Šauktinių sistemos pertvarka: siekiama turėti 47 tūkst. karių rezervą 2030-aisiais

  • Teksto dydis:

Pertvarkant privalomosios karo tarnybos sistemą siekiama, kad iki 2030 metų aktyvusis rezervas padidėtų iki maždaug 47 tūkst., teigia Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Iki 2030-ųjų metų siekiame padvigubinti ir aktyviojo rezervo karių skaičių, kuris šiuo metu yra beveik 26000, skaičius padidėtų iki apytiksliai 47 000. Skaičiai pamatuoti, jie atitinka kariuomenės poreikius“, – antradienį paskelbtame pranešime spaudai sakė KAM Karo tarnybos ir personalo departamento direktorius pulkininkas Ramūnas Švažas.

Jau anksčiau skelbta, kad pokyčiais šaukimo sistemoje siūloma, jog pagrindinė privalomoji tarnyba truktų pusmetį, bet būtų įvesta daugiau jos alternatyvų, o šauktinių skaičius nuo 2027-ųjų per metus siektų 5 tūkst. vietoj dabartinių 3,8 tūkstančio.

Iki 2030-ųjų metų siekiame padvigubinti ir aktyviojo rezervo karių skaičių, kuris šiuo metu yra beveik 26000, skaičius padidėtų iki apytiksliai 47 000.

KAM skaičiuoja, kad apie pusė pusmečio tarnybą atlikę jaunuolių galėtų pratęsti ją dar trims mėnesiams ir už pastarąjį laikotarpį gautų profesinės karo tarnybos kario algą.

Reformą ketinama įgyvendinti palaipsniui nuo 2024-ųjų iki 2027-ųjų, jai turės pritarti Seimas.

Kaip antradienį pranešė ministerija, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos sistemos principiniai pertvarkymo siūlymai yra aptariami su suinteresuotomis visuomenės grupėmis – Lietuvos universitetų rektoriais, jaunimo ir studentų atstovais, nevyriausybinėmis organizacijomis, darbdavių asociacijomis, karybos ir kt. ekspertais. 

Pertvarką planuojama teikti Seimui per šių metų rudens sesiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių