S. Skvernelis pranešė: Lietuvoje bus įvedamas visuotinis karantinas

Vyriausybė trečiadienį spręs dėl visuotinio karantino šalyje, jis būtų įvedamas nuo šeštadienio mažiausiai trims savaitėms, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Rytoj Vyriausybei bus siūloma įvesti visuotinį karantiną, nuo šios savaitės pabaigos, nuo šeštadienio, greičiausiai, vidurnakčio“, – antradienį po COVID-19 valdymo komiteto posėdžio informavo S. Skvernelis.

Jis sakė siūlęs penkias žaliojoje zonoje esančias savivaldybes palikti be griežtesnių suvaržymų, bet tam nepritarė kiti Ministrų kabineto nariai.

„Tikiuosi, kad tos trys savaitės, jeigu bus apsispręsta, leis mums pasiekti tų sprendimų, kuriuos norime pasiekti  – sustabdyti eksponentinį ligos plitimą ir tokiu būdu neleisti, kad sveikatos priežiūros sistema neatlaikytų krūvių, kuriuos šiandien sąlygoja didelis užsikrėtusių asmenų skaičius“, – pabrėžė premjeras.

Uždaromos įstaigos, grupėse – ne daugiau 10 žmonių

Pasak S. Skvernelio, Vyriausybės COVID-19 valdymo komitetas pritarė šiems medikų suformuluotiems siūlymams, dėl kurių trečiadienį dar turės galutinai apsispręsti Vyriausybė:

* Draudžiama bendrauti daugiau nei dviem šeimoms ar dviem namų ūkiams, iš viso susiburti galės ne daugiau 10 asmenų.

* Draudžiama viešojo maitinimo įstaigų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

* Muziejų, teatrų, kino teatrų, bibliotekų įprastinė veikla stabdoma, įstaigoms paliekama teisė teikti nuotolines paslaugas.

* Sporto varžybos, koncertai ar kiti renginiai galės vykti tik be žiūrovų.

* Nerekomenduojamas judėjimas tarp savivaldybių.

Rytoj Vyriausybei bus siūloma įvesti visuotinį karantiną, nuo šios savaitės pabaigos, nuo šeštadienio, greičiausiai, vidurnakčio.

* Rekomenduojama atsisakyti asmeninių švenčių, išskyrus vestuves ir laidotuves – jose galėtų dalyvauti iki 10 artimųjų ir giminaičių.

* Rekomenduojama atsisakyti masinių religinių apeigų dalyvaujant tikintiesiems fiziškai.

* Parduotuvės privalės užtikrinti bent 10 kv. metrų plotą pirkėjams.

* Stabdoma sporto klubų, baseinų, SPA centrų veikla, draudžiami šokių, dainavimo ir kiti kontaktiniai užsiėmimai, masažo kabinetų, išskyrus medicinines procedūras, veikla. Kirpyklos, grožio salonai ir kitos paslaugų teikimo įstaigos galės veikti laikantis saugumo reikalavimų, priimant tik iš anksto užsiregistravusius klientus.

* Sportuoti viduje kartu būtų leidžiama tik vienos šeimos ar šeimos ūkio nariams arba ne daugiau nei dviem asmenims, išlaikant saugumo reikalavimus.

* Viešbučių veikla leidžiama, išskyrus viešąjį maitinimą ir kitas grupines paslaugas, būtų leidžiama tik pristatyti maistą į kambarius arba duoti jį išsinešimui.

* Karantinas būtų įvedamas trims savaitėms.

* Tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus darbas turės vykdomas nuotoliniu būdu, išskyrus išimtis, kai veiklos neįmanoma vykdyti per nuotolį.

* Viešajame transporte leidžiama užimti tik sėdimas vietas, išlaikant saugų atstumą tarp keleivių.

* Ugdymas darželiuose ir pradinėse klasėse toliau galės vykti įprastiniu būdu. Mokyklose siūlomas nuotolinis arba mišrus ugdymo būdas, kai pusė moksleivių mokosi įstaigoje, pusė – nuotoliniu būdu. Teisę spręsti dėl ugdymo būdo turėtų pačios mokyklos. Aukštosios mokyklos turės dirbti nuotoliniu būdu, išskyrus kai kuriuos praktinius užsiėmimus.

* Neįgaliųjų dienos centrai galės veikti užtikrinant saugumą.

* Sveikatos apsaugos įstaigos privalės užtikrinti skubią pagalbą, COVID-19 ligonių diagnostiką, gydymą ir izoliaciją, planinę neatidėliotiną pagalbą. Privačių gydymo įstaigų paslaugos nedraudžiamos.

Žada tolesnę paramą nukentėjusiems

S. Skvernelis žada, kad dėl ribojimų nuostolių patiriančiam verslui ir įstaigoms įsijungs „tos valstybės pagalbos priemonės, kurios buvo aktyvuotos anksčiau“, taip pat diskutuojama ir dėl galimų naujų kriterijų bei priemonių.

Premjeras tvirtina, kad medikai, siūlydami karantino ribojimus, rėmėsi kitų valstybių, tarp jų – Airijos, Izraelio pavyzdžiais, kur kilus antrajai bangai įvestas karantinas jau po šešių savaičių davė rezultatų.

„Belieka tikėtis, kad jos bus paveikios ir padės situaciją šiek tiek amortizuoti arba suvaldyti. Tikrai suprantame, kokia yra situacija, tikrai matome, kokioje sunkioje padėtyje yra daugelis jų ir dar neatsigavo. Tačiau alternatyvų mes paprasčiausiai neturime“, –  sakė jis.

Atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius Vyriausybė yra nustačiusi tris zonas, į kurias skirstomos savivaldybės: raudonąją, geltonąją ir žaliąją. Iki šiol geltonojoje zonoje esančioms savivaldybėms taikomos individualios infekcijų kontrolės rekomendacijos, o raudonojoje zonoje įvedamas karantinas.

Į raudonąją zoną įtrauktos 34 šalies savivaldybės, vietiniai karantinai jau paskelbti 21-oje. Dar 21 savivaldybė patenka į geltonąją zoną, penkios savivaldybės – Anykščių, Ignalinos, Rokiškio, Zarasų rajonų ir Visagino kol kas priskiriamos žaliajai zonai.

Pastarųjų dviejų savaičių sergamumas Lietuvoje siekia beveik 300 atvejų 100 tūkst. gyventojų, paros nustatytų užsikrėtimų skaičius savaitgalį buvo pasiekęs 1000, antradienį pranešta apie beveik 900 atvejų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nenorekite viesu karnavalu

Nenorekite viesu karnavalu portretas
Visoje Vakaru Europoje karantinai, per Lenkija net vaziuoti neapsimoka del privalomu saviizoliaciju, taigi, musu gyvenimas iki vakcinu bus gerokai siaip sau.

tai

tai portretas
Bažnyčias premjeras uždarys, nes jos laikosi iš aukų, kurias suneša tikintieji. Ar Skvernelis moka kunigams algas, kad taip elgiasi? Papasakokit prašau.

Tik taip

Tik taip portretas
Maziau ileiskit is uzsieniu parvykstancius ir vel baiktusi visos tos ligos o dabar kaip yra taip ir bus kol gales visi keliauti kur nori
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių