Šalies žiniasklaida ragina institucijas sudaryti galimybę stebėti pareigūnų darbą pasienyje

  • Teksto dydis:

Lietuvos žurnalistams ir toliau neleidžiant patekti į Lietuvos ir Baltarusijos pasienio teritoriją stebėti atsakingų pareigūnų patruliavimo valstybei dorojantis su nelegalių migrantų krize, šalies žiniasklaidos priemonės kreipėsi į prezidentą, premjerę, Vidaus reikalų ministeriją, Seimo Žmogaus teisių komiteto biurą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą su reikalavimu nedelsiant sudaryti galimybę žurnalistams dirbti Valstybės sienos apsaugos zonoje.

„Reikalaujame Vidaus reikalų ministerijos nedelsiant sudaryti galimybę žurnalistams dirbti Valstybės sienos apsaugos zonoje ir patruliuoti su pasieniečiais“, – rašoma Lietuvos žiniasklaidos priemonių pasirašytame kreipimesi.

„Sukako jau mėnuo, kai Lietuvos žurnalistams draudžiama patekti į pasienio teritoriją stebėti Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų ir kitų pareigūnų patruliavimą pasienyje. Šis besitęsiantis draudimas šiurkščiai apriboja žiniasklaidos teisę gauti ir skleisti informaciją visuomenei reikšmingais klausimais dėl migrantų grąžinimo, žmogaus teisių laikymosi. Lietuvos žurnalistai neturi realių galimybių patikrinti nei Baltarusijos režimo propagandos, nei Lietuvos institucijų skelbiamų žinių“, – rašoma išplatintame kreipimesi.

Rašte akcentuojama, kad valstybės institucijų paaiškinimai dėl susiklosčiusios situacijos neįtikina.

„Žurnalistai sulaukia valstybės institucijų paaiškinimų, jog prieiga žiniasklaidai yra ribojama dėl žurnalistams kylančio pavojaus, kad reportažai, parodantys padėtį pasienyje, bus panaudoti priešiškai propagandai. Mūsų žiniasklaidos priemonės yra pasirengusios laikytis visų reikalingų saugumo priemonių. Drausti žurnalistų veiklą, remiantis tuo, kad ja gali pasinaudoti kita valstybė, yra nepriimtina pozicija. Tai demokratinėje valstybėje negali būti pagrindu riboti žiniasklaidos laisvę ir visuomenės teisę į nešališką informaciją. Esame įsitikinę, kad tik kokybiška, nešališka informacija ir nevaržomas žiniasklaidos darbas gali didinti visuomenės atsparumą propagandai“, – teigiama rašte.

Lietuvos žurnalistai neturi realių galimybių patikrinti nei Baltarusijos režimo propagandos, nei Lietuvos institucijų skelbiamų žinių.

Kartu pažymima, kad šiuo atveju institucijų atsisakymas teikti informaciją visuomenės informavimo priemonių atstovams gali būti traktuojamas kaip administracinis nusižengimas.

„Atkreipiame dėmesį, kad Administracinių nusižengimų kodekse yra numatyta atsakomybė už „valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų vadovų atsisakymą teikti informaciją visuomenės informavimo priemonių atstovams, išskyrus pagal Lietuvos Respublikos įstatymus neskelbtiną informaciją, nenurodant atsisakymo priežasties, trukdymą žurnalistams atlikti profesines“. Manome, kad kai kurie institucijų sprendimai gali būti prilyginti šiam teisės pažeidimui“, – teigiama tekste.

„Matome riziką, kad dabartinė situacija ir toliau gali stiprinti nepasitikėjimo atmosferą visuomenėje tiek žiniasklaida, tiek valstybės institucijomis. Nesant galimybės žurnalistams profesionaliai atlikti savo pareigas, stiprės nepatikimos informacijos, propagandos skleidimas“, – akcentuoja visuomenės informavimo priemonių atstovai.

Kreipimąsi pasirašė Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Naujienų agentūra ELTA, naujienų portalai Delfi, 15min.lt, Lrytas.lt, „Diena Media News“ („Kauno diena“, dienraštis „Klaipėda“, kauno.diena.lt, klaipedos.diena.lt, diena.lt), Naujienų agentūra BNS ir LNK televizija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stai ir turime tiesioginius irodymus

Stai ir turime tiesioginius irodymus portretas
JEI ZURNALISTU NEILEIDIA, kalte musu valdzios irodyta. Teismu jau nebereikia. Lietuvos valdzia pasisiukslino. Dabar jei ir ileis zurnalistus, jie bus is paperkamu ir kur nesilaiko zurnalisto etikos, yra visokiu statytiniu, buvusiu showmenu, cirkininku visokiu, kurie net nesuvokia kas yra zurnalistas ir kaip dirbama. Na, o grynai is stebejimo patirties tvirtinu - valdzia neissilaikys, lokit ka norit. Migrantai buvo tas lakmuso popirelis. Viskas. Lietuvos valdzia palaidojo pati save. Viesumoje demonstruojami uz virvuciu tampomi lavonai - kur liepsi griut, ten ir nudribe supus. Liks tik istorinis irasas apie lavoniena ir nevykelius.

Kas

Kas portretas
Jiems trukdo , vs su Latvija ju laukia .

Jonas

Jonas portretas
Jokiu budu neleisti kad nepradetu uz pinigus trimituoti apie vaiku,moteru ir pan kancias kurias parodyti batka ir c taip laukia ir matyt apmokejo
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių