Seimo komitetas pritarė lotyniškos abėcėlės raidėms asmens dokumentuose

  • Teksto dydis:

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį nutarė leisti naudoti lotyniškos abėcėlės raides rašant Lietuvos piliečių vardus ir pavardes asmens dokumentuose. Siūlymai originalią pavardžių rašybą leisti tik papildomame paso puslapyje buvo atmesti.

Komitetas trečiadienį balsavo dėl keleto konservatoriaus Valentino Stundžio su kitais Seimo nariais inicijuotų pasiūlymų, tarp kurių - leidimas pavardes nelietuviškais rašmenimis rašyti tik papildomame paso lape. Visiems siūlymams nepritarta.

Po pagrindinio komiteto svarstymo siūloma Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projekte numatyti, kad „Lietuvos Respublikos piliečio prašymu jo vardas ir pavardė rašomi lotyniškos abėcėlės rašmenimis, jeigu vardas ir pavardė šiaip rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje“.

Tuo metu Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) trečiadienį pakartojo savo poziciją, kad trys raidės - q, w ir x - galėtų būti rašomos tik asmenų, įgijusių Lietuvos pilietybę, dokumentuose. Anot VLKK, jų vardai ir pavardės galėtų būti įrašomi lotyniškais rašmenimis pagal dokumento šaltinį – kitos valstybės išduotą asmens dokumentą, taip pat su užsieniečiais santuoką sudarantiems ir jų pavardes paimantiems Lietuvos piliečiams ir tokių sutuoktinių vaikams.

Parlamentui buvo pateikti du alternatyvūs įstatymų projektai, kaip reikėtų reglamentuoti vardų ir pavardžių rašybą dokumentuose, taip pat po pateikimo pritarta konstitucinio Lietuvių valstybinės kalbos įstatymo projektui.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę „w“. Pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms.

Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bijūnas

Bijūnas portretas
Kalbos komisijoje, regis, turėtų dirbti išsilavinę žmonės. Deja, jie nepažįsta net lotyniškos abėcėlės. Turbūt nustebtų, neradę joje W. Tokia raidė yra lenkų, vokiečių, anglų abėcėlėse, bet ne lotynų.

boo

boo portretas
Valio! Nerealu, kiek dėl trijų raidžių įmanoma triukšmo sugeneruoti ir laiko sugaišti!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių