Registrų centras: 150 tūkst. gyventojų deklaruotų gyvenamųjų vietų adresai yra netikslūs

  • Teksto dydis:

Apie 150 tūkst. gyventojų deklaruotų gyvenamųjų vietų adresai yra netikslūs, pirmadienį pranešė Registrų centras.

Valstybės įmonės teigimu, dėl to žmonės gali nesulaukti svarbios siuntos ar laiško iš artimųjų, informacijos iš valstybės institucijų, pavyzdžiui, apie gyventojui priklausančią išmoką iš „Sodros“.

Netikslūs adresai gali apsunkinti ir pagalbų tarnybų veiklą, ieškant nelaimės vietos.

Dvi pagrindinės institucijos, savo veikloje naudojančios Registrų centro tvarkomame Gyventojų registre esančią informaciją apie asmenų deklaruotas gyvenamąsias vietas, yra policija ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

„Pagalbos tarnybų pareigūnams šie duomenys padeda greitai identifikuoti asmenis ir esant reikalui operatyviai rasti įvykio vietą. Todėl, norint išvengti galimų nemalonumų, tikslios ir aktualios informacijos apie gyvenamosios vietos adresą pateikimu turėtų susirūpinti kiekvienas iš mūsų“, – pranešime sakė Registrų centro atstovas Kazys Maksvytis.

Duomenis apie gyvenamąją vietą žmonės gali pateikti per deklaravimo įstaigą, dažniausiai seniūniją, arba internetu, prisijungus prie Elektroninių valdžios vartų portalo ar Registrų centro savitarnos. Šie duomenys kaupiami Gyventojų registre, iš kurio vėliau teikiami į kitus registrus ir informacines sistemas.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu daugiausiai netikslių deklaruotos gyvenamosios vietos adresų yra Kauno miesto (21,5 tūkst.), Vilniaus rajono (13 tūkst.), Vilniaus miesto (12,6 tūkst.), Klaipėdos rajono (5,5 tūkst.) ir Kauno rajono (5 tūkst.) savivaldybėse.

Jų taip pat nemažai yra Alytaus, Šakių, Panevėžio, Širvintų, Kaišiadorių, Lazdijų ir Švenčionių rajonų savivaldybėse.

Registrų centras sukūrė specialią aplikaciją, kuri leidžia asmeniui pagal asmens pavardę ir asmens kodą pasitikrinti, ar jo deklaruotos gyvenamosios vietos adresas yra tikslus. Tikrinimo aplikacija pasiekiama adresu www.registrucentras.lt/tikrinti-adresa.

Sužinoti, kokiu adresu asmuo yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą galima atvykus į seniūniją ar prisijungus prie Registrų centro savitarnos adresu www.registrucentras.lt/savitarna.

Deklaruotas gyvenamosios vietos adresas gali būti netikslus dėl keleto priežasčių, pavyzdžiui, pastatų ar patalpų numeriai yra suteikti pirmą kartą, NT objekto adresas nėra registruotas Adresų registre ar Nekilnojamojo turto registre, nesutvarkyti paveldėjimo dokumentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių