A. Sadeckas: džiaugiuosi, kad filmo herojais taps ne nusikaltėliai, o pareigūnai

Ketvirtadienio vakarą kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko Edmundo Jakilaičio prodiusuojamo filmų ciklo „Nematoma Lietuvos istorija“ pristatymas. Pats prodiuseris tikino besijaudinantis prieš premjerą – mat išvysti pirmąsias dvi filmo dalis atvyko esami ir buvę Lietuvos policijos komisarai bei aukšti šalies pareigūnai.

„Labai jaudinamės. Niekad nesame dalyvavę panašiame renginyje, kur mus stebėtų visas žiedas buvusių ir esamų aukščiausių policijos pareigūnų ir žinomiausių Lietuvoje kriminalistų.

Prieš mažiau nei metus viename gimtadienyje susitikome su pirmuoju kriminalinės policijos viršininku Lietuvoje Alvydu Sadecku, kuris papasakojo apie svajonę, kurią labai norėjo įgyvendinti. Ta svajonė – filmas, kuris būtų tarsi gyvas liudininkas tų dalykų, apie kuriuos vartydami laikraščius ir skaitydami žinias apie išaiškintus nusikaltimus daugelis nesusimąsto. Tų žmonių, kurie tą darbą padarė, dažnai niekas nepažįsta ir neįvertina“, – kalbėjo prodiuseris.

Anot jo, šis projektas nėra bandymas kažkam atsidėkoti, tai – bandymas papasakoti, kaip viskas vyko ir tam buvo pasirinktas atkuriamosios dokumentikos žanras. Šiemet LRT TELEVIZIJOS eteryje bus parodytos 8 dalys.

Idėjos įgyvendinimu džiaugiasi ir jos iniciatorius A. Sadeckas. „Filmų cikle bus matomas laikotarpis, kai siautė gaujos, vyko daugybė nusikaltimų, matysime ir Lietuvos policijos pareigūnų bei kriminalistų sudėtingą darbą. Džiaugiuosi, kad pagaliau bus parodytas tas dažnai nematomas įtemptas pareigūnų gyvenimas – nes juk paprastai kine herojai būna nusikaltėliai, jų žmonos ir gyvenimo draugės.

Noriu pabrėžti, kad filmų cikle vaidino aktoriai neprofesionalai. Paskutiniame filmavime pažiūrėjęs į juos buvau labai nustebintas ir net pasakiau „Vyrai, jūs tikrai tapote „tulpiniais“, – pastebėjimais dalijosi A. Sadeckas.

LRT generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis tikino, kad televizijos kasdien sulaukia daugybės pasiūlymų ir tik nedaugelis pateikiamų idėjų sugeba taip sudominti, kaip ši.

„Atsimenu, su A. Sadecku prieš daugiau nei dvidešimt metų vienoje redakcijoje prietemoje kalbėjome, ar tie juodi ir tamsūs laikai kada nors praeis – juk tuo metu net į kavines buvo baisu užeiti. Manau, kad tie laikai baigėsi.

Turiu pastebėti, kad televizijos žmonės kasdien susiduria su daugybe pasiūlymų, ir tik labai maža dalis jų išties patraukia dėmesį. Tai buvo tas pasiūlymas, kai buvo labai lengva apsispręsti. Mes iškart atsakėme, kad tai yra įdomu ir kad šią idėją norime įgyvendinti“, – teigė jis.

Tuo metu filmų ciklo režisierius Andrius Lygnugaris atviravo, kad išgirdus pirminę idėją jį apėmė šiokios tokios dvejonės.

„Kai sužinojau, kad darysime projektą apie „tulpinius“, kiek pradėjo drebėti rankos, nes manau, kad ir taip purvo televizijoje yra daug. Bet kai supratau, kad bus kalbama apie pareigūnų darbą, viskas stojo į savo vietas. Labai tikiuosi, kad laikui bėgant policijos pareigūnų profesija taps prestižine ir žmonės, kurie renkasi būti policininkais, aiškiai žinos, kodėl tai daro“, – vylėsi režisierius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių