Seimo rezoliucija skatins gyventojus stiprinti imunitetą

Seimas savo priimta rezoliucija pareikalavo, kad „nuo šiol Vyriausybės ir jos institucijų priimami sprendimai būtų vertinami poveikio žmonių sveikatos tausojimo (sveikos gyvensenos) ir imuniteto stiprinimo aspektu“.

Antradienį už Seimo  Sveikos gyvensenos komisijos pirmininko Dainiaus Kepenio pateiktą rezoliuciją dėl „Dėl gyventojų imuniteto stiprinimo“ balsavo 51 Seimo narys, prieš buvo 24, susilaikė 23 parlamentarai.
 
Seimo narys D. Kepenis ragino daugiau dėmesio skirti imuniteto stiprinimui, visuomenės švietimui. Jo nuomone, gyvename „pernelyg medikalizuotoje sveikatos sistemoje“.
 
Jam pritardamas Seimo narys profesorius Algimantas Kirkutis sakė, kad šiuo metu žinios apie natūralų imunitetą ypač reikalingos Lietuvos žmonėms. Jo teigimu, svarbu yra „susitaikyti su koronavirusu taip, kaip susitaikėme su kitais virusais, ir tai galima tik natūralaus imuniteto pagalba“.
 
„Visuomenei nėra našta sveikas žmogus ir to reikia mokyti jaunimą“, – tvirtino rezoliuciją remiantis Seimo narys Artūras Skardžius. Jo nuomone, valstybėje turi būti sveikos gyvensenos politika.
 
Prieš projektą pasisakęs Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, kad „šios  rezoliucijos svarba imuniteto stiprinimui yra lygi nuliui“, todėl jis siūlė ją atmesti kaip beprasmę.
 
Rezoliuciją parengę Seimo Sveikos gyvensenos komisijos nariai siūlo, įgyvendinant strateginiuose valstybės dokumentuose numatytas sveikatos tausojimo (sveikos gyvensenos) priemones, sutelkti valstybės, jos institucijų pastangas sprendžiant su imuniteto stiprinimu susijusias problemas.
Rezoliucijoje  „Dėl gyventojų imuniteto stiprinimo“ Vyriausybė ir jos atsakingos institucijos raginami, remiantis moksliniais tyrimais, „nuolat sistemiškai ir atsakingai šviesti ir teikti informaciją visuomenei sveikatos tausojimo ir imuniteto stiprinimo klausimais“.
 
Dokumento autoriai pažymi, kad iki šios Seimo kadencijos gyventojų sveikatos tausojimas (sveika gyvensena) ir imuniteto stiprinimas nebuvo nei valstybės, nei jos institucijų veiklos prioritetas, o įvairių tarptautinių organizacijų dokumentai ragina šalių sveikatos sistemas orientuotis į imuniteto stiprinimą, o ne vien į gydymo paslaugas.
 
„Imuniteto stiprinimas (sveika gyvensena), žalingų įpročių atsisakymas, higienos taisyklių žinojimas ir laikymasis, gyventojų sąmoningumas ir dėmesys savo sveikatai turi didelę reikšmę pandemijos krizių suvaldymui“, – sakoma dokumente.
 
Jame primenama apie Lietuvos didžiųjų filosofų, mąstytojų ir sveikos gyvensenos propaguotojų Vydūno (Vilhelmo Storostos), Stasio Šalkauskio, Antano Maceinos, Karolio Dineikos, Motiejaus Valančiaus suformuluotą sveiko, darnaus žmogaus sampratą bei reikšmingą indėlį į šalies gyventojų sveikatos tausojimą ir stiprinimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Povilas

Povilas portretas
Gerb. Dainiau, atsižvelgiant į komentarų turinį, darytina išvada, kad reikia kuo skubiau susirūpinti ir psichine žmonių sveikata.

Gal

Gal portretas
kas gal pasakyt ka gero šitas Niekas būdamas seime padarė mūs žmoneliams ?Dar gera ka Karbauskis sugeba tai partijai diktout o tai jei duotu durniams kelia tai but visai katastrofa

tai Kepeninis -bereiksmiu zodziu kratinys

tai  Kepeninis  -bereiksmiu  zodziu kratinys portretas
seimas prabalsavo -nuejo y tualeta ir su tuo pareiskimu kepeniniu subines nusivale ... tai nulis ...niekas ..nevertas sugaisto a lia seimo laiko ...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių