SAM nutylėjo apie galimai neteisėtą prieigą prie donorų ir recipientų registro

Pašaliniai asmenys galimai turi prisijungimą prie Transplantacijos biuro valdomo donorų bei recipientų registro, antradienį pranešė LRT radijas. Nacionalinio transliuotojo teigimu, prieš dvi savaites Sveikatos apsaugos ministerija apie tai buvo informuota Nacionalinio transplantacijos biuro darbuotojo.

Kaip skelbia LRT radijas, Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo tyrimą, tačiau apie galimą neteisėtą prisijungimą nepranešė nei teisėsaugos pareigūnams, nei duomenų apsaugos inspekcijai. Apie nuslėptą faktą iš žurnalistų sužinojusi Valstybinė duomenų inspekcija pranešė pradedanti tyrimą.  

LRT kalbintas Nacionalinio transplantacijos biuro direktorius Artūras Bagotyrius teigia nematantis duomenims kylančių pavojų.

„Galiu pasakyti, kad nieko nebuvo – tai yra kažkoks burbulas, kuris neturi jokio pagrindo. Duomenys man atėjus dirbti buvo saugūs ir dabar yra saugūs, ir aš nematau jokių problemų, kodėl čia kyla toks klausimas“, – LRT radijui teigė A. Bagotyrius.

Dėl galimo neteisėto prisijungimo prie Nacionalinio transplantacijos biuro donorų ir recipientų registro Sveikatos apsaugos ministerija pati pradėjo tyrimą, tačiau teisėsaugai apie tai nepranešta, nes, ministro Aurelijaus Verygos teigimu, duomenys nėra labai jautrūs.

Tai nėra tai, kas dažniausiai būna įdomu įsilaužėliams, kurie gali turėti interesų įvairių: šantažuoti žmones arba sužinoti kažkokius jautrius asmens duomenis...

„Supraskite tai, kokie ten yra duomenys... Tai yra su sveikata tiesiogiai nesusiję duomenys (....) Ką į tą sistemą įsilaužus galima paimti ir sužinoti apie žmogų – nelabai ką. Tai nėra tai, kas dažniausiai būna įdomu įsilaužėliams, kurie gali turėti interesų įvairių: šantažuoti žmones arba sužinoti kažkokius jautrius asmens duomenis... Tai ne šitoj sistemoje jie yra“, – kalbėjo ministras.

Tuo metu valstybinė duomenų apsaugos inspekcija tvirtina, kad, gavus pranešimą apie galimą neteisėtą prisijungimą prie sveikatos sistemos registro, būtina informuoti ir duomenų apsaugos inspekciją.

Duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotojos Danguolės Morkūnienės teigimu, jeigu duomenų valdytojas, arba koks kitas subjektas, kuris tvarko sveikatos duomenis, turi įtarimų dėl galimos neteisėtos prieigos prie registro, informacinės sistemos ar kitos duomenų bazės, jis turėtų kreiptis į valstybinę duomenų apsaugos inspekciją. Pasak Duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus pavaduotojos, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija už duomenų apsaugos reglamento pažeidimą gali skirti baudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginijai

Virginijai portretas
siulyciau pasiziureti i veidrodi ,ten pamatysi kad i tave zvelgia supuvusios sielos padaras ,

nuomone

nuomone portretas
Juokas ima del tokiu nereiksmingu paslapciu ,suprasciau jeigu butu duomenys apie zmogaus lyti norincio pasikeisti ,ar venerinem ligom sergancius ,tai butu poziuris kitoks.Geru dienu ministrui

virginija

virginija portretas
koks jo snukis ispurtes ir persikreipes...Baisus vaizdelis...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių