomenis.

A. Visocko teigimu, įmonės taip pat turėtų užsieniečius pasirašytinai informuoti apie galiojančias izoliacijos taisykles Lietuvoje ir pareikalauti pildomoje anketoje nurodyti telefono numerį, kurio ryšys būtų pasiekiamas izoliacijos laikotarpiu Lietuvoje.

„Be šių prievolių nėra galimybių vykdyti patikrų ir užtikrinti izoliacijoje turinčių būti užsienio šalių piliečių kontrolės“, – tvirtina Šiaulių miesto vadovas.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada atsižvelgti į siūlymus, jeigu šie pasirodys logiški, tačiau primena, jog ir pačios savivaldybės turi plačius įgaliojimus spręsti pandemijos valdymo klausimus.

„Savivaldybėms noriu priminti, kad jos taip pat turi labai plačius įgaliojimus. Aš siūlyčiau jų nepamiršti ir visko nekrauti tik ant centrinės valdžios“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje trečiadienį sakė A. Veryga.

Jo teigimu, savivaldybių Ekstremaliųjų situacijų komisijos ar viešąją tvarką prižiūrintys pareigūnai gali bendradarbiauti su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru ir vykdyti bendrus patikrinimus, „nelaukiant, kol bus tvarka nuleista iš viršaus“.

Pagal galiojančią tvarką, į Lietuvą atvykusiems užsieniečiams privaloma dešimties dienų izoliacija nuo atvykimo dienos, jei neatliekamas laboratorinis tyrimas COVID-19 ligai nustatyti, arba tol, kol bus gautas neigiamas tyrimo atsakymas.

Jiems taip pat privalu užpildyti elektroninę NVCS anketą grįžus iš bet kurios užsienio valstybės, nepriklausomai nuo to, ar ji įtraukta į COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašą.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 64 tūkst. 621 asmenų, 38 tūkst. 514 – tebeserga, 25 tūkst. 278 – pasveiko.

Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 547 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 282 užsikrėtusieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu jooooo

Nu jooooo  portretas
meras nusitaike i ''sventa karve'' kuriuo pienu maitinasi nusikalstamo verslo savininkai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių